Какво се случи през седмицата

Кабинетът даде статут на временна закрила на бежанците от Украйна; Изборът на управител на БНБ ще стане в нова процедура; ЕС ще започне официално разглеждане на кандидатурите за присъединяване на Украйна, Грузия и Молдова

В сряда кабинетът взе решение да предостави статут на временна закрила на всички лица с чуждо гражданство или без гражданство, напуснали Украйна заради военните действия и влезли в България.
В сряда кабинетът взе решение да предостави статут на временна закрила на всички лица с чуждо гражданство или без гражданство, напуснали Украйна заради военните действия и влезли в България.
В сряда кабинетът взе решение да предостави статут на временна закрила на всички лица с чуждо гражданство или без гражданство, напуснали Украйна заради военните действия и влезли в България.    ©  Георги Кожухаров
В сряда кабинетът взе решение да предостави статут на временна закрила на всички лица с чуждо гражданство или без гражданство, напуснали Украйна заради военните действия и влезли в България.    ©  Георги Кожухаров

Министерският съвет предостави статут на временна закрила на бежанците от Украйна, след като седмица по-рано вътрешните министри на ЕС решиха на всички украински бежанци, които навлязат на територията на съюза, да бъде дадена временна закрила. Тя се предоставя от 24 февруари 2022 г. за една година. Лица, напуснали Украйна заради войната и влезли в България, получават такъв статут до изричното им волеизявление за ползване на временна закрила, но не по-късно от 31 март 2022 г. България очаква рязко увеличение на броя на украинските бежанци, които до момента са 30 000 у нас.

Йордан Божилов е назначен за заместник-министър на отбраната. Божилов над 20 години е работил в Министерството на отбраната, като е преминал през различни длъжности и структури. Преди седмица, непосредствено след освобождаването на Стефан Янев като министър на отбраната, зам.-министърът Ралица Симеонова също подаде оставка с демонстративен жест, като обясни това със "срам и неудобство от политиките, които провежда този кабинет".

Конституционният съд образува дело за избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Решението на Народното събрание от 10 февруари е атакувано от депутати на ГЕРБ - СДС, които твърдят, че изборът на Тодоров е извършен в нарушение на действащия закон, което накърнява принципа на правовата държава. Докладчик по делото ще бъде председателят на КС Павлина Панова.

Свят

Европейският съюз ще започне официално разглеждане на кандидатурите на Украйна, Грузия и Молдова за присъединяването им към блока, обявиха от френското председателство на Съвета на ЕС. Посланици на ЕС призоваха Европейската комисия да изложи мнението си по исканията, които бяха подадени бързо, след като Русия започна инвазията си в Украйна. Всяка от страните твърди, че бързо променящата се ситуация, що се отнася до сигурността, трябва да принуди ЕС бързо да разгледа кандидатурите за членство. Въпреки че това е просто техническа стъпка, тя все пак има голямо символично значение.

Потребителската инфлация в еврозоната достигна рекордното ниво -5.8% за месец февруари, показват данни наЕвростат. Това значително надминава очакванията на експертите, взели участие в редовната анкета на Reuters - те предвиждаха покачване на цените с 5.4%. Увеличението в инфлацията на месечна база също е рекордно - 0.9%, като най-голямо поскъпване се вижда в енергийния сектор - 31.7%. След това се нареждат необработените храни, където покачването е 6.1%. Очакванията на експерти са, че инфлацията в еврозоната ще достигне 6% през март.

Централните банки на Унгария, Чехия и Полша предприеха действия в подкрепа на отслабените си национални валути след руската инвазия в Украйна. Унгарската централна банка повиши основния си лихвен процент с три четвърти пункта до 5.35% - най-голямото покачване от 2008 г. насам и по-високо от очакваното. Полската централна банка се намеси на валутните пазари три пъти през седмицата в опит да забави спада на злотата спрямо еврото, а чешката централна банка също извърши пазарна интервенция в петък, за да подкрепи кроната. Вероятно ще са необходими и по-сериозни мерки от страна на централните банки в Източна Европа по отношение на техните валути и по-агресивно повишаване на лихвите, за да се противодейства на неспокойствието на пазарите по повод войната в Украйна.

Икономика

4% е ръстът на производителността на труда на един зает през 2021 г. спрямо година по-рано по данни на НСИ.

Изборът на управител на БНБ ще стане в нова процедура. Във вторник изтече крайният срок за номинации, но кандидатури за поста не бяха внесени от управляващото мнозинство в деловодството на парламента. Мандатът на сегашния гуверньор на централната банка Димитър Радев изтече още миналото лято, но заради двата кратки парламента, последвани от предсрочните парламентарни избори, до избор на управител на БНБ така и не се стигна. Забавянето с избора на нов не е проблем, защото по закон той продължава да изпълнява дейността си.

Икономиката на страната е пораснала с 4.2% в реално изражение през миналата година, показват предварителни данни на НСИ. Така след спада с 4.4% през първата година на корона кризата през 2021 г. БВП на България отново се връща към растеж и до голяма степен възстановява изгубеното. Темпът на нарастване е най-бърз от 2008 г. насам, макар донякъде да се дължи на по-ниската база за сравнение.

Бизнес

Българите са купили онлайн дрехи и обувки за 690 млн. лева миналата година. По предварителни данни на Българската е-комерс асоциация (БЕА) онлайн продажбите в страната през 2021 г. ще отчетат двуцифрен ръст и ще достигнат 2.4 милиарда лева. Целият обем на електронната търговия на продукти и услуги в България през 2020 г. пък е надхвърлил 1.9 млрд. лева по данни от годишния доклад на E-commerce Europe.

Заради войната CO2 квотите рязко поевтиняха. След като Русия започна войната в Украйна, цената на европейските квоти за въглеродни емисии всеки ден се понижава. На 7 март търговията приключи на нива 58 евро/тон - понижение с почти 40%. Това е най-ниската стойност от началото на ноември 2021 г. и е може би единствената добра новина в енергийния сектор напоследък, след като природният газ, петролът и електроенергията поскъпнаха до невиждани от години рекорди.

Lego отчете рекордни финансови резултати през 2021 г. Приходите на компанията са пораснали с 27% до 8.06 млрд. долара. Годишната оперативна печалба - с 32% до 1.3 млрд. долара. Компанията е открила 165 нови магазина през миналата година. Най-добре представящите се марки на производителя на играчки са Lego City. След това се нареждат създадените около поредиците филми Lego Harry Potter и Lego Star Wars.

Сделки и проекти

ТЕЦ "Марица-изток 2" продаде ток за 84 млн. лв. на рекордно високи цени - почти 680 лв./мВтч. За сравнение - през февруари централата търгуваше енергията си на нива около 350 лв./мВтч и трудно се намираха купувачи - пласирани бяха само половината от предложените количества. Сега пак не са продадени всички количества, но пък и цената е двойна. През последната седмица притежаваният от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" успя да направи сделки за над 50 млн. лева.

Енергийната компания Shell обяви, че ще се оттегли от всички свои петролни и газови проекти в Русия. Компанията обяви намеренията си незабавно да спре да купува руски суров петрол на спот пазарите; да промени веригите си на доставки, за да изключи напълно руския суров петрол от тях, и да спре сервизни станции, продажба на авиогорива и лубриканти в Русия.

Веригата за бързо хранене McDonald's временно замразява дейността си на територията на Русия, въпреки че е изключително популярна в страната. Мярката ще засегне около 850 обекта и 62 хил. служители. Мениджмънтът обещава, че ще продължи да изплаща заплатите както на руските, така и на украинските си служители.

Coca-Cola и Starbucks също прекратяват бизнеса си в Русия. Така те влязоха в дългия списък на компании, които се поддават на потребителския натиск заради войната в Украйна. От Starbucks заявиха, че спират цялата си дейност в Русия, включително доставки на продукти и заведения, които работят с лиценз. От компанията поясняват, че базираната в Кувейт Alshaya Group, която оперира поне 100 Starbucks кафенета в Русия, "ще предостави подкрепа за своите близо 2000 партньори в Русия, които зависят от Starbucks за своя бизнес".
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО