Какво се случи през седмицата

Новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране е Станислав Тодоров; ЕК предложи ново законодателство за полупроводниците; Държавната консолидационна компания е с изцяло нов съвет на директорите

На обща пресконференция с американския президент Байдън германският канцлер Шолц не даде 100% гаранции, че ще спре "Северен поток 2" в случай на руска атака по Украйна
На обща пресконференция с американския президент Байдън германският канцлер Шолц не даде 100% гаранции, че ще спре "Северен поток 2" в случай на руска атака по Украйна
На обща пресконференция с американския президент Байдън германският канцлер Шолц не даде 100% гаранции, че ще спре "Северен поток 2" в случай на руска атака по Украйна    ©  Reuters
На обща пресконференция с американския президент Байдън германският канцлер Шолц не даде 100% гаранции, че ще спре "Северен поток 2" в случай на руска атака по Украйна    ©  Reuters

Министърът на правосъдието може да внася предложение във Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища заради тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и за действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Това прие единодушно Конституционният съд, което на практика дава зелена светлина на правосъдния министър Надежда Йорданова да внесе сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев, получени в министерството. Йорданова обяви, че ще направи това възможно най-скоро.

Президентът Румен Радев свиква редовно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 15 февруари (вторник). Темата на заседанието ще е "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки", и най-вероятно е във връзка с напрежението около Украйна.

След двучасов спор в парламента беше избран новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров. Той беше единственият кандидат, предложен от "Продължаваме промяната", но изборът му не мина леко.

Столичната община започва подмяна на замърсяващи печки на твърдо гориво с климатици. За целта е подписан рамков договор с пет фирми, които трябва да доставят общо 8543 климатика срещу 11.69 млн. лв. без ДДС, като част от програмата за подобряване на качеството на въздуха, която се финансира по оперативна програма "Околна среда".

Свят

ЕС да се превърне във важен играч на пазара на производство на чипове, инвестициите и иновациите в сектора да се увеличат, да се осигури непрекъснатост на веригите за доставки. Тези амбициозни цели си поставя Европейската комисия, която предложи ново законодателство за полупроводниците. Очаква се стратегията да мобилизира над 43 млрд. евро публични и частни инвестиции, но сумата е по-ниска в сравнение с планираните от основните играчи на глобалния пазар.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че следващите дни ще са решаващи за деескалирането на украинската криза след среща с руския си колега Владимир Путин в Москва. Същевременно американският държавен глава Джо Байдън отново заплаши, че ще спре газопровода "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна, по време на визитата на германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон. Очаква се Шолц да посети Украйна и Русия следващата седмица.

Полският президент Анджей Дуда внесе предложение за законодателство за премахване на спорната дисциплинарна камара на съдиите. Критиците смятат, че към момента камарата позволява освобождаването на съдии по политически причини, което подклажда напрежението между Полша и ЕС. Миналия октомври Съдът на ЕС постанови, че Полша трябва да плаща 1 млн. евро на ден глоби за поддържане на дисциплинарната камара за съдии, създадена от консервативното националистическо правителство във Варшава.

Икономика

217 хил. души в България имат облагаем доход над 3 хил. лв, от тях 25% са заети в IT сектора, по данни на НОИ.

"Демократична България" няма да подкрепи предложението за увеличение на максималния осигурителен праг и ще предложи той да остане 3000 лв. Това стана ясно при първо гласуване на бюджета на ДОО за 2022 г. Депутатите искат прагът да остане на сегашните нива до 1 юли, когато се очаква да има изработен и гласуван автоматичен механизъм за определянето му. Правителството предлага от 1 април прагът да стане 2400 лв., а след това всяка година да се определя по формула - 2.3 пъти от нивото на средната работна заплата.

Мнозинството в Народното събрание прие на първо четене бюджета на Здравната каса със 129 гласа "за" и 90 "против". Разходите за здравеопазване до края на 2022 г. са планирани за над 6 млрд. лв., което е с над 600 млн.лв. повече в сравнение с миналата година. Всички видове прегледи, лечение и лабораторни изследвания получават с по около 100 млн. лв. повече, като тази сума означава драстично увеличение от между 33 и 77% спрямо сегашните средства в извънболничната помощ.

Държавната консолидационна компания (ДКК) е с изцяло нов съвет на директорите, след като в началото на месеца досегашното ръководство е било освободено от икономическия министър Корнелия Нинова. Това става ясно от подадените документи в Tърговския регистър, като решението предстои да бъде вписано. С решение на Нинова са назначени верни партийци - Ивайло Лилов, Смиляна Нитова-Кръстева, Михаил Кумчев и Таня Найденова-Митова.

Бизнес

Компаниите за събиране на вземания ще бъдат вписвани в единен регистър към Министерството на икономиката, а работата им ще бъде контролирана от Комисията за защита на потребителите (КЗП). За целта ще бъдат разписани конкретни правила и ограничения, с които ще им бъде забранено да упражняват натиск над потребителите при изпълняване на дейността си. Това предвижда проект на Закон за събиране на вземания по потребителски договори, публикуван за обществено обсъждане.

Голяма част от корпорациите преувеличават действията си по достигане на нетни нулеви емисии, показва изследване, проведено от New Climate Institute и Carbon Market Watch. Голяма част от изследваните компании за момента се провалят в постигането на екологичните си цели. Анализираните фирми представляват 5% от глобалните емисии на парникови газове. Въпреки че това е значително малка част, погледнато в световен мащаб, тези компании имат възможността да задават темпа на работата в следващите години, пише BBC.

Сделки и проекти

Производителят на оптични продукти "Оптикс" инвестира 10 млн. лв. в нов производствен и развоен център в Пловдив. Изграждането на новата база на компанията стартира преди повече от две години, но пандемията забави откриването й. С тази инвестиция компанията увеличава позициите си в региона и създава условия за работа на над 100 души - инженери и специалисти в областта на развойната дейност. Центърът ще изработва електронни компоненти за собствени нужди.

Проекти за внушителните 12 хил. мВт ВЕИ са подадени в ЕСО. През 2021 г. в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са постъпили заявления от 115 инвеститора за присъединяване на нови ВЕИ централи с обща инсталирана мощност от 8465 мВт. За 2020 г. заявленията за присъединяване към електропреносната мрежа са били за общо 2857 мВт от 45 инвеститора. А само за първите 10 дни на 2022 г. в ЕСО са подадени 55 заявления с мощност 47.88 мВт, показва справка на ЕСО, изготвена за "Капитал".

Дружествата в системата на Българските държавни железници се вливат в едно, беше съобщено официално от министъра на транспорта Николай Събев. Това са превозвачите "БДЖ - Пътнически превози" и "БДЖ - Товарни превози" и компанията шапка и едноличен собственик на капитала им "Холдинг Български държавни железници". Това е поредната промяна на структурата на железниците и обратно вливане след години на разделяне по направления.

Сделката за закупуване на британския производител на чипове Arm от Nvidia пропадна, след като регулатори в САЩ, ЕС и Великобритания изразиха опасения относно ефекта ѝ върху конкуренцията в технологичния сектор, съобщава Financial Times. Arm лицензира своите технологии на други компании като Qualcomm и Microsoft, които също изразиха своето несъгласие относно придобиването.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня