Топ 5 от "Капитал": Автопазарът в България расте и старее; Активите на частните пенсионни фондове са почти 20 млрд. лв.

Coca-Cola EP отива в Garitage; Млада технологична компания с български съосновател е купена за 71 млн. долара; Кои български фирми вече произвеждат бургери без месо

1. Автопазарът в България: Расте, но колите над 20-годишна възраст по българските пътища достигнаха рекорд, а цените вървят нагоре

По много причини - финансови, регулаторни и други, автомобилният пазар в България винаги е бил по-особен и далеч от тенденциите в Европа и света. През миналата година глобалните трендове все пак бяха усетени и тук, най-вече заради недостига на чипове, който удари спирачки на доставките на нови и употребявани автомобили и се отрази и на цените. Все пак местните особености остават водещи за развитието на сектора. Новост е, че напоследък има размествания на дилърския пазар след няколко сделки и смяна на собствеността между местни играчи, а очакването е пренареждането да продължи.

Ако има една тенденция, която остава непоклатима през годините, това е структурата на автопарка в България. През миналата година продължи да расте делът на най-старите коли - тези над 20 години, както и автомобилите с дизелов двигател, за разлика от повечето страни в Западна Европа. В същото време намалява делът на сравнително новите коли - тези до 5 години. Вижте тук.

2. Частните пенсионни фондове в подножието на 20-милиардния връх

При пенсионното осигуряване по замисъл всичко трябва да се случва бавно и планомерно, а резките промени и изненадите определено не са желани. В идеалния случай вноските се натрупват и умножават с години. Ако се изходи от това, 2021 г. би трябвало да не се брои за добра за сектора, тъй като беше изпъстрена с новини. През нея българските универсални пенсионни фондове (УПФ), където се осигуряват всички родени след 1959 г., излязоха от фазата, в която само натрупват средства, и започнаха да изплащат пенсии на първите си клиенти, достигнали необходимата възраст. Въпреки че беше очаквано, нужните законови промени как да стане се случиха буквално в последния момент. Освен това за пръв път от десетилетие имаше и смяна в собствеността на пенсионна компания - NN стана част от групата на белгийската KBC и се сдоби с името на българската й банка ОББ. А също има и заявка от нов играч - "ДаллБогг: Живот и здраве", последният лиценз за работеща компания в сектора е от 2009 г. И, разбира се, светът остана под сянката на ковид несигурността, а инфлацията в България достигна 7.8% в края на годината.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  uprsport avatar :-|
  Uprsport
  • - 1

  Ах къде е бойко да станат очите му като на чичо Скруч като чуе за тези 20 милиарда. Тези пари (в ПФ) веднъж бяха обект на секвестиране, но след силна реакция на различни хора и институции това се отмени. Беше някъде по първите му мандати и милиардите бяха около 12. Тях не можаха да вземат, но взеха други - от еврофондовете и с авансовите плащания. Все още няма изчисления, но грубо бойче и компания са откраднали и разпиляли една едногодишна България (БВП за една година)

  Нередност?
Нов коментар