Топ 5 от "Капитал": Интервю с вътрешния министър Бойко Рашков, швейцарци искат да сменят Вълка в летище Горна Оряховица

Страхът на с. Лозен от бизнеса с ларви на "Насекомо", "Кауфланд" и "Щрабаг" - новите строители на 4-ти километър, Коледата на Мария Жекова

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков    ©  Надежда Чипева
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков    ©  Надежда Чипева

1. Иван Гешев е главният прокурор на ГЕРБ, заявява министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю пред "Капитал"

След като изкара два последователни мандата като служебен вътрешен министър, Бойко Рашков стана новият министър на вътрешните работи в редовния кабинет на Кирил Петков, а името му веднага стана повод за остро противопоставяне от ГЕРБ. Междувременно между МВР и прокуратурата отново избухна скандал по повод разследването за източването на 53 млн. лева за строителството на лот 5 от магистрала "Хемус", което Рашков определя като престъплението на века. Задържан бе 42-годишният Борислав Колев, изпрал парите чрез мрежа от кухи фирми с подставени лица, по сметките на които били преведени сумите, а след това те били изтеглени кеш и следите им се губят. Разследващите от ГДБОП са уведомили наблюдаващите прокурори, че Колев е готов да направи самопризнания срещу оставянето му под домашен арест и споразумение за обвинението, но прокурорите, вместо да приемат тази единствена възможност да се разкрие пътят на парите, обвиниха полицаите в натиск и си подадоха отвод. Рашков коментира, че това е съзнателен ход да се блокира разследването.

В интервю пред "Капитал" министърът на вътрешните работи заявява, че главният прокурор Иван Гешев е зависим от предишната политическа власт и прокуратурата изпълнява политически поръчки.

2. Швейцарска компания без ясен бизнес иска да смени Румен Гайтански-Вълка в концесията на летище Горна Оряховица

За трите си мандата ГЕРБ успя да даде основните активи в транспорта на концесия и после да подари отстъпки на частните стопани. С идването на новата власт пък заваляха новините за излизането от концесиите на досегашните избрани. Първата пристигна от пристанище Бургас, като "БМФ - Порт Бургас" на братя Домусчиеви обяви намерението си за продажба на бизнеса. Втората новина долетя от летището в Горна Оряховица, което беше дадено на концесия на дружество, свързано в Румен Гайтански-Вълка.

С писмо настоящият концесионер уведомява Министерството на транспорта, че има намерение от страна на швейцарско търговско дружество да придобие капиталово (акционерно) участие в концесионера. Става въпрос за Juwelis Global Advantage, компанията - майка на три български дружества, регистрирани през ноември. Едно от които специално създадено за влизането в концесията - "Ювелис Еърпорт Горна Оряховица". Прочетете тук.

3. Производителят на високопротеинова храна за животни от ларви на мухи "Насекомо" мести базата в с. Лозен, където среща недоволството на жителите

Мирише или не мирише? Това е въпросът, който вече трети месец създава напрежение между институции, жителите на село Лозен и българската компания "Насекомо", която преработва ларвите на черната муха за производство на протеини за животни и олио. Одобрението на инвестиционния им проект за изграждане на пилотна ферма за насекоми до Лозен създаде обществено напрежение и протести. В резултат вече бившият служебен министър на околната среда и водите Асен Личев възобнови производството и върна преписката за ново произнасяне от РИОСВ - София, което би довело до евентуални нови проверки от същите органи, които вече са го одобрили. Решението обаче беше обжалвано от "Насекомо" пред Върховния административен съд (ВАС) и се чака решение.

Видимият сблъсък е между притесненията на хората, че такъв тип производство мирише и ще навреди на качеството на живот в селото - предградие на София, срещу думата на инвеститорите, че няма опасност от неприятни миризми. В дълбочина казусът показва липсата на доверие в институциите и родената от това гражданската активност, но и несигурната инвестиционна среда - след разрешение връщане на изходно ниво за проверка от екоинституциите. Вижте тук.

4. "Кауфланд" и "Щрабаг": новите строители на 4-ти километър. Братя Домусчиеви и "Химимпорт" се разделят с 21 дка срещу 33 млн. лв. Купувачите ще правят супермаркет и офис сграда

Вече има развръзка за големия празен терен близо до кръговото на "4-ти километър" на София. Той отдавна се набива на очи, най-вече на хората, които пъплят в задръстванията по бул. "Г. М. Димитров", ако погледнат към жк "Изток". Разчистен от стари сгради и подготвен за строителство, теренът е последното "бяло петно" в района, който бурно се развива.

В рамките на последната година и половина в две сделки на два съседни собственика теренът от 22 дка между бул. "Г. М. Димитров" и малката улица "Д-р Любен Русев" е продаден за 33 млн. лева. На почти три четвърти от него ще има хипермаркет на "Кауфланд". В другата една четвърт - офис сграда за отдаване под наем. Австрийската компания "Щрабаг" вече има строително разрешение за нея, но вероятно няма да бърза да я започва предвид конюнктурата на офис пазара в последно време. Подробности - в този текст.

5. Коледата на Мария Жекова. Фотографката, която спечели MasterChef, споделя няколко рецепти, вдъхновени от семейството и философията й за храната

Предстоящите празници едва ли имат аналог по топлина и уют. Коледа означава време с близките, а вкусната храна е неотменна част от празника. Затова ми се иска да споделя с вас моята коледна трапеза, но и да си поговорим по-общо за пазаруването и за начините да сътворим едно здравословно меню, без това да е за сметка на вкуса и удоволствието.

Моят съвет за празниците (а и по принцип) е да избираме по възможност български сезонни продукти и храни с ясен произход, да пазаруваме и да се храним разумно, споделя Мария Жекова пред "Капитал". Рецептите й ще откриете тук.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО