Какво се случи през седмицата

"Продължаваме промяната" обяви, че вече е започнала преговори за кабинет; Икономиката на ЕС продължава да се възстановява силно от корона кризата; България успя да пласира още 500 млн. лв. дълг на вътрешния пазар

Сейф ал Ислам, син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, се регистрира като кандидат за президентските избори в Либия, насрочени за 24 декември.
Сейф ал Ислам, син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, се регистрира като кандидат за президентските избори в Либия, насрочени за 24 декември.    ©  Reuters
Сейф ал Ислам, син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, се регистрира като кандидат за президентските избори в Либия, насрочени за 24 декември.
Сейф ал Ислам, син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, се регистрира като кандидат за президентските избори в Либия, насрочени за 24 декември.    ©  Reuters

"Продължаваме промяната", формацията с първи резултат на парламентарните избори обяви, че вече е започнала преговори за кабинет с трите партии, от които очаква подкрепа - "Демократична България" (ДБ), БСП и ИТН. Междувременно лидерите на трите партии в ДБ - Христо Иванов, Атанас Атнанасов, Борислав Сандев и Владислав Панев, обявиха, че подават оставки заради лошите резултати на изборите, но и че имат мандат да преговарят за кабинет. Оставка заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която също очаква да получи мандат за преговори.

Европейската комисия започна нова наказателна процедура срещу България заради липсата на възможност европейски компании да участват в пазара на жп превозите на пътници. Страната ни е закъсняла да въведе в законодателството си европейската директива за отварянето на пазара на вътрешни услуги за жп пътнически превози, която изисква всяка държава да позволи на превозвачи от останалите държави от ЕС да извършват транспортиране на хора по вътрешни национални маршрути.

Софийският градски съд е спрял вписването на Борислав Михайлов като председател на БФС заради жалби от три клуба срещу множество нередности на последния конгрес на съюза.

Свят

Икономиката на ЕС продължава да се възстановява силно от корона кризата. БВП на еврозоната е нараснал с 2.2% на тримесечна база и 3.7% на годишна през периода юли - септември, показват данните на Евростат. За целия ЕС покачването на икономиката е с 2.1% на тримесечна база и с 2.9% на годишна. Ръстът на тримесечна база е най-висок в Австрия, Франция и Португалия. На другия полюс са Литва - без изменение, Румъния и Латвия. Предвижданията на ЕК са тази година БВП на ЕС да нарасне с 5%, а през следващите две години съответно с 4.3% и 2.5%.

ЕК се стреми да ограничи обезлесяването със забрана за внос на храни. Брюксел подготвя регламент, който цели да защити най-уязвимите гори в света. Еврокомисията ще се насочи към шест селскостопански продукта - говеждо месо, соя, палмово масло, кафе, какао и дървен материал. Тя ще изисква от компаниите да доказват, че продуктите, които продават на единния пазар на ЕС, не са допринесли за незаконно обезлесяване или деградация на горите в резултат на селскостопанската дейност. Шестте продукта представляват около 19% от вноса на стоки в ЕС.

Байдън призова Си да не позволява на конкуренцията да "прерасне в конфликт". Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин проведоха обширни разговори за Тайван на виртуална среща в понеделник. Те обаче не успяха да установят каквито и да било "предпазни граници", за да гарантират, че напрежението около острова няма да ескалира опасно. С изключение на Тайван двамата лидери са се съгласили, че е необходимо да се гарантира, че отношенията между САЩ и Китай няма да се обтегнат допълнително или да прераснат в конфликт.

Икономика

6% потребителска инфлация на годишна база през октомври отчете НСИ, което е 12-годишен връх.

България успя да пласира още 500 млн. лв. дълг на вътрешния пазар, с което общо емитираните от началото на годината ДЦК достигнаха 3.3 млрд. лв. От тях 2.5 млрд. лв. са от началото на септември насам, което доведе до известно насищане на пазара и спад в търсенето. Постигнатата доходност на последния аукцион за 3.5-годишни и книжа от 0.13% обаче е над тази, на която се търгуваха български книжа със сходен матуритет на международните пазари, и практически изважда цялата крива на доходността на страната над нулата.

Правителството одобри допълнителни 250 млн. лв. за 60/40. Идеята е с парите да се запазят работните места на още около 65 хил. работници и служители. От старта на схемата до септември са изплатени 1.5 млрд. лв. за общо 13.3 хил. работодатели.

Бизнес

Фалитите в България плавно се увеличават през 2021 г., след като имаше забавяне в новите процедури миналата година, показва справка на Агенцията по вписванията (АВ), изготвена за "Капитал". Малко над 9500 компании в страната са спрели работа по една или друга причина през първите девет месеца на тази година. Това е с 16% повече спрямо същия период на 2020 г. и с 4% спрямо 2019 г.

Нетните вложения в реклама за 2020 г. възлизат на 455.1 млн. лв., или с 1.4% по-малко в сравнение с 2019 г. Това показва годишният доклад на Българската асоциация на комуникационните агенции. Традиционно повече от половината средства се инвестират в телевизионна реклама. През 2021 г. се очаква общите разходи за реклама да се възстановят и да надвишат нивата от 2019 г., достигайки близо 502 млн. лв.

Пътниците на летище София са се увеличили с 61% през октомври спрямо година по-рано за същия месец. Това показват данните на столичната аерогара, публикувани от SeeNews. От летището вече заявиха, че очакванията са броят на пътниците са е с 20-30% по-висок за годината в сравнение с 2020 г.

Сделки и проекти

Oфициaлният внocитeл нa автомобилите Маzdа зa Бългapия и Ceвepнa Maĸeдoния "Cтap мoтopc" щe имa нoв coбcтвeниĸ, свързан с групата "Химимпорт". Koмпaниятa, ĸoятo e дъщepнo дpyжecтвo нa "Aвтo Юниoн", чacт oт гpyпaтa "Eвpoxoлд", e cĸлючилa пpeдвapитeлeн дoгoвop зa пpoдaжбaтa нa дилъpa нa Маzdа в peгиoнa. Цената не е обявена.

"Еврохолд" изкупи още 21% от "ЧЕЗ разпределение" за 119 млн. лв. Покупката е резултат от задължителното търгово предложение към миноритарните акционери в разпределителното дружество, след като през лятото застрахователният холдинг придоби българския бизнес на CEZ за 335 млн. евро. Офертата на "Еврохолд" при цена 291 лв. за акция е била приета от 104 физически и 39 юридически лица, като вследствие новият собственик вече ще контролира над 88% от капитала на компанията.

Държавата ще увеличи капитала на "София тех парк" чрез парична вноска на стойност 3.8 млн. лв., реши правителството на заседанието си в сряда. Средствата ще се използват за покриване на експлоатационните разходи и поддръжката през 2021 г. на българския петаскейл суперкомпютър, доставен миналата година. Капиталът на "София тех парк" в момента е 85.3 млн. лв., като Министерството на икономиката държи 89.19% от акциите директно, а останалите - през Държавната консолидационна компания.

Японската корпорация Toshiba представи плановете си да се раздели на три, като отдели два от основните си бизнеси - енергийният и инфраструктурният и този за мобилни устройства и полупроводници, в отделни компании. Toshiba ще задържи своя дял в производителя на чипове Kioxia, както и производителя на офис и търговска техника Toshiba Tec. Според ръководството на компания разделянето е най-добрият начин да се подобри стойността за акционерите.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата