Топ 5 от "Капитал": Кой управлява "Има такъв народ", как Варна замалко да подари Пловдивския панаир на Георги Гергов

"Топлофикация София": С дългове и загуби, но искана и от община, и от държава; Пандемията изстреля електронните продажби; SPA амбициите на Банкя

Слави Трифонов
Слави Трифонов    ©  Георги Кожухаров
Слави Трифонов
Слави Трифонов    ©  Георги Кожухаров

1. Кой управлява "Има такъв народ" и какво се разбра за ИТН от действията й в последните два парламента

Слави Трифонов не е обикновен политик и това се вижда дори и в провалите му. Рядко в българската политика се е случвало някоя партия да загуби толкова много за толкова кратко време, колкото "Има такъв народ" (ИТН). Само преди три месеца тя беше първа политическа сила, а на изборите сега, изглежда, ще се бори за четвъртото място. Въпреки спада обаче и въпреки споровете с другите партии в последния парламент ИТН, изглежда, още се припознава като възможен партньор в евентуална коалиция с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и може би БСП. Шансът партията на Слави да участва в правителството обаче идва и с няколко въпроса:

  • Кой всъщност управлява ИТН
  • Монолитна ли е партията или вътре в нея има конфликти
  • Може ли да бъде пробита от "нерегламентирани" външни влияния

Отговорите на тези въпроси могат да се намерят в интензивната върволица от събития около последните два парламента.

2. Обади се на приятел: как Варна замалко да подари Пловдивския панаир на Георги Гергов

На 16 ноември капиталът на компанията "Пълдин туринвест" трябваше да бъде увеличен от 178 млн. лв. на 194.2 млн. лв. Това беше записано в обявата за свикване на Общото събрание на акционерите на компанията, в която участие имат община Пловдив, както и дружества на бизнесмена политик Георги Гергов. За разликата от 16.2 млн. лв. имаше задача да се погрижи... варненският кмет Иван Портних.

Тази странна тройна комбинация стана ясна от текста на негова докладна записка, която мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет на Варна трябваше да гласува на последното си заседание в сряда. С това решение 29% от акциите на Пловдивския панаир, които общината притежава, трябваше да се апортират в "Пълдин туринвест". Зад операцията стоеше много проста задача: Гергов да получи пълен контрол над панаира за сметка на двете общини - Пловдив и Варна, както и за сметка на държавния интерес. В последния момент планът пропадна.

3. "Топлофикация София": С дългове и загуби, но искана и от община, и от държава

"Като една истинска рекетьорска организация това правителство ни докара до решението да му прехвърлим акциите си в "Топлофикация София". Това са думи на Бойко Борисов от ноември 2008 г. в качеството му на кмет на столицата и мажоритарен собственик на топлофикацията. По онова време софийското парно е в критично положение и пред фалит, тъй като дължи над 370 млн. лв. на държавната "Булгаргаз", а за да я спаси, правителството на Сергей Станишев предлага именно това - да стане държавна.

Точно 13 години по-късно ситуацията е аналогична. "Топлофикация София" пак е общинска, управлява се от партията на Борисов - ГЕРБ, и пак трябва да бъде спасявана. Новото е, че финансовото й състояние е дори още по-лошо - натрупаната загуба е над 735 млн. лв., а задълженията надхвърлят 1 млрд. лв. Извън това текущо има неплатени сметки за газ към "Булгаргаз" в размер на 130 млн. лв. Решението на проблема, което се предлага сега, е същото като през 2008 г. - дружеството да стане държавно, като бъде придобито от Българския енергиен холдинг. Тогава ефект нямаше и точно затова сега възникват редица въпроси.

4. Пандемията изстреля електронните продажби и най-големите онлайн търговци отбелязват грандиозен скок на приходите с 50%

Няма нищо по-хубаво от лошото време и пандемията. Поне за електронната търговия и онлайн магазините. През последните години те се развиваха убедително и без вируси, привличайки все повече и повече клиенти, които предпочитат спокойствието и бързината на пазаруването през електронните устройства вместо визитациите в магазин във физическия свят. Максимата, че не съществуваш като търговец, ако не си и в интернет, отдавна е отживелица и вече е достатъчно да си само онлайн, за да се конкурираш с големите конвенционални играчи.

COVID-19 и затварянето на хората по къщите ускори значително процеса. Разшири мрежата от клиенти, както и сегментите в електронната търговия, и създаде навици сред потребителите, които ще останат за дълго. Пандемията, а оттам затворените заведения и хора по домовете буквално изстреляха бизнеса с доставките. Общите приходи на 20-те най-големи компании са се увеличили от 366 млн. лв. през 2019 г. на 548 млн. лв. Търговците в класацията отбелязват грандиозен скок на приходите си - 50%. Пет компании растат с над 100%. А картината на търговците е пъстра - от платформи за продажба на машини, през канцеларски материали, дрехи, техника, книги и храни.

5. SPA амбициите на Банкя: Реставрираната баня търси концесионер, който да я управлява в следващите 20 години и да построи към нея вътрешен басейн за 4 млн. лв.

От хилядолетия тайната сила на София са минералните ѝ извори. Сегашният ѝ повелител - общината, обаче дълго време бягаше от този потенциал, макар и за него да са изписани книги, стратегии, пожелателни стъпки и т.н., чертаещи какви ли не мечти. Но сега, за първи път от десетилетия, кметството може да се похвали с една сбъдната такава - Централната минерална баня в Банкя е първата реставрирана стара баня, която освен това ще функционира и като такава. Само че има условие.

За да се случи това, банята ще бъде дадена на концесия. Процедурата ще бъде обявена в средата на ноември и ако до края на годината бъде избран кандидат, хората ще могат да използват новата баня още от пролетта. Очаква се към нея да бъде изграден и подземен спортен басейн, като е осигурена и възможност за връзка с планирания хотел в съседство. В близост още около 60 декара са предвидени за изграждането на балнеохотели и цялостната визия на районния кмет на Банкя Рангел Марков е градът да бъде балнеоложки курорт, чийто основен символ да бъде историческата постройка.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Снимка на деня

Снимка на деня