Какво се случи през седмицата

Европейският парламент отказа да свали имунитета на Елена Йончева с мотив, че искането е политически мотивирано; Русия продължава да увеличава броя на войниците по украинската граница; БВП на България отчита ръст 4.5% на годишна база през последното тримесечие на 2021 г.

Руският опозиционер Навални е изправен пред съда по нови обвинения, които могат да удължат присъдата му с още 10 години
Руският опозиционер Навални е изправен пред съда по нови обвинения, които могат да удължат присъдата му с още 10 години
Руският опозиционер Навални е изправен пред съда по нови обвинения, които могат да удължат присъдата му с още 10 години    ©  Reuters
Руският опозиционер Навални е изправен пред съда по нови обвинения, които могат да удължат присъдата му с още 10 години    ©  Reuters

Парламентът окончателно прие промените в Закона за БУЛСТАТ, с които личните данни се премахват от публичната част на регистъра. Гласуването бе форсирано на две четения в един и същ ден в сряда.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси започва наново процедура за избор на управител на БНБ. Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече още миналото лято, но поради политическата нестабилност и честите избори така и не се стигна до гласуване на наследник на ключовия пост.

Европейският парламент отказа да свали имунитета на българския евродепутат Елена Йончева с мотив, че искането, отправено от българската прокуратура, е политически мотивирано, преследва политически цели и в него липсва юридическа основа. Решението, което е окончателно, е взето с голямо мнозинство от 418 гласа срещу 264 за падане на имунитета и 11 въздържали се.

Автоматичното лишаване от право на участие в избори на лица, поставени под частично запрещение, нарушава правото им по чл. 3 от Протокол 1 към Конвенцията за правата на човека. Това заключава Съдът в Страсбург в решение по българско дело. Проблемът у нас е на конституционно ниво - българската конституция предвижда забрана да гласуват за всички лица, поставени под запрещение, без значение дали са поставени по пълно или под частично запрещение. Няма законова възможност всеки отделен случай да се преценява от националния съд.

Свят

Русия продължава да увеличава броя на войниците по украинската граница. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда, след като ден по-рано Москва каза, че изтегля силите си. По думите му алиансът остава "подготвен за най-лошото" въпреки дипломатическите усилия за предотвратяване на кризата. В сряда руското министерство на отбраната разпространи кадри, на които твърди, че се вижда как танкове и бронирани бойни машини напускат анексирания Кримски полуостров и се връщат в базите си. По този повод Столтенберг заяви, че Русия често е премествала войски, но нейните сили в региона като цяло продължават да нарастват. (За КСНС и Украйна четете тук.)

Върховният съд на ЕС реши, че Европейската комисия трябва да спазва строги процедурни изисквания, които ще й позволят да задържа европейско финансиране, за да санкционира държавите членки при проблеми с правовата държава и ощетяване на европейския бюджет. Опитите на Полша и Унгария, страните с най-големи проблеми с върховенството на закона в блока, да спрат т.нар. механизъм за условност удариха на камък.

Гърция официално отваря туристическия сезон на 1 март и очаква силна посещаемост през тази година. Министърът на туризма Василис Кикилиас посочва, че целта за 2022 г. е достигане на равнището в сектора отпреди пандемията. Пред изданието "Икономикос Тахидромос" той говори за голям ръст на ранните резервации.

Икономика

9.1% потребителска инфлация през януари на годишна база отчете НСИ.

Управляващите са склонни да дадат повече на почти всички, които заплашиха с протести - БАН, музейни работници, земеделци, таксита... Това става ясно от внесените в парламента предложения за промени между двете четения на Закона за бюджета на държавата за тази година. Пари се режат от прокуратурата и обезщетенията за съкращения на държавни чиновници, които явно ще са по-малки.

БВП на България отчита ръст 4.5% на годишна база през последното тримесечие на 2021 г., показва експресна оценка на НСИ. Така българската икономика е нараснала с темп, малко по-нисък от средния за ЕС, който е 4.8% според предварителни данни на Евростат. За цялата 2021 г. БВП достига номинално почти 133 млрд. лв.

През всяко от тримесечията на миналата година средната брутна заплата в страната е растяла с двуцифрени темпове и в края на годината достига 1676 лв. (1300 лв. нетно), показват данните на НСИ. Подобно на кризисната 2020 г. обаче и през изминалата средното възнаграждение в публичния сектор се е увеличавало с по-бърз темп спрямо това в частния сектор. Така в края на четвъртото тримесечие то достига 1775 лв., или с 217 лв. над средната заплата на работещите в останалата част на икономиката.

Бизнес

Български стоки на стойност 67.9 млрд. лв. са намерили реализация на чужди пазари през миналата година, показват предварителни данни на националната статистика. Така българският експорт през 2021 г. е нараснал с 24% на годишна база и е 16% нагоре спрямо предкризисната 2019 г.

Пловдив се нареди на четвъртата позиция в класацията "Най-добра европейска дестинация" за 2022 г. Пред него са победителят Любляна (Словения), вторият Марбея (Испания) и третият Амиен (Франция). На пето място е белгийския град Льовен. Петте дестинации имат право да носят титлата "Най-добра европейска дестинация 2022" във всички свои комуникации, медийни изяви и уеб сайтове.

Сделки и проекти

Сделката между United Group и "Телелинк бизнес сървисис груп" пропадна. Това става ясно от съобщение до Българската фондова борса (БФБ). Пред "Капитал" изпълнителният директор на "Телелинк бизнес сървисис груп" Иван Житиянов коментира, че въпреки пропадането на сделката плановете за смяна на мажоритарния собственик не са се променили.

"Фантастико груп" ще инвестира в няколко стратегически проекта през 2022-2023 г. на обща стойност около 85 млн. лв., съобщиха за "Капитал" от дружеството. Компанията планира да постави соларни панели върху покривите на по-големите си търговски обекти, за да си осигури собствена зелена енергия. За целта са предвидени около 1.8 млн. лв. инвестиции. Общата мощност на фотолволтаичните системи ще бъде 3600 - 3800 kW, а годишното им производство - около 4.2 гигаватчаса.

ВМЗ е с нов стар директор. Само ден след като новият съвет на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) беше вписан в Търговския регистър, дойде и първото му решение. На заседание на 11 февруари петимата нови членове на съвета на директорите са гласували да освободят члена на борда и изпълнителен директор Иван Гецов, чийто мандат изтича през април 2026 г. На негово място в управлението на сопотския военен завод се завръща Иван Стоенчев, който държеше тази позиция до 2015 г.

Най-голямата борса за криптовалути в света Binance обяви инвестиция 200 млн. долара във Forbes, съобщи медийната компания. Инвестицията от Binance ще покрие половината от търсените 400 млн. долара, който Forbes ще се опита да осигури чрез сливане със SPAC компанията Magnum Opus Acquisition Limited. Сливането с нея се прави с идеята да се стигне до публично предлагане, като изявление на компанията потвърждава, че Forbes ще бъде листната на борсата в Ню Йорк.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО