Какво се случи през седмицата

България отново има редовно правителство с премиер Кирил Петков; ЕС заплаши Русия с ответни мерки, ако нападне Украйна; Максималният осигурителен праг ще се вдигне, но от средата на годината

Новото редовно правителство на България положи клетва в понеделник веднага след гласуването в парламента
Новото редовно правителство на България положи клетва в понеделник веднага след гласуването в парламента
Новото редовно правителство на България положи клетва в понеделник веднага след гласуването в парламента    ©  Велко Ангелов
Новото редовно правителство на България положи клетва в понеделник веднага след гласуването в парламента    ©  Велко Ангелов

България отново има редовно правителство с премиер Кирил Петков. Коалиционното управление с мандатоносител "Продължаваме промяната" и партньори "Демократична България", БСП и ИТН бе одобрено на извънредно заседание на парламента в понеделник със 134 гласа "за", а 104 депутати от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" гласуваха "против". Със същия резултат одобрение получи и премиерът Петков.

Депутатът от ДПС Димитър Аврамов е първият в 47-ото Народно събрание, чийто имунитет беше поискан от главния прокурор Иван Гешев. Разследването срещу Аврамов за търговия с влияние е от 2012 г., когато той беше народен представител от ГЕРБ и бе принуден да напусне парламента, след като бизнесменът Светослав Илчовски го обвини, че му е искал пари срещу съдействие. Междувременно Аврамов смени партията и бе избран за депутат в предходните три парламента - 44-ото, 45-ото, 46-ото НС, от листата на ДПС. Делото срещу него все още е на първа инстанция в спецсъда.

Крайният срок за отстраняване на главния прокурор Иван Гешеве докрая на 2022 г., след като бъде избран новият Висш съдебен съвет. Това обяви в интервю за "Свободна Европа" новият министър на правосъдието Надежда Йорданова с уговорката, че това може да стане и по-рано. Отстраняването на Гешев е залегнало в политическите приоритети на новата управленска коалиция.

Свят

ЕС заплаши Русия с ответни мерки, ако нападне Украйна. "Ние сме единни в подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Всяка агресия срещу Киев ще дойде с политически последици и с много висока икономическа цена за Москва", заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Той посочи, че съюзът се опитва да избегне задълбочаването на кризата и да предотврати започването на военни действия, защото "веднъж започнали, е трудно да се спрат". И допълни: "Ситуацията е очаквай най-доброто, готви се за най-лошото."

Новият вариант на коронавируса омикрон се разпространява по света с безпрецедентна скорост, предупреди ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. По думите му случаи на инфектиране досега са потвърдени в 77 страни, но вероятно са много повече и се полагат недостатъчни усилия за овладяване на заразяването.

Малта стана първата страна в ЕС, която разреши отглеждане и притежаване на марихуана за лична употреба. Пълнолетните граждани ще могат да притежават до 7 грама марихуана и да отглеждат до четири растения. Но пушенето на публични места или пред деца остава противозаконно. Няколко други страни като Германия, Люксембург и Швейцария има подобни планове. Държави като Нидерландия толерират употребата на марихуана при определени условия.

Икономика

23% e ръстът на износа на български стоки към октомври, показват данните на НСИ. Това е и с 14% повече спрямо предкризисната 2019 г.

Максималният осигурителен праг ще се вдигне, но от средата на годината. Това става ясно от окончателния текст на коалиционното споразумение за съставяне на правителство. В него в частта на законодателната програма е записано, че максималният осигурителен доход трябва да бъде обвързан с определен коефициент към средната работна заплата, след консултации със социалните партньори. За целта обаче е нужна промяна в Кодекса за социално осигуряване, а тя е планирано да бъде направена до средата на следващата година.

Инфлацията в страната очаквано продължава да расте и през ноември достига 7.3% на годишна база, което е най-високата стойност от края на 2008 г. насам, показват данните на НСИ. Поскъпване се наблюдава както при стоките, така и при услугите, а най-голям е ръстът на цените на транспорта - близо 23%. Хранителните продукти и комуналните услуги, които са основна част от бюджета на домакинствата, за година са поскъпнали съответно със 7.2% и 10.9%. Само за месец потребителските цени са се повишили с 1.4% спрямо октомври.

Двойно по-висока компенсация заради скъпия ток поискаха работодателски организации. Те направиха това с отворено писмо до новото правителство, като поискаха и удължаване на сроковете за компенсациите. В него се казва, че небитовите потребители ще изпаднат в критична ситуация, ако не се продължи помощта, която бе заплащана за септември и октомври, и ако тя не бъде актуализирана спрямо новите цени. Досега се изплащаха по 110 лв. за всеки потребен мегаватчас от бизнеса, а искането е сумата да стане 217 лв.

Бизнес

Бизнесът гледа с оптимизъм към 2022 г., но освен това очаква по-висока инфлация и не планира големи инвестиции. А причините за тази предпазливост са неяснотата около развитието на ковид кризата, недостигът на енергийни суровини и растящите им цени, прекъснатите вериги на доставки и очакванията за забавяне на глобалния растеж. Въпреки това близо половината от компаниите предвиждат увеличение на заплатите. Това показва традиционната бизнес анкета на БСК, която тази година е направена сред 817 компании.

Столичната община ще обяви конкурс за строителството на етажен паркинг в район "Студентски" с капацитет поне 280 места, където да паркират живеещи и прииждащи в кварталите наоколо. Ще се търси инвеститор, който да изгради съоръжението върху общинския терен, намиращ се до 106-метровата кула на "Минстрой пропъртис", собственост на бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов.

Сделки и проекти

Компанията "Ейч Ар кепитъл" (HR Capital) успя да набере близо 1.5 млн. лв. от пазара, като интересът беше за над 10 млн. лв., съобщиха от БФБ. Така според предварително заложените условия в петък, 17 декември, ще бъдат предложени още 220 хил. акции при същата емисионна цена 4.48 лв., която би донесло още нови почти 1 млн. лв. за дружеството. От данните за търговията става ясно, че днес на аукциона са сключени 616 сделки, което прави средно по 536 акции за всяка от тях.

Wizz Air започва полетите си между София и Санкт Петербург от 15 декември. Те ще се изпълняват два пъти седмично - в сряда и в събота, а цената на еднопосочния билет започва от 14.99 евро. Унгарската авиокомпания планира да открие и база в Санкт Петербург, на летище "Пулково", първоначално с един самолет, а впоследствие с два. Плановете за първата база в Русия бяха обявени още през 2020 г., но и заради ковид-19 рестрикциите се отложиха във времето.

Фармацевтичният гигант Pfizer обяви, че ще купи разработчика на лекарства Arena Pharmaceuticals за 6.7 млрд. долара в брой. Компанията, която е най-печеливша от ваксините срещу COVID-19, цели да добави към портфолиото си обещаващ кандидат, предоставящ лечение за стомашно-чревни заболявания. Цената от 100 долара за акция, включена в офертата, е двойно по-висока от последната цена на акциите на Arena, която нарасна с 92% до 95.90 долара, съобщава Reuters.

Financial Times и "Капитал" отварят достъпа до съдържанието си за ученици от горния курс. FT отваря достъпа си за училища, в които се обучават ученици между 16- и 19-годишна възраст, и техния педагогически персонал, включително и в България. Единственото изискване за допускане на училище в програмата е регистрация. "Капитал" ще последва инициативата на FT да отвори съдържанието си за големите ученици и техните учители. През първите месеци на новата година ще разработим възможност за автоматично добавяне на абонаменти.