Топ 5 от "Капитал": Защо икономиката ни расте най-бавно в ЕС, милиардна банкова сделка между ОББ и Райфайзенбанк

Най-големите комуникационни агенции в страната, колко се печели от IPO в България и по света, мебелното изложение Supersalone в Милано

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Икономиката ни расте най-бавно в ЕС: седем причини

От началото на пандемията макроикономическите данни са малко като онези прогнози за времето, където към температурата се добавя едно, "но се усеща като". Сблъсъкът от здравни мерки, които задушават растежа, и икономически, които трябва да компенсират това, предизвиква резки и трудно обясними подскоци при една или друга държава. И числата, излизащи за БВП, ако преди чертаеха относително ясни криви с редки изненади, сега приличат повече на теглене на топки от тото 6/49. В новия тираж за летните месеци съвсем неочаквано България се оказа държавата с най-нисък растеж на годишна база в ЕС. Статистиката отчете едва 0.4% ръст на БВП на годишна база през третото тримесечие при средно 3.9% за ЕС. А това никак не кореспондира с повечето други данни за спад на безработицата, ръст на кредитирането и цялостното усещане, че градусът на възстановяването не е спаднал особено.

Дори и без изнервената изборна обстановка този резултат би предизвикал политически реакции, обвинения към правителството и въпроси на какво се дължи той. Експресните оценки са много предварителни и данните в тях са оскъдни. Така че възможностите за анализ са ограничени и по-скоро могат да се дадат обосновани предположения.

2. Собственикът на ОББ купува Райфайзенбанк (България) за 1 млрд. евро. Сливането на двете банки ще създаде трети местен гигант от калибъра на Уникредит Булбанк и ДСК

Белгийската група KBC, която притежава третата по активи банка в България ОББ, планира да придобие шестата по размер в страната Райфайзенбанк (България). Сделката още не е финализирана и ще трябва да премине през регулаторни одобрения, така че реалното прехвърляне ще се случи през 2022 г. Сливането на двете институции след това обаче ще доведе до съществено разместване на пластовете и на динамиката на силите на местния пазар, като ще произведе нов претендент за лидерската позиция.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове