Какво се случи през седмицата

Президентът стартира консултации с парламентарните партии преди връчването на мандата; МВФ ще понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж заради варианта омикрон; Ръстът на БВП през третото тримесечие вместо 0.4% се оказа 4.6%

Поне 34 души загинаха, 22 са в неизвестност, а хиляди напуснаха домовете си след изригването на вулкана Семеру на индонезийския остров Ява
Поне 34 души загинаха, 22 са в неизвестност, а хиляди напуснаха домовете си след изригването на вулкана Семеру на индонезийския остров Ява
Поне 34 души загинаха, 22 са в неизвестност, а хиляди напуснаха домовете си след изригването на вулкана Семеру на индонезийския остров Ява    ©  Reuters
Поне 34 души загинаха, 22 са в неизвестност, а хиляди напуснаха домовете си след изригването на вулкана Семеру на индонезийския остров Ява    ©  Reuters

Президентът Румен Радев стартира консултации с парламентарно представените партии, което е част от процедурата преди връчване на мандата за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група.

Четвъртата вълна на пандемията в България бавно спада, към сряда три области вече са в жълтата зона - Силистра, Сливен и Кърджали. Две трети от страната обаче остават още в червената зона, а части на Западна България - в тъмночервената. Около 1800 среднодневно са новите случаи през последната седмица, докато в пика на вълната доближаваха 5000. Висока остава смъртността от COVID-19 - средно на ден жертвите са над 100, като в пика бяха над 170.

Софийската градска прокуратура обяви, че е повдигнала обвинение за пране на пари на 42-годишния Борислав Колев, който изпрал 53 млн. лева от авансовите плащания на държавата за изграждане на магистрала "Хемус". Колев е бивш данъчен и брат на служител в "Грома холд", едно от дружествата, към което са превеждани пари за строителство.

Министерството на образованието отчете повече върнати деца в училище. През първите три месеца на тази учебна година в образователната система са привлечени 8700 деца и младежи, които са се били отказали или никога преди не са ходили на градина или училище. За същия период на предишната година в системата са включени 5343 деца и ученици, или с 3357 по-малко.

Свят

МВФ ще понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж заради появата на варианта на коронавируса омикрон. Според очакванията на фонда от октомври глобалната икономика ще нарасне с 5.9% през 2021 г. и с 4.9% през 2022 г. Тогава беше обърнато внимание на потенциални заплахи като нови варианти на COVID-19, които могат да увеличат несигурността за времето, необходимо за излизането от пандемията. Смята се, че в момента инфекции с омикрон има в около 40 страни.

Съществуващите ваксини продължават да защитават хората, които се заразят с омикрон, от тежко протичане на заболяването, заяви Световната здравна организация. "Имаме много ефективни ваксини, които се доказаха като такива срещу всички варианти на коронавируса досега по отношение на тежко протичане и хоспитализация. И няма причина да очакваме, че няма да бъде така и при омикрон", посочват от СЗО. И допълват, че според първоначалните данни вариантът не разболява хората повече в сравнение с делта и с други мутации.

Темпът на изграждане на ВЕИ мощности на година трябва да се удвои, за да се постигне целта за нетни нулеви емисии до 2050 г. Това се казва в доклад за възобновяемата енергия на Международната агенция по енергетика. Новият ВЕИ капацитет се очаква да достигне 290 гигавата тази година, надминавайки миналогодишния рекорд от 280 GW. За сравнение - сегашните мощности на изкопаеми горива и ядрена енергия са 4800 GW.

Икономика

1.9% e ръстът на производителността на труда на един зает през третото тримесечие на 2021 г., показват данните на НСИ.

Ръстът на БВП през третото тримесечие вместо 0.4% се оказа 4.6% след като националната статистика промени рязко данните си за БВП през третото тримесечие на годината. Разликата идва основно от преоценка на потреблението и износа, които растат повече. Подобна корекция се очакваше, защото ръст от 0.4% не кореспондира с повечето други данни за спад на безработицата, ръст на кредитирането и цялостното усещане, че градусът на възстановяването не е спаднал особено. А огромната разлика се дължи на цялостната ревизия на сезонно изгладените данни за БВП от 2000 г. насам, които НСИ изготви преди около месец, както и на технологията по "изглаждане" на данните.

Ако ковид епидемията в страната бъде овладяна чрез прилагане на меки за икономиката мерки, БВП ще достигне равнището си отпреди ковид кризата още през последното на тази или първото тримесечие на следващата година. Това се посочва в последния икономически преглед, който изготвя БНБ. Анализаторите очакват още в началото на 2022 г. да започне да се забавя и ръстът на инфлацията, главно заради по-слабо поскъпване на годишна база на храните и на петролните продукти на международните пазари. Но и посочват, че има риск тази прогноза да не се сбъдне - ако цените на електроенергията, природния газ и други основни суровини продължат да растат.

Икономическият министър Даниела Везиева отстранява трима директори на ДКК. Това са изпълнителният директор Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов. Те бяха назначени в последните дни на управлението на ГЕРБ и предизвикаха шумен публичен скандал с отправени обвинения към наскоро назначената Ваня Караганева. Тримата обаче през цялото време подчертават, че акцията им не е политически мотивирана, а цели защита на интересите на дружеството.

Бизнес

Против идеите на Асен Василев за затягане на данъчния контрол се обяви и АИКБ. От работодателската организация обявиха, че не подкрепят предложението в месечните ДДС декларации да се подава и информация за това дали фактурите са платени или не, както и за касовите наличности на фирмите. Счетоводната общност също реагира остро. Причината е, че е спорно дали тези изисквания ще постигнат целта си - пресичане на измамите с ДДС и избягването на плащането на данъци, но за сметка на това ще натоварят бизнеса с допълнителна ненужна бюрокрация.

Медодобивният завод "Аурубис България" отчита лек спад на печалбата за последната финансова година. Това показва отчетът на германската група Aurubis за финансовата 2020/2021 г., приключваща до края на септември. Заводът в Пирдоп, който с приходите си 5.4 млрд. лв. за 2020 г. стана най-голямата компания в България, временно е бил в планов ремонт, което е понижило производството.

Сделки и проекти

БТК купува и търновския доставчик на интернет и телевизия "Телнет". Дружеството покрива 16 хил. домакинства с интернет във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Самоков и околията, както и около 4 хил. домакинства с телевизия според данните на КРС за 2020 г. Компанията, която е собственост на четири физически лица, има почти 100 служители и приходи 4.7 млн. лв. за миналата година. Това е поредна сделка за БТК, която през последната година се договори да купи още няколко по-големи местни доставчика на интернет и телевизия.

Германската софтуерна компания Software AG, която има и голям офис в България, вероятно ще смени собствеността си в близкото бъдеще. Преди седмици стана ясно, че ръководството на компанията търси купувач за бизнеса, оценен на около 3 млрд. евро. Сега вече са ясни основните кандидати за нов собственик: фондовете за дялово инвестиране CVC Capital, Silver Lake Management и Thoma Bravo, пише Bloomberg. Агенцията се позовава на свои източници, близки до процеса по продажба. Според тях Software AG вероятно ще привлече интерес и от други фондове. До момента няма обвързващи оферти.

Фабриката за преработка на череши "Куминяно фрут" и "Обединена млечна компания" (ОМК) ще бъдат дигитализирани безплатно, след като бяха избрани за победители в конкурса "Стартирай 4.0", организиран от "Шнайдер електрик България". Те ще получат лицензи за три дигитални приложения на Schneider Electric, обединени в обща архитектура, и интеграция на проектите. В конкурса, който започна в началото на май, са участвали над 30 компании. От "Шнайдер електрик" обаче отчитат, че много малка част от фирмите в България са подготвени да дигитализират производствата си.

Тайландската холдингова компания Central Group е близо до придобиването на веригата луксозни магазини Selfridges. Според източници на The Times сумата по сделката възлиза на 4 млрд. паунда, а очакванията на експерти са тя да бъде завършена до края на годината. Selfridges е собственост на семейство Уестън, едно от най-богатите в Канада. Те обявиха веригата за продажба през юни, но причината за решението им не е ясна.