Какво се случи през седмицата

България е поискала помощ от ЕС за справяне с епидемията; Инфраструктурният план за 1.2 трлн. долара мина през американския Конгрес; Служебният енергиен министър променя ръководството на БЕХ

Македонският премиер Зоран Заев се отказа да подава оставка. Това се случи преди вота на недоверие срещу правителството му, за който опозицията обяви, че е събрала мнозинство
Македонският премиер Зоран Заев се отказа да подава оставка. Това се случи преди вота на недоверие срещу правителството му, за който опозицията обяви, че е събрала мнозинство    ©  Reuters
Македонският премиер Зоран Заев се отказа да подава оставка. Това се случи преди вота на недоверие срещу правителството му, за който опозицията обяви, че е събрала мнозинство
Македонският премиер Зоран Заев се отказа да подава оставка. Това се случи преди вота на недоверие срещу правителството му, за който опозицията обяви, че е събрала мнозинство    ©  Reuters

България е поискала помощ по механизма на ЕС за гражданска защита за справяне с епидемията заради рязкото увеличаване на случаите на зараза и смърт в резултат на ковид-19, съобщи говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари във вторник. По-късно новината беше потвърдена и от българското Министерство на здравеопазването. В момента 14-дневната заболеваемост в страната е 880 на 100 000 души, а смъртността достигна рекордни нива от началото на епидемията и на 14-дневна база надхвърли 30 на 100 000 души.

МВР е отнело лиценза на нашумялата покрай сагата "Осемте джуджета" охранителна фирма "Делта гард". Заповедта на ръководителя на Главната дирекция "Национална полиция" Станимир Станев е връчена на 5 ноември и от тази дата тече 14-дневен срок за обжалване пред съда. От охранителната компания обявиха, че оспорват акта, което спира неговото изпълнение и те продължават да работят и да "печелят сърцата на настоящи и бъдещи клиенти".

Министерството на здравеопазването обяви, че ще започне да издава зелен ковид сертификат и на хората, които имат достатъчно антитела срещу ковид-19 дори когато преболедуването не е официализирано с първоначален PCR или антигенен тест. Сертификатите ще са валидни за 90 дни.

Свят

Инфраструктурният план за 1.2 трлн. долара мина през американския Конгрес. Прокарването му изпълнява ключово обещание от програмата на президента Джо Байдън след месеци на вътрешно разделение в Демократическата партия. Анализатори прогнозират, че ефектът от новите средства за американските пътища, жп линии, пристанища и система за зареждане на електрически автомобили ще започне да се усеща в началото на следващата година. Това ще спомогне за циментирането на постпандемичното възстановяване на икономиката.

Държавите се борят да договорят нови климатични цели в последните дни на COP26. На срещата на върха на ООН страните се опитват да постигнат съгласие по деликатния въпрос колко скоро след края на COP26 ще представят нови цели за климата, след като обещанията, направени досега, се провалиха. Великобритания, САЩ и ЕС заедно с някои други искат всички държави да излязат с нови цели до края на 2022 г. Китай и други големи страни обаче се съпротивляват на този ангажимент.

САЩ отвориха границите си за ваксинирани срещу ковид-19. Така на 8 ноември бе сложен край на 20-месечната забрана за влизане в страната за чужденци. Тя беше наложена от предишния президент Доналд Тръмп заради пандемията от коронавирус. Авиокомпаниите очакват сериозен приток на посетители, а туристически агенции вече съобщават за ръст на резервациите.

Икономика

64.5 млрд. лв. са общо депозитите на домакинствата в банки към края на септември. Сумата се увеличава с 10.9% на годишна база по данни на БНБ.

Служебният енергиен министър променя ръководството на БЕХ. Промените, заявени на 8 ноември в Търговския регистър, предвиждат смяна на председателя и зам.-председателя на съвета на директорите, както и вписване на втори изпълнителен директор. За такъв е избран Иван Андреев от досегашното ръководство на БЕХ, който явно е преминал, образно казано, в другия лагер. Той и Валентин Николов на този етап ще могат да представляват компанията заедно и поотделно. Председател на борда ще е Веселина Катанова-Бучкова, а неин заместник - Пламен Дилков, който влиза като независим член.

Държавата пуска нова порция от 500 млн. лв. дълг. Аукционът е за 3.5 годишни книжа и ще се проведе на 15 ноември. За два месеца Министерството на финансите емитира в четири транша книжа за 2 млрд. лв. По информация на "Капитал" до края на годината ще има още аукциони, докато се достигне таванът на дълга за тази година от 4.5 млрд. лв. Това пренасищане на вътрешния пазар обаче вече се отразява върху доходността, която започна да се вдига (още по темата на стр. 26).

Европейската комисия одобри 51 млн. евро (100 млн. лева) за компенсация на самонаети и работещи в компании от сектори, които са особено засегнати от епидемията. Помощта е в размер на 75% от осигурителния доход на наетите или самонаетите. Месечната компенсация обаче не може да надвишава 80% от една брутна заплата или дохода на самонаетото лице. Средствата трябва да бъдат предоставени преди 31 декември 2021 г.

Бизнес

Oборотът на 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се е свил с 3.3% до 667 млрд. евро в пандемичната 2020 г. Това показва 13-ото издание на класацията Coface CEE Top 500. Коронавирусният удар върху бизнеса на корпоративните гиганти в региона е много по-видим в данните за финансовите резултати - за изминалите 12 месеца нетните печалби в топ 500 се сриват с 23.7% до 19.2 млрд. евро.

Брюксел одобри отпускането на 15.3 млн. евро (30 млн. лева) за подпомагане на компании от туристическия сектор, засегнати от пандемията. Държавната помощ ще бъде под формата на безвъзмездни средства. За да ги получат, компаниите трябва да са отчели спад в оборота от най-малко 30% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Размерът на помощта за всеки кандидат няма да надвишава 20% от оборота му през 2019 г., или 1.8 млн. евро.

Сделки и проекти

Комуникационният конгломерат United Group е пред потенциално придобиване на мажоритарен дял в търгуваната на БФБ технологична компания "Телелинк бизнес сървисис груп" ("ТБС груп"). Подадената оферта не е обвързваща и е през дъщерното дружество на групата - регистрираното в Люксембург Slovenia Broadband, и е за най-малко 51% от "ТБС груп", става ясно от съобщение до БФБ. "Телелинк бизнес сървисис" се занимава с услуги за корпоративния сектор в различни направления - изграждане на мрежи за телекоми, центрове за данни, информационна сигурност и др. Цена не е обявена, но борсовите котировки на технологичната компания оценяват подобен дял на над 100 млн. лв.

Българската софтуерна компания "Мелън" купи основния дял в косовската Frakton. Финансови параметри около сделката не бяха разкрити, но "Мелън" вече държи 51% дял в Frakton, показва Косовският търговски регистър. Останалите акционери са изпълнителният директор Челик Нимани с 29.40% и технологичният директор Едон Шекирака с 19.6%. Двете компании са близки като бизнес - предлагат софтуерни услуги на външни клиенти от най-различни индустрии в областта на уеб и мобилните технологии.

Eleven инвестира 500 хил. евро в компанията за виртуални обучения MetaSim. Тя разработва система за обучения на мениджъри и ръководители на екипи чрез технологията за виртуална реалност. Основана е преди едва една година от българите Димитър Янков и Гергана Вълова и британците Кей Чонг и Стивън Бауман.

Създателят на Tesla Илън Мъск, направи анкета дали да продаде 10% от акциите си в производителя на електромобили. Тълпата каза "да" - вот, с който Мъск предварително беше обещал да се съгласи. В резултат акциите на Tesla през тази седмица поевтиняват сериозно, а от пазарната й капитализация са изтрити около 200 млрд. долара, което заплашва тя да падне и под 1 трлн. долара.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата