Новият брой:
Какво се случва в държавата

Топ 5 от "Капитал": Варна и Пловдив се скараха за бъдещето на панаира, София строи планина от боклук на "Долни Богров"

Споделените офиси първо затвориха, а после отскочиха в пандемията; Модният бранд на Катя Лозанова "Гизда" расте в кризата през модел с качулка срещу COVID-19; Книгите на 2021 г.

Пловдивският панаир от години се движи по инерция и не допринася особено за бъдещето на Пловдив
Пловдивският панаир от години се движи по инерция и не допринася особено за бъдещето на Пловдив
Пловдивският панаир от години се движи по инерция и не допринася особено за бъдещето на Пловдив    ©  Цветелина Белутова
Пловдивският панаир от години се движи по инерция и не допринася особено за бъдещето на Пловдив    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. "16 милиона струват тези акции": Варна и Пловдив се скараха за бъдещето на панаира

Докато централната власт се сглобява, местната на някои места явно е заета да разглобява. Това е единственият извод, който може да се направи от кашата, която забърка варненският кмет Иван Портних с дела на морската община в Пловдивския панаир. След като получи като подарък от Министерството на икономиката през 2016 г. 16 млн. акции в панаира, взе решение да ги върне и не го изпълни, сега община Варна изглежда решена да се сбогува с дела си в полза на Георги Гергов въпреки протестите на Министерството на икономиката. Вижте тук.

2. София строи планина от боклук на "Долни Богров" с отпадъци от завода за RDF

Дъждовен октомврийски ден. Жителите на софийските села Челопечене и Долни Богров блокират бул. "Ботевградско шосе" с искане изсипването на боклуци на депо "Долни Богров" да спре и най-накрая то да бъде закрито. Ако имате усещане за дежа вю, грешката не е във вас. Всъщност това е едно доста старо обещание на Столичната община за старото сметище "Долни Богров". То трябваше да бъде рекултивирано още през 2015 г. с пускането на завода за отпадъци на столицата до Гара Яна. Вместо обещания парк и 80 хил. дървета там продължават да циркулират камиони с боклук. За периода 2013 - 2020 г. на "Долни Богров" са влезли поне 1 млн. тона отпадъци, част от тях в неизпълнение на комплексното разрешително на депото. И в противоречие на цялата логика за управление на отпадъците и превръщането им в RDF гориво. Прочетете тук.

3. Споделените офиси, които първо затвориха, после отскочиха в пандемията

Пандемията удари споделените работни пространства по-бързо и по-рязко, отколкото традиционните офиси. После обаче те се възстановиха бързо и сега се очертават като офис формат с потенциал. Те засега са малко - 5% спрямо класическите офиси в София, и цените стоят все още много под европейските нива. Традиционните клиенти на споделените офис пространства преди пандемията са най-вече хора на свободна практика и малки компании. Новите реалности създават допълнително търсене от страна на големи корпорации. При това то идва по две линии - от компаниите и от служителите им. Сегментът в България е недоразвит и очакванията са оптимистични.

4. Модният бранд на Катя Лозанова "Гизда" стига рекордни продажби от над 2 млн. лв. през модел с качулка срещу COVID-19

Думата "гиздава" означава "хубава", "добре облечена". Модният бранд Gizda ("Гизда") също като името си има амбиции да предлага красиви авангардни облекла за дами. Видимо се справя, тъй като приходите от продажбата на колекциите през пандемичната 2020 г. надхвърлят 2.2 млн. лв. срещу 150 хил. лв. за предходната година. И в основата им е оригинална защитна качулка, създадена от Катя Лозанова. През първите две седмици след обявяването на пандемията през 2020 поръчките за "Гизда" спадат почти до нула. Всички дизайнери и шивашки фирми се пренастройват да произвеждат защитни маски в отговор на търсенето и в опит да спасят бизнеса си. Катя Лозанова обаче се отказва от традиционните маски и създава качулка с пластмасов протектор отпред, който се закача с цип. Резултатът е 360-градусова защита с продукт, който не е медицински, а дизайнерски.

5. Книгите на 2021 г. Списъкът на Light за големи, малки и още по-малки читатели

Софийският международен литературен фестивал и Зимният панаир на книгата продължават до 12 декември в НДК - чудесна възможност да намерите накуп (и на добра цена) книгите, публикувани на български през тази година, а и не само. Изредените тук заглавия са малка част от добрите неща, които излязоха през последните месеци, но биха послужили като ориентир за това на какво да обърнете внимание - за себе си или за подарък.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар