Строител на капитализма: Бойко Рашков

Между акциите срещу купуването на гласове за изборите ръководеното от него МВР разкри схема за източване на пари от строежа на "Хемус" и отне лиценза на "Делта гард"

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Оглавяваното от Бойко Рашков Министерство на вътрешните работи отне лиценза на охранителната фирма "Делта-С", добила популярност като "Делта гард". Причината е разследване срещу един от собствениците на фирмата - Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, за престъпление от общ характер. "Делта-С" нашумя особено след разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", в което се твърди, че охранителите на фирмата са съдействали за заграбването на бизнеса на производител на асансьори, а собствениците й имат връзки с действащи полицаи. Във вторник АКФ публикува нов сигнал до вътрешното министерство, в който се твърди, че през 2005 г. бившият вътрешен министър Младен Маринов, тогава полицай от Специализираното подразделение за охрана на обществения ред(СПООР) при СДВР, е пътувал в един джип с Митко Каратиста и е бил спрян от патрулен полицай в района на Несебър, пред когото се е легитимирал със служебна карта. При същата проверка е проверена пилотна кола, управлявана от ММ боеца Станислав Недков - Стъки.

В края на миналата седмица на специална пресконференция Бойко Рашков разкри схема за източване на средства за строежа на автомагистрала "Хемус". Според него от платените авансово 84 млн. лв. за изграждането на лот 5 на магистралата, които по официални данни са отпуснати на "Водно строителство - Благоевград", 60 млн. лева са изтеглени през други фирми и банкови сметки, изнесени в сакове и чували при липса на каквито и да е действия по строителството на отсечката.

Успоредно с това МВР усилено работи по операции срещу купуването на гласове за предстоящите избори. Според Бойко Рашков в повечето случаи купувачите на гласове работят или за ГЕРБ, или за ДПС.

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата