Топ 5 от "Капитал": Транспортният министър за неизгодната концесия на пристанище Бургас; Рискованият гамбит с държавния дълг

Топ 40 вериги за стоки за дома; Българската софтуерна компания "Мелън" купи основния дял в косовската Frakton; Как ще се карат ски в Европа тази зима

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев
Служебният министър на транспорта Христо Алексиев    ©  Цветелина Белутова
Служебният министър на транспорта Христо Алексиев
Служебният министър на транспорта Христо Алексиев    ©  Цветелина Белутова

1. За транспортния министър концесията на бургаското пристанище на братя Домусчиеви е силно неизгодна за държавата. А те подготвят продажба на печелившия си актив

Сегашният служебен транспортен министър Христо Алексиев заема този пост за втори път. Бил е на него и в служебното правителство на Огнян Герджиков. Между позициите, които е заемал през годините, са експерт към кабинета на министъра на транспорта, икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на съвета на директорите на Зона за обществен достъп в "Пристанище Бургас", председател на съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Миналата седмица той заяви пред Mediapool, че фирми на Кирил Домусчиев участват с 20% в спечелената в началото на годината от фонда Meridiam концесия на летище София, като се позова на няколко свои достоверни източника. В профила си във Facebook Домусчиев категорично отрече и определи твърденията на министър Алексиев като "поредната 100-процентова лъжа". Междувременно в отговори на въпроси на "Капитал" по друга тема - за потенциалната продажба от страна на братята Кирил и Георги Домусчиеви на дружеството "БМФ Порт Бургас", което е концесионер на двата основни терминала на пристанище Бургас, става ясно, че фондът Meridiam е бил един от подалите оферта инвеститори. "Капитал" разговаря със служебния министър на транспорта Христо Алексиев за концесиите, Варненското езеро, жп проектите и ощетена ли е държавата от тях.

2. Рискованият гамбит с държавния дълг. Решението на служебния кабинет да не излезе на международните пазари вдигна рязко доходността на последните ДЦК аукциони

Добрите шахматисти често прибягват до жертви с идеята да си осигурят по-добра позиция, от която като крайно да спечелят. Ако обаче стратегията не е дообмислена и се допуснат един-два грешни хода, нещата бързо могат да станат неспасяеми. Финансовото министерство се намира насред такъв зле премерен гамбит. За да покрие заложения в бюджета 4.6 млрд. лв. дефицит за 2021 г., то се нуждае да тегли дълг практически до позволения му таван - 4.5 млрд. лв. Сумата не е особено внушителна на фона на ниската задлъжнялост на България, а и през предишните месеци условията на международните пазари бяха подходящи. Така че задачата можеше лесно да се реши с една сравнително стандартна емисия дълг за 1-1.5 млрд. евро.

Вместо това обаче, основно за да избегне неизбежния политически шум около словосъчетанието "нов дълг за милиарди" в предизборна обстановка, служебният кабинет реши да опита да набави сумата на части на вътрешния пазар. От септември насам бяха пласирани ДЦК за сумарно 2 млрд. лв. Макар на хартия и банките, и пенсионните фондове да разполагат с ликвидност, канонадата от аукциони в кратък интервал стопи търсенето и вдигна чувствително доходността. Така, ако само допреди седмици държавата можеше успешно да се финансира при рекордно ниска и дори отрицателна доходност, сега вече нивата и при пет- и при десетгодишните ДЦК на вътрешния пазар се качиха над котировките на международните емисии на България. А до края на годината вероятно ще бъдат пласирани и още до 1.7 млрд. лв., което може да се окаже предизвикателно. Вижте тук.

3. Топ 40 вериги за стоки за дома: Още 15% бизнес

Домът наистина беше крепост за мнозина в ковид годината. Затова логично покупките на мебели и интериорни стоки, строителни материали и от типа "Направи си сам" за 2020 г. надхвърлят 2.3 млрд. лв. и отбелязват почти 15% ръст спрямо предходната година. Подреждането на топ 40 в сектора, което е част от класацията на най-големите търговци на дребно в България "Регал", включва търговци на дребно в няколко продуктови групи: стоки за дома, материали за текущ ремонт, мебели и осветителни тела, килими и подови настилки, домакински текстил, стоки за домакинството, инструменти, машини, домакински стоки за краткотрайна употреба, строителни материали. В таблицата отново влизат големи вериги за бързооборотни стоки, като ранкирането при тях е резултат само от данните за търговия със стоки за дома. Показателят отразява продажби само на дребно с включен ДДС, затова в някои случаи е по-голям от общия приход (който е без косвения данък). Накратко, за пръв път подреждането е направено по по-релевантния показател "продажби на дребно" в сектора, а не "общи приходи".

Очаквано в ковид годината най-значим скок (близо 140%) отбелязва онлайн търговецът "Емаг интернешънъл", следван от веригата строителни хипермаркети "Багира" - Стара Загора. Петнадесет фирми отчитат спад на продажбите от търговия на дребно, като той е най-значим при "Студио Модерна - България" (Top Shop, Dormeo). Като цяло печалбите и маржовете растат, но остават на ниско ниво, характерно за търговията на дребно - на всеки лев средната печалба е 3.5 стотинки. Подробности тук.

4. Българската софтуерна компания "Мелън" купи основния дял в косовската Frakton

Българският технологичен сектор от години е един от най-големите магнити за чужди инвеститори. Но някак под повърхността остават новините за български софтуерни компании, които правят обратното - инвестират навън в търсене на нови възможности и специалисти. Новината за подобна сделка дойде в началото на тази седмица, и то на донякъде неочаквано място, което тепърва може да се превърне в притегателен център за българския бизнес - Косово. Софтуерната компания "Мелън" придоби мажоритарен дял в местната Frakton и планира да разширява дейността в Прищина в комбинация с действащите си офиси в София, Велико Търново и Скопие.

Финансови параметри около сделката не бяха разкрити, но "Мелън" вече държи 51% дял в Frakton, показва Косовският търговски регистър. Останалите акционери са изпълнителният директор Челик Нимани с 29.40% и технологичният директор Едон Шекирака с 19.6%. Двете компании са близки като бизнес - предлагат софтуерни услуги на външни клиенти от най-различни индустрии в областта на уеб и мобилните технологии (.NET, PHP, Python, Ruby, NodeJS, ReactJS, iOS, Android и др.). Прочетете тук.

5. Как ще се карат ски в Европа тази зима

След нулева година и милиони евро загуби зимна Европа предстои да отвори вратите си за скиорите. Този сезон това ще се случва по нови правила, свързани със зелени сертификати, дистанция, носене на маски. Но при опит да не се наруши комфортът на почиващите в новите условия, в които светът живее. В част от големите курорти хотелите вече работят, но първият истински тест за пандемичните зимни почивки ще бъдат коледните и новогодишните празници.

"Капитал" представя здравните изисквания в най-популярните държави за ски туризъм в Европа. Макар началото на сезона да наближава, България все още не е готова със своите правила как ще функционират курортите, като в последните дни от туристическото министерство идват противоречиви сигнали какви ще бъдат те.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата