Какво се случи през седмицата

До 30 ноември ще е в сила изискването за зелените сертификати на закрито; Талибаните забраниха използване на чужда валута в Афганистан; Кабинетът продължава с амбициозните емисии ДЦК на вътрешния пазар

В Глазгоу започна климатичната конференция СОР26, чиято цел е сключването на споразумение за ограничаване на емисиите, за да се задържи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий
В Глазгоу започна климатичната конференция СОР26, чиято цел е сключването на споразумение за ограничаване на емисиите, за да се задържи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий    ©  Reuters
В Глазгоу започна климатичната конференция СОР26, чиято цел е сключването на споразумение за ограничаване на емисиите, за да се задържи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий
В Глазгоу започна климатичната конференция СОР26, чиято цел е сключването на споразумение за ограничаване на емисиите, за да се задържи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий    ©  Reuters

До 30 ноември ще е в сила изискването за зелените сертификати на закрито според заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Забранява се плановият прием в болницата, както и плановите операции, като изключение се допуска за трансплантации, диагностика и лечение на онкоболни, инвитро процедури и раждания, рехабилитация и психиатрична помощ.

Прокуратурата обяви, че ще поиска постоянен арест за независимия кандидат за президент Боян Расате, след като през уикенда той и група негови привърженици нахлуха в ЛГБТИ център в София, потрошиха имущество и малтретираха хората там. В понеделник ЦИК свали имунитета му по искане на главния прокурор.

Служители на ДАНС, МВР и НАП влязоха на проверка в община Пазарджик, като официалният мотив е сигнал за финансови злоупотреби, свързани с общинския бюджет. Стана ясно, че сред проверяваните документи е и дарение от 700 хил. лв., получено от фирмата "Интръст", чийто едноличен собственик на капитала е Делян Пеевски. Проверката става ден след като полицията отне шофьорската книжка на кмета на Пазарджик Тодор Попов заради отказа му да бъде тестван за алкохол и наркотици, а той обяви, че всичко случващо се е предизборен пиар.

Министерството на културата обяви конкурс за назначаване на нов директор на Народния театър "Иван Вазов". Мандатът на досегашния титуляр Мариус Донкин изтече на 1 септември.

Свят

Центристки и десноцентристки партии в Чехия се договориха за съставяне на коалиционно правителство. Формациите, които са групирани в две коалиции, спечелиха 108 места в 200-местната долна камара на парламента на изборите през октомври, побеждавайки досегашния премиер Андрей Бабиш. Но кога ще встъпи в длъжност новият кабинет на петпартийната коалиция е въпрос, който все още няма отговор заради влошеното здравословно състояние на ключовия актьор в процеса - президента Милош Земан.

Русия е оставила военни близо до границата с Украйна след наскоро проведено учение там, с което броят на руските войници в района става около 90 000, предупреди украинското министерство на отбраната. Властите в Москва отговориха, че страната поддържа военно присъствие на своята територия където сметне за необходимо.

Талибаните забраниха използването на чужда валута в Афганистан и всеки нарушител ще бъде преследван, се казва в изявление на ислямистката групировка. Това може допълнително да влоши икономическата ситуация в страната, която е на ръба на колапса заради спирането на международната финансова подкрепа, след като талибаните взеха властта. "Икономическата реалност и националният интерес изискват всички афганистанци да използват афганистанската валута във всекидневната търговия", посочват талибаните. Американският долар е широко използван в страната.

Икономика

20% ръст на общия индекс на цените на производител през септември спрямо същия месец на 2020 г. отчита националната статистика.

Правителството продължава с амбициозните емисии ДЦК на вътрешния пазар. На 8 ноември ще има пореден голям аукцион за 500 млн. лв. петгодишни книжа, с който сумарно набраните средства само за два месеца биха достигнали 2 млрд. лв. Това се случва, след като само преди седмица финансовото министерство изключително трудно успя да пласира 500 млн. лв. десетгодишни облигации при спадащо търсене и покачваща се доходност.

Към октомври бюджетът е на плюс 725 млн. лв. (или 0.6% от БВП), показват предварителните данни на Министерството на финансите. От ведомството обаче отбелязват, че само за месеца държавните финанси излизат на минус 343 млн. лв., а до края на годината се очаква разходите да растат с по-бърз темп заради повече инвестиционни плащания, антиковид мерки и т.н. Финансите на държавата са планирани да излязат на консолидиран касов дефицит 4.6 млрд. лв., или 3.6% от БВП.

Сивият сектор на пазара на цигари падна до 1.6% от потреблението през второто тримесечие на 2021 г. Такъв е делът на цигарите без български акцизен бандерол, показват данните от традиционното изследване на празните цигарени опаковки. Делът на цигарите с неплатени данъци намалява с 0.2 процентни пункта спрямо предишното тримесечие и с един процентен пункт в сравнение със същия период на 2020 г. За пореден отчетен период България е с най-нисък дял на нелегалния пазар на цигари от страните - членки на ЕС, в които това изследване се провежда.

Бизнес

Логистичните пазари ще останат затегнати поне и през първото тримесечие на 2022 г., тъй като глобалното търсене на контейнери расте по-бързо от очакваното. Такива са прогнозите на A.P. Moeller-Maersk, цитирани от Bloomberg. Клиентите ни се опитват да отговорят на силното потребление и това стимулира увеличеното търсене на транспорт, обясняват от компанията, която е собственик на най-голямата линия за морски контейнерни превози в света. Според тях проблемът не е в липсата на корабен капацитет, а в това, че близо 300 кораба стоят извън пристанищата, като чакат да бъдат разтоварени, но не достига работна ръка.

Двата нискотарифни авиопревозвача Wizz Air и Ryanair ще изпълняват полети между три държави и пловдивското летище всяка седмица през зимaта. Новината освен за пътуванията на българи и гости до града е важна и за курорта Пампорово, доколкото част от дестинациите са във Великобритания и Ирландия, които са традиционни пазари за българския ски туризъм.

Сделки и проекти

"Нестле България" става още по-голяма след току-що завършена инвестиция 19 млн. лв. в машини за производство на бонбоните Smarties. Швейцарският гигант настанява в софийския си завод втори глобален бранд след Kit-Kat, който да се произвежда в България и да е с фокус чужди пазари. Разширението ще отвори още 70 работни места. Планираните за тази година инвестиции на "Нестле България" надхвърлят 22 млн. лв.

"Захарни заводи" се отказва да увеличава капитала си с 10 млн. лв. Решението трябва да бъде взето на извънредно общо събрание на акционерите на 9 декември, става ясно от публикуваната покана. Дневният ред е от една точка - отмяна на решението от май. Тогава акционерите гласуваха капиталът да бъде увеличен през борсата с до 3.03 млн. акции с емисионна цена 3.3 лева. Не е ясно каква е причината за предложената отмяна, но подобни случаи са рядкост. Възможно е тя да се дължи на решението за конвертирането на облигации в акции от края на септември.

Два нови проекта за близо 11 млн. лв. ще бъдат изпълнени от "Палфингер продукционстехник България" и производителя на медни продукти "Сарк България". Това стана ясно, след като двете компании получиха инвестиционни сертификати. Местното дружество на австрийския производител на кранове Palfinger ще създаде център за споделени услуги в София за 4.4 млн. лв., в който ще работят 200 души. Шуменската "Сарк", която е собственост на турската Sarkuysan, ще инвестира 6.5 млн. в проект за производство на медни жици. Предвижда се да наеме още 15 души.

Базираният в Германия ProVeg Incubator инвестира 70 хил. евро и придоби 4% дял в българската стартираща фирма за веган храни Brain Foods. Компанията е сред шестте стартъпа от Израел, Индия, Япония, Естония, Нидерландия, които станаха част от инкубатора за веган бизнеси. Те са избрани сред 130 кандидатстващи дружества от цял свят, съобщи за "Капитал" Пламен Медаров, собственик на Brain Foods.

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО