Какво се случи през седмицата

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България; Международни компании спират някои от дейностите си в Китай заради разширяването на ковид локдауна; Българският износ продължава да расте за 12-и пореден месец

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши проведе второто си посещение в България, откакто е заела поста си. В сряда тя проведе двучасова среща с премиера Кирил Петков.
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши проведе второто си посещение в България, откакто е заела поста си. В сряда тя проведе двучасова среща с премиера Кирил Петков.
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши проведе второто си посещение в България, откакто е заела поста си. В сряда тя проведе двучасова среща с премиера Кирил Петков.    ©  Цветелина Белутова
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши проведе второто си посещение в България, откакто е заела поста си. В сряда тя проведе двучасова среща с премиера Кирил Петков.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България за престъпления, попадащи в компетентността й. От тези сигнали са започнали 120 разследвания, най-вече за нарушения при обществени поръчки, злоупотреби със селскостопански субсидии, в строителството, с фондовете за възстановяване след COVID-19 и други от България. Това обяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера Кирил Петков в Министерския съвет.

Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд заради намаления бюджет на прокуратурата, който според него ще засегне възможността й за ефективна работа. Според Гешев оспореният текст от Закона за държавния бюджет за 2022 г. е персонална атака към него самия, но и опит за противопоставяне на БАН и прокуратурата, защото орязаната сума от 20 млн. лв. бе прехвърлена към БАН.

Министерството на икономиката ще предложи правителството да обяви форсмажор за бизнеса заради войната в Украйна, който да важи със задна дата - от 24 февруари до края на март по отношение на експортно ориентираните фирми. Това стана ясно от думите на министър Корнелия Нинова, лидер на БСП, по време на изслушването й в ресорната парламентарна комисия.

Върховният административен съд потвърди решението за установен от антикорупционната комисия конфликт на интереси за бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Камбитов беше кмет от ГЕРБ в периода 2012 - 2019 г., а по-късно член на политическия проект на Цветан Цветанов "Републиканци за България".

Свят

Икономическият ръст на ЕС ще бъде силно засегнат от ефектите на руската инвазия в Украйна, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той заяви, че очакванията на институцията са за растеж под 4% през 2022 г., което е понижение спрямо прогнозата отреди месец. Изказването му идва на фона на спад на доверието на германските инвеститори до най-ниското му равнище от началото на пандемията от коронавирус. Същевременно войната в Украйна изстреля цените на енергията, стоките и храните до нови рекорди, което означава още по-голямо нарастване на инфлацията в еврозоната.

Германия ще задели 200 млрд. евро, за да финансира индустриалната трансформация в страната до 2026 г., обяви германският финансов министър Кристиан Линднер. Тя ще включва инвестиции в инфраструктура за зареждане на електрически автомобили, водородни технологии, модернизация на промишлеността. Средства ще се използват и за премахване на допълнителните такси, въведени на базата на Закона за възобновяемата енергия.

Международни компании спират някои от дейностите си в Китай заради разширяването на ковид локдауна, който е един от най-големите от началото на пандемията. Десетки милиони души в страната са засегнати от рестрикциите на фона на рекорден брой нови заразявания. Toyota, Volkswagen и Foxconn са сред компаниите с нарушения в режима на работа.

Икономика

10% е потребителската инфлация през февруари спрямо същия месец на 2021 г. по данни на НСИ.

Изборът за БНБ сглоби съюз между партията на Слави Трифонов, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Парламентарните групи ще имат седем дни, в които да излъчат номинации за управител на централната банка, гласуваха в зала депутатите в сряда, след като миналата седмица същата процедура беше приета и в бюджетна комисия. Точката дори не беше част от дневния ред на заседанието, като очевидно управляващите опитваха да си купят малко време, като я оставят за следващата седмица. Тя обаче беше вкарана като извънредна по искане на "Има такъв народ", подкрепено от трите опозиционни партии ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Останалите от управляващата коалиция ("Продължаваме промяната", БСП и ДБ) опитаха да увеличат срока на две седмици с мотив да се даде достатъчно време този път процедурата да може да приключи успешно.

Седмица след като емитира 3.5-годишен вътрешен дълг за 500 млн. лв., държавата ще проведе нов аукцион на ДЦК за същата сума, но със 7.5-годишен матуритет. Купонът по него е 0.25%, но съдейки по аукциона в понеделник, а и от рисковата премия при първоначалното отваряне на тази емисия миналия ноември, вероятно доходността ще е по-висока - на нива от порядъка на 0.9%. Причината е в геополитическия риск от войната в Украйна и лихвените очаквания, които вдигнаха рисковата премия на българските книжа в Европа.

Българският износ продължава да расте за 12-и пореден месец, като продадените зад граница стоки през януари са с 31% повече в сравнение със същия месец на 2021 г., показват данните на статистиката. Те обаче се основават на паричната стойност на продадените навън продукти, а не на тяхното количество. Затова ръстът донякъде се дължи и на по-високите цени на стоките. При сравнението с януари 2021 г. трябва да се отчита и базов ефект - преди година експортът все още отчиташе спадове.

Бизнес

Коронавирусът направи живота на авиокомпаниите изключително труден. Заради ограниченията на пътуванията те бяха принудени да заземят огромна част от флотилиите си, което трупаше загуби ден след ден. През лятото на 2020 г. нещата като че ли тръгнаха да се оправят, но това се оказа много краткотрайна заблуда. Делта вариантът отново върна бранша в позицията от началото на 2020 г., същото се случи и с появата на омикрон варианта.

Уникредит Булбанк планира да разпредели 313.8 млн. лв., което е цялата ѝ печалба за миналата година, като дивидент за акционерите. Това става ясно от поканата за общо събрание, което трябва да се проведе на 7 април. Решението все още не е сигурно, тъй като подлежи и на регулаторно одобрение. През февруари БНБ отмени забраната за разпределяне на дивиденти, която беше въвела в началото на ковид пандемията, за да консервира капитала в системата.

Сделки и проекти

Шведската софтуерна компания Beetroot купува българската "Саут Гейт тек". Общото между двете дружества е, че работят по решения, базирани върху големи данни. Цената на сделката не е публична. Beetroot придобива 100% от акциите на дружеството "Саут Гейт тек", което за 2020 г., последната налична в Търговския регистър, отчита 2.54 млн. лв. приходи и 22 хил. лв. печалба. Компанията е основана през 2018 г. и работи за клиенти като Vodafone, Financial Times и New York Times.

"Фесто производство" - част от германския концерн Festo, продължава с инвестициите си, които през тази година ще достигнат 20 млн. лв. Дружеството в София произвежда компоненти за процесна автоматизация, сензори за поток и налягане, свързващи кабели и електрически задвижвания. През 2021 г. заводът на Festo в София инвестира 19.6 млн. лв., от които 14 млн. лв. в машини и съоръжения от германски фирми.

Консорциум от частни инвестиционни компании с участието на Elliot Management е в напреднал стадий на преговори за купуване на Nielsen Holdings за приблизително 15 млрд. долара, включително дълга, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. Сделката все още не е сигурна, тъй като разговорите могат и да се провалят. В момента дейността на компанията, която развива бизнес и в България, е разделена на два сегмента - първият измерва и анализира медийната публика, а вторият се занимава с покупки на потребителите.

Intel избра Германия за завода си за чипове, влага 17 млрд. долара. Американската технологична компания Intel представи инвестиционен план на стойност около 30 млрд. долара, който цели да съкрати изоставането на Европа от Азия и САЩ в произвеждането на чипове. Според него компанията може да вложи над 80 млрд. долара в следващите десет години, като това число силно зависи от търсенето, както и бъдещите субсидии. Централна част от плановете на Intel е изграждането на нов завод, който ще се намира в германския град Магдебург.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО