Топ 5 от "Капитал": Соларен парк на Красимир Гергов и Валентин Златев в "Натура 2000"; Рисковете пред бюджет 2022

Интервю с мениджъра на ДСК Тамаш Хак-Ковач; Втори опит за озаптяване на зърнените субсидии; Десет компании, които ще изграждат метавселените от бъдещето

1. Красимир Гергов и Валентин Златев планират голям соларен парк в "Натура 2000"

Две дружества, едното от които е свързано с Красимир Гергов, а другото - с Валентин Златев, планират да изградят най-големия соларен парк в България. Става дума за централа с мощност 100 мВт, или почти два пъти повече от настоящия първенец край Караджалово. Прогнозната инвестиция в такъв проект е около 55-60 млн. евро, като има възможност финансирането да бъде осигурено както чрез кредити, така и по линия на Плана за възстановяване. В случая на Гергов и Златев обаче има проблем - инвестиционното им намерение попада в зоната на "Натура 2000", само на няколко километра от Поморие в посока Айтоската планина.

2. Бюджет 2022 е твърде щедър и с рискове, че изливането на толкова много средства ще засили инфлацията и застрашава влизането в еврозоната през 2024 г.

Новото правителство дойде с обещание за по-прозрачно и умно изразходване на парите на данъкоплатците. Затова и очакванията към проекта на първия самостоятелен държавен бюджет, който предложи то, бяха да реши колкото се може по-бързо всички насъбрани през годините проблеми. Екипът на финансовия министър Асен Василев нямаше достатъчно време, но и проектът, който представи преди дни, на този етап прилича по-скоро на замеряне на проблемите с повече пари - през тази година държавата възнамерява да е много щедра. Тя ще преразпредели немислимите до момента над 44% от БВП на страната на принципа за всеки по нещо. А резултатът е, че държавните финанси за четвърта поредна година се планират на дефицит (5.9 млрд. лв., или 4.1% от БВП), който ще бъде покрит с още дълг.

3. Мениджърът на ДСК Тамаш Хак-Ковач в интервю за "Капитал" за високата инфлация и цените на имотите

Тамаш Хак-Ковач е председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на лидера в ритейл банкирането в България Банка ДСК. Той пое поста през 2020 г. от Виолина Маринова, която ръководи институцията от приватизацията й от OTP Group през 2004 г. До идването му в България от 2012 г. Хак-Ковач управлява поделението на унгарската банкова група в Украйна, а преди това работи за Commerzbank. Разговора ни с него за високата инфлация, ефектите за банковия сектор и посоката на имотния пазар можете да прочетете тук.

4. Втори опит за озаптяване на зърнените субсидии. Агроминистерството планира таван на плащанията за площ, но успехът ще зависи от ефективния контрол

Почти половината от земеделските субсидии в България са концентрирани в шепа едри зърнопроизводители, докато хиляди малки фермери често изпитват трудности. Проблемът е видим от над десетилетие, но остава нерешен. Сега земеделското министерство ще направи нов опит за преразпределение на евросубсидиите, като заложи таван от 100 хил. евро на стопанство за най-големите плащания - тези за единица площ, за новия период 2023 - 2027 г. Целта на промяната не е априори да се ограничават големите стопани - засегнати ще бъдат само около 250 от най-едрите земеделци, а да се стимулират малки и средни земеделци, които обработват до 6500 дка - особено тези, които са били обезсърчени през първия и втория програмен период. Контролът ще е най-голямото предизвикателство пред новите правила, а ако той остане неефективен, дружествата вероятно просто ще преминат през нова вълна на раздробяване, за да паднат механично под прага.

5. Десет компании, които ще изграждат метавселените от бъдещето

Метавселени се разработват от години - такива има и в момента. Интересът обаче буквално изригна, защото ключов дигитален играч като Facebook постави метавселената в центъра на своята стратегия за години напред. Според компанията за управление на активи Grayscale метавселената е съвкупност от взаимосвързани триизмерни виртуални светове, където хора общуват и формират устойчива дигитална икономика, която свързва физическия и дигиталния свят. При това без значение къде физически се намират тези хора. Започнала развитието си от игрите, метавселената постепенно влиза в модата, където популярни играчи като Nike и Adidas създават своите светове, но и в индустрията, науката и обучението. В сектора на луксозните стоки пък буквално всяка седмица нов играч обявява метаплановете си. А това са предпоставки за навлизане и във всекидневието на всеки от нас. Когато говорим за формиране на нова икономика (от Grayscale очакват това да е бизнес за поне 1 трлн. долара до 2025 г.), си заслужава да погледнем и към компаниите, които имат потенциала да се възползват от нея.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар