🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Правителството назначи девет нови областни управители; САЩ регистрираха над 1 млн. нови заразявания с коронавирус в понеделник; Държавните финанси през м.г. завършват на дефицит от 4 млрд. лв. или 3% от БВП

Извънредното положение, оставката на правителството и прекъсването на интернета не спряха протестите в Казахстан заради скока в цената на горивата
Извънредното положение, оставката на правителството и прекъсването на интернета не спряха протестите в Казахстан заради скока в цената на горивата
Извънредното положение, оставката на правителството и прекъсването на интернета не спряха протестите в Казахстан заради скока в цената на горивата    ©  Reuters
Извънредното положение, оставката на правителството и прекъсването на интернета не спряха протестите в Казахстан заради скока в цената на горивата    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството назначи девет нови областни управители в областите Велико Търново, Пловдив, Хасково, Видин, Благоевград, Бургас, Добрич, Пловдив, Смолян и Софийска област. Първите четирима от тях ще бъдат оглавени от представители на "Демократична България", а останалите пет - на БСП. Разпределението е на принципа, че в избирателните райони, където дадена партия от управляващото мнозинство няма депутатски мандат, се назначава неин човек да представлява държавната власт. Подмяната на областните управители ще продължи следващата седмица.

Наличието на варианта на COVID-19 омикрон е потвърдено в България, която е петата балканска страна с новия вирус, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в неделя. Сред първите 12 лица с положителни проби за омикрон са девет мъже и три жени от всякакви възрасти. От тях 7 са без ваксина, 5 имат ваксинация. Само един от заразените е пътувал в чужбина.

Строителството на магистрала "Хемус" е възможно да продължи само след като бъде приет специален закон, който да узакони незаконното строителство на отделни участъци. Това заяви в сряда новият регионален министър Гроздан Караджов пред ресорната парламентарна комисия. За тези участъци на магистралата не е направена оценка за въздействието върху околната среда, не са приключили и отчуждителните процедури и няма издадени разрешения за строеж, но са инвестирани милиони.

Свят

Германия, Австрия и Люксембург се обявиха срещу плановете за класифициране на ядрената енергия като устойчива. Предложението на Брюксел е част от т.нар. зелена таксономия, която трябва да подпомогне насочването на инвестициите от милиарди евро, необходими за декарбонизирането на икономиката на ЕС. Планът цели да даде яснота на инвеститорите, които искат да вложат частен капитал в устойчиви икономически дейности, и ще бъде "златен стандарт" за пазарите при вземането на решение дали дадена активност е наистина зелена.

САЩ регистрираха над 1 млн. нови заразявания с коронавирус в понеделник, което е най-високо дневно равнище в света, а експертите предупреждават, че пикът на варианта омикрон все още предстои. Президентът Джо Байдън, който е критикуван за отговора си на кризата, призова училищата да останат отворени въпреки скока в инфекциите. Той заяви, че по-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи са на хора, които не са ваксинирани, и повтори, че страната разполага с достатъчно дози за имунизирането на всеки желаещ.

Косово забрани копаенето на криптовалута в опит да намали употребата на електричество на фона на енергийна криза заради покачващите се глобални цени. Най-голямата въглищна електроцентрала в страната беше затворена миналия месец поради технически причини, което принуди властите да внасят електричество на високи цени.

Икономика

30.41% до 133.41 лв. за мегаватчас без разходите за достъп, пренос, акциз и ДДС се увеличава цената на природния газ след решение на КЕВР в края на декември.

Държавните финанси през миналата година завършват на дефицит от 4 млрд. лв., или 3% от БВП, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Той е направен през декември - само месец по-рано бюджетът продължаваше да е на малък плюс. През последния месец на годината разходите са двойни - 9.1 млрд. лв., което е рекордна сума, която не е постигана дори и при управлението на ГЕРБ. Министерството на финансите отчита и значителен ръст на приходите през миналата година. Те са общо в размер на 52.2 млрд. лв. и, съпоставени с 2020 г., номинално нарастват със 7.9 млрд. лв.

Правителството разработва четиригодишна инвестиционна програма в размер на 12 млрд. лв. за изграждането на инфраструктурни проекти. Сред тях са няколко моста над Дунав, три тунела под Стара планина, завършване на автомагистралите "Струма" и "Черно море". Това стана ясно от думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Ще бъде направен и преглед на наличните проектни предложения, като ще се изберат само тези, които са в по-напреднал етап на проектна готовност, имат оценка за въздействие върху околната среда и т.н.

ГЕРБ ще загуби напълно влиянието си в БЕХ. Министърът на енергетиката Александър Николов е взел решение за промени в Българския енергиен холдинг (БЕХ), с което намалява състава на съвета на директорите от 9 на 7 души и съответно двама от членовете - Валентин Николов и Александър Църноречки (бивш пиар на БЕХ), се освобождават. Те бяха назначени от ГЕРБ в началото на миналата година.

Бизнес

За първите единадесет месеца на 2021 г. печалбата на банковата система достигна 1.32 млрд. лв. Това е 457 млн. лв., или 52.8%, повече от отчетеното през 2020 г., когато в началото на пандемията заради голямата несигурност банките заделяха повече провизии за очаквани бъдещи загуби. Въпреки че постигнатият резултат говори за възстановяване на сектора, той все още е с малко над 200 млн. лв. под отчетеното за същия период на предкризисната 2019 г.

Куриерската компания "Еконт" доброволно изплаща над 13 млн. лв. на НАП, въпреки че е спечелила първото съдебно дело по спорния ДДС казус. Това съобщиха днес от дружеството, което е основано от новия министър на транспорта Николай Събев, като се цитира и неговият личен мотив: "Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм."

Сделки и проекти

Пеевски е продал още имоти за десетки милиони на ММА боеца. Санкционираната от САЩ по закона "Магнитски" фирма "Интръст" е продължила с коледното си прочистване от имоти и след вече направените преди месец продажни за близо 5 млн. лв. Обектите сега са много и включват големи имения в периферията на столицата, апартаменти в града, незастроени парцели, магазини и офиси и дори и почивна станция на Витоша. Справка само за част от най-големите от тях показва материален интерес над 15 млн. лв. на база данъчна оценка. Купувачът отново е същият - компанията "Стройко 2011", в която в началото на декември 2021 г. като собственик влиза ММА треньорът Севастиян Костов.

Фондът Vitosha Venture инвестира нови 1.6 млн. евро в осем стартъпа. Това е третият за годината рунд сделки на фонд мениджъра, който управлява почти 26 млн. евро предимно публичен ресурс от Фонда на фондовете. По-рано през годината Vitosha Venture подкрепи български стартъпи с още 4.7 млн. евро, които инвестира в 17 компании в различен стадий на развитие.

Софийската "Екомаат" ще извлича съставки от здравец и люляк по европроект за 8 млн. евро. Козметичната компания участва в обединение на 17 партньора от 11 европейски държави по програма "Хоризонт 2020". Изследването, което се финансира от ЕК, е с бюджет 7.9 млн. евро и се координира от VTT (Технологичен изследователски център на Финландия). За българското дружество ще отидат 80 хил. евро от сумата, съобщи за "Капитал" Атанас Кръчмаров, управител на "Екомаат".

Два от най-големите телекоми в САЩ - AT&T и Verizon, отложиха с две седмици пускането на новите си 5G мрежи. Отлагането идва, след като Федералната авиационна администрация (ФАА) официално пусна молба за това на 31 декември. Това е второ отлагане на пускането на новата мрежа, като решението за първото беше взето на 5 декември. Причината са притеснения, че мрежата ще има влияние върху някои от инструментите, които пилотите използват по време на излитане и кацане.