Какво се случи през седмицата

Парламентът освободи Стефан Янев като военен министър и избра на негово място Драгомир Заков

Протестиращи изрисуваха паметника на Съветската армия в София, след като в петък полицията задържа трима 16-годишни младежи, защото са написали с маркер върху постамента Save Ukraine. МВР обяви, че е разпоредена проверка дали полицаите не са превишили правата си.
Протестиращи изрисуваха паметника на Съветската армия в София, след като в петък полицията задържа трима 16-годишни младежи, защото са написали с маркер върху постамента Save Ukraine. МВР обяви, че е разпоредена проверка дали полицаите не са превишили правата си.
Протестиращи изрисуваха паметника на Съветската армия в София, след като в петък полицията задържа трима 16-годишни младежи, защото са написали с маркер върху постамента Save Ukraine. МВР обяви, че е разпоредена проверка дали полицаите не са превишили правата си.    ©  Надежда Чипева
Протестиращи изрисуваха паметника на Съветската армия в София, след като в петък полицията задържа трима 16-годишни младежи, защото са написали с маркер върху постамента Save Ukraine. МВР обяви, че е разпоредена проверка дали полицаите не са превишили правата си.    ©  Надежда Чипева

Парламентът освободи Стефан Янев като военен министър и гласува избора на Драгомир Заков за нов министър на отбраната. Рокадата беше гласувана във вторник, след като в понеделник премиерът обяви, че освобождава Янев и настоя промяната да бъде одобрена от депутатите максимално бързо заради сложната ситуация около войната в Украйна. Новият министър на отбраната Заков досега беше постоянен представител на България в НАТО. (Още по темата тук.)

Отношението на българите към руския президент Владимир Путин и Русия се промени рязко заради войната в Украйна, като Путин губи над половината от своята популярност в България. Това показват резултати от експресно социологическо проучване, реализирано в понеделник съвместно от БНТ и агенция "Алфа рисърч" сред 500 души от цялата страна по телефона. Ако през периода 2020-2022 г. между 55% и 58% от българите са изразявали положителни оценки за Путин при само 20 на сто отрицателни, сега позитивните мнения намаляват до 32%, а отрицателните нарастват до 48%.

Постът председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ остава свободен след 1 март, след като от тази дата Сотир Цацаров е освободен от парламента по негово желание. Временно длъжността председател на КПКОНПИ ще бъде поета от зам.-председателя Антон Славчев. Нов председател на комисията трябва да бъде избран от парламента, като изискванията са да е юрист с високи професионални и нравствени качества и най-малко 10 години юридически стаж.

Свят

САЩ облекчават COVID правилата за носенето на маски на закрито. Това означава, че 72% от населението се намира в области, в които носенето на маски на закрито вече не е препоръчително. Новата политика се базира на три категории - нисък, среден и висок риск в зависимост от свободните легла в болниците и равнището на инфектиране. Пътниците все още ще трябва да носят маски в самолети, влакове и автобуси.

Талибаните обявиха, че ще забранят на афганистанците да напускат страната при определени условия. Това решение бе незабавно осъдено от САЩ и Великобритания. Говорител на талибаните посочи, че на афганистанците няма да бъде позволено да напускат страната, освен ако нямат ясна дестинация, и че жените няма да могат да пътуват в чужбина, за да учат, без да бъдат придружени от мъж. Обединеното кралство коментира, че това са "недопустими ограничения на свободата на движение".

Закупуването на ирански петрол от Китай е достигнало рекордни равнища през последните месеци, като е надминало пика от 2017 г., когато търговията не бе подложена на санкции от САЩ. Това показват данни от мониторинга на танкери, цитирани от Reuters. Скокът в закупуването от най-големия вносител на петрол в света се случва на фона на ускоряване на преговорите между Техеран и световните сили за съживяване на ядрената сделка от 2015 г., която ще вдигне американските санкции върху иранския петролен износ.

Икономика

32.6% е ръстът на производствената инфлация през януари на годишна база, показват данните на НСИ. Голяма част от нея идва от енергетиката.

Бюджетът е на плюс от 697 млн. лв. (0.5 % от прогнозния БВП) към февруари, показват предварителните данни на Министерството на финансите. За сравнение - за същия период на 2021 г. излишъкът беше 24.3 млн. лв. В момента обаче правителството има и разходи (за енергийни помощи и пенсионни добавки), които бяха "изписани" от бюджет 2021 г. и не влияят на показателя за салдото сега. Към февруари консолидираните приходи растат с 11% спрямо същия период на миналата година, а разходите - с 2%.

Икономическите нагласи на фирмите в страната са се подобрявали до средата на февруари, като общият показател нараства с 1.5 пункта, показват резултатите от анкетите на НСИ. Въпросниците традиционно се попълват от мениджърите до средата на месеца, така че данните не отчитат как конфликтът в Украйна се отразява на бизнес климата у нас. Общата оценка за икономическата среда достига 19.1 пункта благодарение на по-положителни нагласи в промишлеността, търговията на дребно и услугите, докато само в строителството оценките леко се понижават.

Бюджетът на София за 2022 е 2.09 млрд. лв., или с 200 млн. лв. повече от миналата година. Те са предвидени за още метро, познатите булеварди и малко зелено. Проектите са предимно стари, които се чакат от години. При представянето на финансовия план Кметът Йорданка Фандъкова предупреди, че най-вероятно той ще бъде актуализиран в средата на годината заради несигурното положение и войната в Украйна.

Бизнес

БНБ отмени забраната за банките да разпределят дивиденти. С решение на управителния съвет на институцията се премахва ограничението банките да разпределят печалбите си за 2019 и 2020 г. Тъй като няма въведено такова и за 2021 г., това отваря вратите за кредитните институции с излишен капитал да изплатят към собствениците си както текущи, така и натрупани печалби. Освен това отпадат и рестрикциите на банките да формират експозиции към чуждестранни лица и най-вече към централите си, което при въвеждането му според БНБ консервира около 7 млрд. лв. ликвидност в местната банкова система.

Западните компании се изтеглят масово от Русия. Eнергийната компания Equinor, която мажоритарно е собственост на норвежкото правителство заяви, че ще започне да продава съвместните си предприятия в Русия. Австралийският суверенен фонд също планира да намали експозицията си към компании, регистрирани в Русия, а лизингови компании заявиха, че ще прекратят стотици договори за лизинг на самолети с руски авиокомпании заради санкциите. Двете най-големи световни компании за превози по море Maersk и MSC пък обявиха, че спират всички контейнерни превози към и от Русия.

Сделки и проекти

Гръцко-испанската "Етем Гестамп" инвестира в завода си в София още 60 млн. евро. Проектът е на "Етем Гестамп алуминиум екстружънс" и "Гестамп Етем аутомотив България" ("Етем Гестамп"), които бяха създадени през 2019 г. като смесени дружества между "Етем България" (част от гръцката Viohalco) и испанската Gestamp с инвестиция за 30 млн. евро. Увеличението на капацитета сега е свързано със започнатите нови проекти за клиенти, като най-големият от тях е за електрическите автомобили на Porsche.

"Чериът моторс" и "Булавто България" ще доставят електробуси в София. След двегодишно забавяне заради жалби и съдебни дела "Столичният автотранспорт" най-накрая избра двете фирми, които да доставят 52 електрически бусчета за довеждащ транспорт от кварталите до метрото. Поръчката е за за над 20 млн. лв. , но тече срокът за обжалване, което значи, че ако бъдат подадени жалби, доставката на електробусите отново ще се забави и довеждащият транспорт до метрото евентуално ще заработи чак в края на годината.

Американската компания за електрически автомобили Tesla сериозно обмисля изграждането на втори гигазавод в Шанхай, твърдят източници на Reuters. Базираната в Остин, Тексас, компания иска по този начин да успее да задоволи търсенето и в Китай, и глобално. Ако планът се осъществи, Tesla би удвоила производствения си капацитет в Китай от малко под 1 млн. автомобила до 2 млн.

Johnson & Johnson и три дистрибутора плащат 26 млрд. долара по съдебни искове в САЩ. Градските и щатските управи заведоха иск срещу McKesson, AmerisourceBergen и Cardinal Health и J&J, като причината е тяхното влияние в разрастването на опиоидната епидемия на територията на САЩ. Съдебните дела обвиняват дистрибуторите в слаб контрол, който е позволил на огромни количества болкоуспокояващи, предизвикващи пристрастяване, да бъдат пренасочени за продажба.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО