Топ 5 от "Капитал": Ново начало за Плана за възстановяване за 6 млрд. лв.; Швейцарската авантюра на Брендо

Най-големият земевладелец вече притежава и три ритейл парка; Нови 100 млн. лв. за растеж на десетина компании; Агресивната рекламна политика на компаниите за бързи кредити

Вицепремиерът Асен Василев и екипът му прокараха няколко радикално нови идеи в Плана за възстановяване
Вицепремиерът Асен Василев и екипът му прокараха няколко радикално нови идеи в Плана за възстановяване
Вицепремиерът Асен Василев и екипът му прокараха няколко радикално нови идеи в Плана за възстановяване    ©  Цветелина Белутова
Вицепремиерът Асен Василев и екипът му прокараха няколко радикално нови идеи в Плана за възстановяване    ©  Цветелина Белутова

1. Правителството предлага мащабни промени в Плана за възстановяване и изцяло нови проекти за развитие на България

Помните ли Плана за възстановяване? Онези 6 милиарда евро, които уж щяхме да почнем да получаваме още миналата година. После се оказа, че първият вариант на плана, подготвен от ГЕРБ, е пълен с недомислици. Две служебни правителства се опитаха да го поправят достатъчно, за да мине пред Брюксел, и накрая, за да се получи одобрение, вицепремиерът Атанас Пеканов дори направи стъпката, която никой преди това не искаше - предложи срок за затваряне на въглищните централи.

Но това не се оказа достатъчно и времето не стигна, за да може България достатъчно бързо да получи аванс миналата година. Сега новият отговорник - вицепремиерът Асен Василев, и неговият екип искат да най-накрая да вкарат документа в действие. Начинът, по който от екипа на Василев подходиха към преработването на плана, беше различен от досегашния. Те промениха двете най-проблемни области - енергетика и транспорт, но повечето от играчите в тези сектори разбраха за това едва миналата седмица, по време на публичното представяне на промените. И останаха доста изненадани от преразказа, който получиха. Прочетете тук.

2. Швейцарската авантюра на Брендо, която стигна до Credit Suisse

Към края на 2005 или 2006 г. 30-годишен мъж влиза без предварителна уговорка в клон на швейцарската банка Julius Bear в Женева. Той тегли черно куфарче на колела, в което има 400 хил. евро в брой. Тази сцена е една от десетките, a вероятно стотиците, посочени от швейцарската прокуратура по започналия преди седмица процес за пране на пари от трафик на кокаин от групата на Евелин Банев-Брендо.

Човекът с куфарчето е Живко Николов и според швейцарските власти е юридически и финансов съветник на Евелин Банев-Брендо - мозъкът на международна схема за трафик на кокаин и изпиране на средствата, генерирани от тези дейност. Живко Николов дълги години е работил във фирма, предлагаща регистрирането на офшорни компании, а впоследствие става управител на бизнеса с недвижими имоти, който групата контролира в България. Той е един от петимата подсъдими от процеса, който започна след продължило над 13 години разследване.

3. Най-големият собственик на земеделска земя Тенчо Шиков вече притежава и три ритейл парка

"Тринити кепитъл", което преди две години купи най-големия търговски парк в България - софийският Jumbo Plaza, продължава да инвестира в ритейл паркове. В средата на 2021 г. дружеството с мажоритарен акционер Тенчо Шиков спечели на търг на Министерството на отбраната терен за първия си собствен проект - ритейл парк в Хасково. В края на януари 2022 г. стана собственик на 80% от открития неотдавна Retail Park Yambol.

Тенчо Шиков държи половината от дяловете във фармацевтичната компания "Ромфарм компани", която през няколко дружества е и най-големият собственик на земеделска земя в България. През "Тринити кепитъл" осъществява личните си инвестиции в имоти. По информация от Търговския регистър те са поне 16.5 млн. лева. Проектите му засега са свързани само с ритейл паркове и с преустройство на сграда на ул. "Женева" в София за собствен офис. Вижте тук.

4. Нови 100 млн. лв. от мецанин фонда Silverline за растеж на десетина компании

Близо пет години. Толкова време отне създаването и заработването на първия български мецанин фонд за инвестиции в растящи средно големи компании. След прекъсвания в избора от страна на държавния Фонд на фондовете, който дава основното финансиране, Silverline Capital скоро ще започне подбор на местни дружества, в които да вложи почти 100 млн. лв. за две години.

Селектираните компании ще получат финансиране между 2.5 и 7 млн. евро, с които да разширят дейността си. Средствата ще бъдат отпускани под различни форми - дялово и дългово (мецанин) финансиране и комбинации от тях. Silverline е най-големият от създадените дотук структури за дялови инвестиции с пари от европейските фондове, управлявани от държавната структура. И на практика първият, който ще предложи възможности за мецанин финансиране - като цяло непознат на българския пазар инструмент, който попада между капиталовото и дълговото инвестиране.

5. Компаниите за бързи заеми увеличават с над 30% рекламните си инвестиции в телевизия през 2021 г. до 55 млн. лв.

Без значение дали гледате телевизия, проверявате пощенската си кутия или се разхождате по улицата, шансът да попаднете на реклама, от която познато лице ви предлага бърз кредит със закачлива усмивка, е голям. Получаването на сравнително малки суми пари срещу сравнително висока лихва (макар, разбираемо, реалният ѝ размер рядко да е част от посланието) сега изглежда достъпно повече от всякога и редица компании използват цялата си креативна силна, за да привлекат вниманието на потребителите.

Така първоначалният избор на клиента се свежда до това коя реклама харесва повече. А телевизионният ефир е цветист. Рекламите на бързи кредити са осезаемо повече през последната година, а в творчеството си залагат на спорно хумористични послания. Всички големи компании на пазара увеличават брутните си инвестиции в телевизия с двуцифрени проценти, а общите им вложения за 2021 г. са над 55.5 млн. лв., или с 30% повече в сравнение с година по-рано.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО