Топ 5 от "Капитал": Държавен милиард и пазарен хаос при зърното; "Лукойл" от двете страни на барикадата

Огнян Донев за ефектите от войната върху бизнеса на "Софарма" и икономиката; Строителната "ИСА 2000" купи задлъжнелия Sofia Outlet Center; Лекарственият пазар расте с 10% до над 5 млрд. лв.

1. Държавата блокира износа на зърно, за да купи огромно количество евтино. Рискът е да похарчи милиард за лошокачествен продукт и да създаде проблем със складовете

Петък, 4 март. Премиер, вицепремиер и министри се срещат с представители на различни сектори от земеделието. Темата е войната в Украйна и желанието на правителството да засили държавните запаси от зърно за поне година напред. Предвид ситуацията намеренията на управляващите да осигурят продоволствието на страната при евентуален недостиг или хипотетично радиоактивно замърсяване на новата реколта са логична застраховка, която трудно може да бъде критикувана. Колкото и да е малък рискът това да се случи, е по-добре държавата да е подготвена.

Проблемът, както обичайно, е с изпълнението. Правителството първо негласно спря износа на зърнени култури - граници и пристанища са задръстени с житни товари дни наред. След това управляващите обявиха, че искат да изкупят огромните количества на пазарен принцип, но според хора от бранша предлаганите цени са далеч по-ниски от това, което могат да получат при сделки извън страната. Още повече че в момента котировките на международните борси летят, но и разходите на зърнарите за новата реколта ще са по-високи заради поскъпнали тор и горива. А и наличните количества зърно все още са тройно повече спрямо нуждите на страната като потребление. Всичко това е рецепта за поне временен хаос и донякъде основателно недоволство на представители на земеделския бранш.

2. "Лукойл" от двете страни на барикадата на войната. В България засега всичко е спокойно

Около 3.20 лв. Толкова би струвало дизелово гориво, внесено от Гърция, и то не на бензиностанцията, а още в склада. Средната котировка на тон дизел във вторник (8 март) в Гърция беше 1208 долара, като след всички валутни и метрични преобразувания и добавки на разходи за транспорт, резерв, биокомпонент, акциз и ДДС цената е тази. Малко неща могат да бъдат толкова всеобхватно поразяващи като ядрените оръжия, но едно от тях е войната с петрола, в която са на път да се вкарат Западният свят и Русия. Пазарът вече пострада драматично само при риска от налагане на санкции. И въпреки че самата суровина не е изчезнала, цената й се повиши рекордно - до над 130 долара за барел.

Тази седмица в България средната цена на дизела е 2.88 лв. за литър. А погледите са вперени в руската "Лукойл", която притежава производствена рафинерия в Бургас и е лидерът на пазара на едро. Въпросите към нея са няколко: от вечния за ценообразуването и защо, когато цената на руския нефт Ural пада, тук се случват корекции в обратна посока, доколко еманципирана от руската държава е компанията - политически и като ресурси. Вижте тук.

3. Огнян Донев: "Софарма" е сред най-засегнатите от войната, но тя няма да ни събори икономически

Огнян Донев е председател на управителния съвет, изпълнителен директор и най-голям акционер във водещата българска фармацевтична група "Софарма". Tой я оглавява от 2000 г., като под негово ръководство тя се превръща в една от най-големите компании по капитализация на борсата в София и най-голяма по консолидирани приходи със своите 1.6 млрд. лв. за 2021 г. Същевременно тя е и едно от най-пострадалите български дружества от нахлуването на Русия в Украйна. Двете страни заедно с Беларус съставляват около 40% от продажбите на групата. Самият Донев описва поредицата събития от последните години като същински "черен лебед" за бизнеса - COVID-19, ценови шок при енергията, война, ръст на осигурителната тежест от април... Разговаряме с него за очакваните ефекти от всичко това върху бизнеса на "Софарма" и икономиката.

4. Строителната компания "ИСА 2000" купи Sofia Outlet Center и пое дълга му от 13.5 млн. евро към ББР

Sofia Outlet Center е доста необичаен търговски обект. Замислен е като мол за маркови дрехи и обувки от миналогодишни колекции. Но определено има проблеми - за 12-те години, откакто работи, не е изплатил първоначалната си инвестиция и има задължения около 13.5 млн. евро. При над 50 наемателя някога, в началото на март в него са отворени едва десетина магазина. За някои експерти Sofia Оutlet Center е изпреварил времето с концепцията си. За други тя изначално е сбъркана и затова и времето му така и не е дошло. Сега има новина - в началото на февруари дружеството "София аутлет център" заедно с дълговете му към Българската банка за развитие (ББР) е купено от българската "ИСА 2000" на неназована цена. Компанията е известна най-вече като строител на инфраструктурни проекти по обществени поръчки. Собственикът й Юлиян Инджов не пожела да коментира пред "Капитал" как вижда бъдещото развитие на проблемния актив. Подробности - в този текст.

5. Лекарственият пазар отново порасна с 10% и продажбите за пръв път надхвърлиха 5 млрд. лв. през 2021 г.

Дългите опашки от болни хора в аптеките и вълните от COVID-19 би трябвало да бъдат признак на това, че фармацевтичният пазар е в прекрасно здраве и продажбите растат. Макар и с малко по-нисък ръст от първата ковид година - 2020, когато закупените лекарства отбелязаха 11% ръст, през 2021 г. търсенето им по данни на световната маркетингова компания IQVIA бележи 9.9% ръст. През миналата година продажбите само на лекарства в аптеките са били за 3.07 млрд. лв. Отделно са продадени хранителни добавки и козметика на обща стойност 815 млн. лв. А болниците са купили медикаменти за своите пациенти на обща стойност 1.101 млрд. лв. Ако към общите продажби се добавят и онлайн покупките от аптеките, които са на скромната стойност 20 млн. лв., фармацевтичният пазар през миналата година за пръв път надхвърля 5 млрд. лв. Прочетете тук.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Защо даваме субсидии за мляко, пшеница, слънчоглед, за да изнасяме тези неща в чужбина? Да, пазарна икономика сме и ако някой може да плати повече получава стоката. Бидейки част от глобализиран свят не може да спираме износа, но това не означава, че не може да спрем субсидиите за количества реализирани в чужбина.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО