Какво се случи през седмицата

Румен Радев е новият президент на България; Тройна коалиция ще управлява Германия, Меркел се сбогува; Столична община вдига цените на такситата с 36%

НАСА започна първата космическа мисия, която ще опита да пренасочи астероид - тест за времената, когато опасността от сблъсък на Земята с космическо тяло ще е реална
НАСА започна първата космическа мисия, която ще опита да пренасочи астероид - тест за времената, когато опасността от сблъсък на Земята с космическо тяло ще е реална    ©  NASA
НАСА започна първата космическа мисия, която ще опита да пренасочи астероид - тест за времената, когато опасността от сблъсък на Земята с космическо тяло ще е реална
НАСА започна първата космическа мисия, която ще опита да пренасочи астероид - тест за времената, когато опасността от сблъсък на Земята с космическо тяло ще е реална    ©  NASA

Румен Радев е новият президент на България, след като спечели убедително на балотажа в неделя срещу опонента си проф. Анастас Герджиков с 66.72% срещу 31.8%.

Преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната" започнаха с разговори по 18 секторни политики, които ще продължат до събота. Дискусиите се излъчват на живо онлайн и се провеждат в експертен формат с представители и на останалите три формации, от които се очаква да участват във формирането на мнозинство: БСП, ИТН и "Демократична България".

Общото събрание на Софийския университет е решило в сряда, че няма нужда ректорът проф. Анастас Герджиков да подава оставка, а трябва да продължи мандата си, се посочва в съобщение на СУ. На заседанието проф. Герджиков е изразил готовност да подаде оставката си, ако събранието смята, че кандидатурата му за президент е повлияла негативно на университета.

Тестовете, които вече служат за получаване на зелен сертификат за територията на България, да се плащат от Националната здравноосигурителна каса и да са безплатни за хората. Това предлага Министерството на здравеопазването с промени в наредбата за дейностите, гарантирани от НЗОК, публикувана за обществено обсъждане. В момента цената на такъв тест е около 30 лв.

Свят

Тройна коалиция ще управлява Германия, Меркел се сбогува. Три политически сили - социалдемократите, Зелените и либералите, постигнаха споразумение за сформиране на ново правителство в Германия. Ако трите партии одобрят договореното, новото правителство може да дойде на власт през декември, като канцлерският пост ще бъде зает от социалдемократа Олаф Шолц, с което се слага край на 16-годишната ера на Ангела Меркел. В споразумението е записано спиране на въглищните електроцентрали до 2030 г., а на газовите - до 2040 г., с цел ускоряване на мерките за борба с климатичните промени.

Русия и Украйна вдигат още бойната готовност. Руски изтребители и бойни кораби участваха в извънредно учение на фона на ескалиращото напрежение по границата с Украйна, след като американски и украински официални лица изразиха притеснения, че Москва замисля атака - обвинения, които Кремъл отхвърли като фалшиви. Украйна от своя страна организира операция по засилване на граничната охрана, която включва също така военни учения. Вашингтон и Киев алармираха за струпването на около 92 хил. руски военнослужещи и бойна техника в близост до границата с Източна Украйна.

Ердоган срина турската лира с още 15%. Това се случи във вторник, след като президентът Реджеп Ердоган вербално защити неотдавнашните резки намаления на лихвите в страната и обеща да спечели своята "икономическа война за независимост". Това е най-голямото дневно обезценяване на лирата, след като ръководителят на централната банка беше уволнен през март. За тази година турската валута е загубила около 45% от своята стойност, като сривът е 26% само от началото на миналата седмица.

Икономика

7.3 млрд. евро е обемът на инвестиционните сделки за деветте месеца на 2021 г. в Централна и Източна Европа. Това е с около 20% под този за 2019 г.

България е сред страните без установени макроикономически дисбаланси, но потенциален риск са растящите разходи за труд в контекста на конкурентоспособността на икономиката и високото ниво на необслужвани кредити. Това стана ясно от докладите на Европейската комисия в Есенния пакет на европейския семестър. България беше извадена от групата на държави с дисбаланси през 2020 г., а това е важно за конвергентните доклади, които следят готовността на държавите за приемане на еврото. Страната беше сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси в продължение на няколко години след фалита на КТБ.

Министерството на финансите продаде ДЦК за още 500 млн. лв. при средна доходност 0.49% на пореден аукцион, този път за 7.5-годишни облигации. Така размерът на пласирания от началото на годината дълг на вътрешния пазар достига 3.8 млрд. лв. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации обаче вече е по-висок, като нараства до 97 базисни точки. На последния аукцион за 3.5-годишни книжа от предходната седмица беше около 80 базисни пункта (или 0.8%).

Столична община вдига цените на такситата с 36%. Това се случи по искане на самите компании в сектора. Минималната цена на километър през деня от 0.77 лв. се увеличава на 1.05 лв., което е скок от 36%, а нощната минимална цена става 1.21 лв. вместо досегашните 0.88 лв., или ръст от 37.5% Промяната влиза в сила от началото на следващата година. Максималните тарифи пък се увеличават от 1.30 лв. на 1.78 лв. за дневна и от 1.60 лв. на 2.19 лв. за нощна. Корекциите на цената на километър означават и вдигане на другите компоненти като цена за минута престой, повикване или първоначалната тарифа.

Бизнес

Бумът в кредитите за жилища продължава с рекордни темпове и през октомври. Увеличението на банковите портфейли в сегмента е с 16.49% на годишна база, което е най-висока стойност от 2009 г. Това показват данните от паричната статистика на БНБ, според която за изминалия месец обемът на предоставеното от банките жилищно финансиране за домакинствата е нараснал със 195 млн. лв. до 13.7 млрд. лв. До двуцифрено ниво се ускорява и темпът на нарастване на потребителските заеми, който през октомври вече достига 10.1% спрямо година по-рано. В номинално изражение повишението е със 111.4 млн. лв. до 13.1 млрд. лв.

С близо 2.5 млрд. лв. са нараснали активите на взаимни фондове в България за година. Така те достигат 7.7 млрд. лв. Това се дължи както на продажби на нови дялове, така и на ръст в цените на книжата. С най-голям дял са инвестиционните фондове на чужди управляващи дружества, които се предлагат тук - техните активи са 5.26 млрд. лв.

Сделки и проекти

Българският стартъп PlanDelta привлече инвестиция в размер на 350 хил. евро. От тях 300 хил. евро влага фондът Eleven, а останалите са осигурени от американеца Кристиан Карило в ролята на бизнес ангел. От PlanDelta ще използват свежия капитал за създаването на прототип на софтуера им за финансово планиране, като очакванията на екипа са това да се случи до средата на следващата година.

Най-голямата компания за онлайн търговия в България еMAG отчете рекордни приходи за Черен петък - 55.9 млн. лв., със 17% повече от миналата година. Общите поръчани стоки онлайн както от eMAG, така и от 1814 партньори на платформата са 382 хил. продукта. Потребителите са отделили средно 430 лв. за поръчките си, с 61% повече от миналата година. eMAG, която е собственост на базираната в Южна Африка група Naspers, е отчела най-много поръчки от София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе.

Uber добавя канабиса към стоките, които могат да бъдат поръчани през приложението им Uber Eats, за клиентите им в Онтарио, Канада. От понеделник потребителите в канадската провинция вече могат да поръчат марихуана през новата категория "канабис", която ще бъде добавена към приложението, съобщава Reuters. Компанията в момента предлага доставка на алкохол през приложението си, а от известно време е проучвала и възможностите на този пазар.

Инвестиционната компания CVC Capital постигна споразумение с Unilever за придобиването на компанията Ekaterra, която управлява чаения бизнес на Unilever. Цената на сделката е 4.5 млрд. евро, а очакванията са да бъде приключена до средата на следващата година. Според източници на Financial Times, ръководителите на компанията вярват, че поделението може да работи отново на печалба след разрешаване на проблемите пред него.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Снимка на деня

Снимка на деня