Какво се случи през седмицата

Правителството ще разчита на дипломатическо решение на конфликта в Украйна; България получи официална покана за преговори за присъединяване към ОИСР; МВФ вече очаква световната икономика да нарасне с 4.4% през 2022 г.

Премиерът Кирил Петков (вдясно) посрещна в София северномакедонския си колега Димитър Ковачевски (вляво). Във вторник правителствата на България и Северна Македония проведоха съвместно заседание.
Премиерът Кирил Петков (вдясно) посрещна в София северномакедонския си колега Димитър Ковачевски (вляво). Във вторник правителствата на България и Северна Македония проведоха съвместно заседание.
Премиерът Кирил Петков (вдясно) посрещна в София северномакедонския си колега Димитър Ковачевски (вляво). Във вторник правителствата на България и Северна Македония проведоха съвместно заседание.    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Кирил Петков (вдясно) посрещна в София северномакедонския си колега Димитър Ковачевски (вляво). Във вторник правителствата на България и Северна Македония проведоха съвместно заседание.    ©  Юлия Лазарова

България ще разчита на дипломатическо решение на конфликта в Украйна, каза премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на парламента в сряда, посветено на темата. Страната ни иска да изгради собствен отбранителен капацитет, вместо да разчита на натовски войски, каза военният министър Стефан Янев. (Още - в темата на броя.)

Омикрон вече е доминиращият вариант на коронавируса в България, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести, обявени в сряда. Най-голям брой заразени с новия вариант са засечени в София. На второ място се нарежда Стара Загора.

За първи път от 2009 г. доверието в правителството (44.9%) е по-високо от недоверието (39%). Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл", проведено по метода "лице в лице" сред 805 пълнолетни българи между 6 и 14 януари. Румен Радев пък започва втория си президентски мандат като най-харесваната политическа фигура в страната с декларирано доверие 58.5% от българите. Агенцията отчита и ръст и в доверието в парламента, което достига 31.9% при спадащо недоверие (56.9%).

Евгения и Николай Баневи внесоха иск в съда срещу главния прокурор Иван Гешев и петимата зам. главни прокурори заради писмо, подписано от тях и адресирано до 67 получатели - ръководители на международни институции и чуждестранни посланици. В писмото се твърди, че прокуратурата е обект на натиск заради делата срещу политици и "олигарси", сред които са споменати и Баневи.

Свят

Световната икономика се очаква да нарасне с 4.4% тази година според актуализираната прогноза на МВФ. Това е половин процентен пункт надолу спрямо очакванията на институцията от октомври миналата година. Ревизията се дължи на въведените ограничителни мерки във връзка с варианта омикрон и здравните последици от него, продължаващите разриви на веригите за доставки и високите цени на храните и енергията.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН обяви, че световните цени на храните са достигнали 10-годишен връх през 2021 г., което се дължи на повишеното търсене и ограниченото предлагане на определени продукти, често причинени от болести по животните като африканска чума по свинете или птичи грип, както и недостиг на работна ръка на фона на пандемията и екстремните метеорологични условия в големите страни производителки. Инфлацията при храните в момента надвишава тази при останалите стоки и услуги.

Екоактивисти в Сърбия смятат да продължат с демонстрациите, независимо че миналата седмица правителството спря спорния литиев проект на Rio Tinto. От неправителствената организация Kreni-Promeni посочват, че само едно от двете им искания за прекратяване на протестите е било удовлетворено. Другото е било пълна забрана за добива на литий и бор за период от 20 години. Организацията "Екологично въстание" отбелязва, че борбата продължава срещу други минни проекти.

Икономика

10.5 млрд. лв. е събрала Агенция "Митници" през 2021 г., което е с 15% повече от 2020 г. и се дължи основно на икономическото оживление и инфлация.

България получи официална покана да започне преговори за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това става 15 години след като страната ни подава молба за членство в своеобразния клуб на богатите държави по света. На 25 януари ОИСР съобщи, че е изпратила официални писма до шест държави - България, Бразилия, Аржентина, Перу, Румъния и Хърватия. Тя трябва да минат през технически преглед в 20 области и да направят исканите от тях реформи, като опитът досега показва, че този етап отнема от 3 го 5 години.

Здравната каса ще плати 6 млрд. лв. за прегледи, болници и лекарства през годината. Това е с 604 млн. повече от миналата година, става ясно от проекта на бюджета на НЗОК за 2022 г. Всички видове прегледи, лечение и лабораторни изследвания получават с по около 100 млн. лв. повече, като тази сума означава драстично увеличение от между 33 и 77% спрямо сегашните средства в извънболничната помощ.

Разходите за пенсии и социални плащания ще нараснат с почти 1.3 млрд. лв. през тази година и ще достигнат 16.8 млрд., като основната част от тях - 14.1 млрд. лв., или 10% от БВП, отиват за изплащане на пенсии. Това става ясно от проектобюджета на държавното обществено осигуряване, в който отново събраните осигуровки не достигат и държавата през бюджета превежда 7.4 млрд. лв. В сметката дори не са включени около 850 млн. лв., които правителството задели в специална сметка от бюджет 2021 и които използва сега за ковид добавка към пенсиите.

Fitch Ratings потвърди BBB рейтинга на България с положителна перспектива. Агенцията очаква БВП да расте с 3.7% през 2022 г. и да се ускори до 4.5% през 2023 г. Средногодишната инфлация ще се повиши до 5.2% през 2022 г., което е най-високият темп от 2008 г. насам, движена от по-високите цени на суровините и в по-малка степен поради натиск от страна на вътрешното търсене.

Бизнес

Малки производители ще могат да продават през еMAG срещу по-ниска такса. Основното условие е оборотът на търговеца за последната фискална година да не надвишава 150 хил. лв. В програмата "От България" могат да се включат малки производители, неправителствени организации със самофинансирани производствени дейности и занаятчийски ЕТ. Всички те трябва да произвеждат в съответствие със законовите правила нехранителни продукти и трябва да могат да го докажат със съответните документи.

Сделки и проекти

"Екстрапак" започва строителството на четвърти завод край Велико Търново. В новото предприятие ще бъде обособено производството на хартиени чанти, които в момента се правят в другите фабрики, а сегашният капацитет ще се увеличи двойно. Проектът е на стойност над 12 млн. лв. и е част от по-голям пакет инвестиции за общо 25 млн. лв.

Британската верига Holland & Barrett влиза в България през гръцката Fourlis. Веригата продава витамини, добавки, козметика и други продукти за здраве. Обектите ще са в Гърция, Румъния и България, общо ще са 120, а първите ще отворят още тази година. Гръцката компания Fourlis вече присъства с магазините IKEA и Intersport в България.

Стрийминг услугата на Walt Disney Company - Disney+, ще дебютира на българския пазар през лятото, съобщи компанията. Платформата разширява присъствието си в 42 държави и 11 нови територии в Европа, Африка и Азия. Така българските потребители вече ще имат достъп до всички най-популярни стрийминг платформи в света: Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO (която след време ще стане HBO Max), Аpple TV+ и сега Disney+. Все още не са обявени подробности около точните дати и цената на услугата.

ГБС ще строи и последните 16 км от АМ "Европа", които са между град Сливница и столичното околовръстно. Победителят в обществената поръчка е обединение между "ГБС - Инфраструктурно строителство", "Главболгарстрой интернешънъл" и "Обонато билд". Консорциумът предложиха най-ниска цена в състезанието - 222 млн. лв. без ДДС. Подизпълнители са свързани с "Ромпетрол" лица.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО