Строител на капитализма: Проф. Велислав Минеков

"Ще върна всичко, което министерството е загубило през годините", заяви служебният министър на културата
"Ще върна всичко, което министерството е загубило през годините", заяви служебният министър на културата
"Ще върна всичко, което министерството е загубило през годините", заяви служебният министър на културата    ©  Цветелина Белутова
"Ще върна всичко, което министерството е загубило през годините", заяви служебният министър на културата    ©  Цветелина Белутова

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков вдигна политическия адреналин на седмицата с хеттрик: маркира началото й със запечатването на помещенията, ползвани от редакцията на вестник "Труд", заради неплатени задължения на фирмата наемател, средата й - с изказването си по време на първото заседание на новия парламент, на което беше извикан, за да даде обяснение за посегателството над свободата на словото, и края й - с обещаната за петък "любезна покана" към партия ГЕРБ да напусне двата етажа на високата сграда, част от НДК, където се помещава централата й. Причината и в двата случая са загубите, които Министерството на културата търпи от взети от предишното управление решения за разпореждане с имоти на ведомството.

"Обещах да върна това, което принадлежи на министерството. Ще върна всичко, което то е загубило през годините. Тук не става въпрос само за този нещастен имот (даден за символичен наем на фирма на сина на главния редактор на "Труд" Петьо Блъсков - бел. ред.), който беше предназначен за Института за недвижимо културно наследство. Или за откраднатите два етажа (от административната сграда на НДК - бел. ред.). Намерих случайно откраднат хотел на морския бряг. Намерих сграда в центъра на София - 7 етажа, открадната преди 7 години. Намерих и открадната кола - върнахме я. Ще върнем всичко откраднато - всичко ще дойде там, където му е мястото, и вие ще бъдете там, където ви е мястото", каза Минеков в парламента. Изказването му вбеси бившите управляващи, които поискаха да бъде изгонен от залата, а от ДПС обявиха поведението му за недопустимо.

Депутатът Тома Биков, който беше в авангарда на състоялия се без особен успех партиен флашмоб в защита на "Труд", на свой ред се зарече, че ако се опитат да ги изгонят ГЕРБ от централата, "ще се сблъскат челно със стена". Министърът обаче е зодия Овен и не се знае дали тази закана няма да го амбицира още повече, дори с цената на недобре премерен ход.