Топ 5 от "Капитал": Пет реакции на България на ефектите от войната; Евакуацията на украинския IT бизнес

Германската wpd ще строи 75 мВт вятърен парк край Балчик; Интервю с председателя на асоциацията на строителните предприемачи; Как да говорим с децата за войната

Премиерът Кирил Петков, министри и компании представиха своята стратегия и решения за действия при кризата в няколко ключови области по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал"
Премиерът Кирил Петков, министри и компании представиха своята стратегия и решения за действия при кризата в няколко ключови области по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал"
Премиерът Кирил Петков, министри и компании представиха своята стратегия и решения за действия при кризата в няколко ключови области по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал"    ©  Георги Кожухаров
Премиерът Кирил Петков, министри и компании представиха своята стратегия и решения за действия при кризата в няколко ключови области по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал"    ©  Георги Кожухаров

1. Рисковете от конфликта в Украйна: Пет реакции на държавата

Трагедията на войната, която доскоро изглеждаше немислима, сега е пред очите ни. Тя ще засегне целия свят, но понеже е на 200 км от българската граница, тук ефектите вече се усещат и от хората, и от бизнеса. Войната засяга вериги на доставки, цени на суровини, вещае икономическа несигурност, енергийни рискове и инфлация. В такава ситуация е важно кой е начело на държавата, какви позиции отстоява, как управлява възникващите кризи и комуникира своите решения с хората. Това беше фокусът на разговорите в 16-ата годишна среща на бизнеса с правителството, която организира "Капитал".

Събитията и кризите през последните месеци се случват по-бързо, отколкото ни се иска. А последствията от тях - особено ако войната се проточи дълго, може да се окажат по-тежки в сравнение с ковид кризата. Логично очакванията към държавата растат. Затова ви предлагаме и обобщени пет реакции на кризата в пет конкретни сфери, които правителството очерта като приоритет пред бизнеса.

2. IT проекти, специалисти и компании търсят изход от Украйна на фона на война. България е една от дестинациите

Когато бизнесът напуска една страна, първо си тръгват клиенти и проекти, последвани от цели компании. В случая с Украйна напускането се случва не защото някой не може да свърши работата, за която са си платили, или не може да разработи мобилното приложение, от което имат нужда, а защото има война. Изтегляне на проекти има и от друго място - Русия, където санкциите от Запада, комбинирани с нарастващите репресии срещу средната класа и заплахите от национализация, поставят IT компаниите и клиентите им в неизгодна позиция.

Настрана от очевидния фактор, наречен война, в изнасянето на проекти и компании също има проблеми. Българският IT пазар и в момента е прегрял - търсенето надвишава значително предлагането на програмисти, съответно компаниите на проектна база имат ограничения колко работа могат да поемат. Всеки нов проект означава наемането на още хора, а свободен ресурс почти няма. Пристигането на такъв от Украйна ще бъде сложна задача заради несвършената работа на парламента през последните десет години. Прочетете тук.

3. Германската wpd започва проект за 75 мВт вятърен парк край Балчик

Нови вятърни паркове в България не са изграждани от десетилетие. Това обаче е напът да се промени много скоро и много съществено. Десетки проекти, някои от които подготвени още в периода 2008 - 2010 г., са "съживени" и инвеститорите вече търсят начини за тяхното реализиране. Причините за това са няколко. На първо място - цените на електроенергията са такива, че токът от вятърни перки е изключително конкурентен на пазара - около 80 евро/мВтч при над 200 евро/мВтч средни стойности през последните месеци на борсите в региона. Второ - един от по-дългосрочните ефекти от войната на Русия в Украйна е ускоряването на енергийната трансформация на ЕС и намаляването до минимум на зависимостта от руски изкопаеми горива.

Един от инвеститорите, които планират вятърни проекти, е германската wpd. В началото на тази година компанията обяви амбициите си за мегапарк в Румъния с капацитет 1.9 гВт на сушата и в Черно море, а сега става ясно, че ще развива и проект край Балчик. Преди седмица представители на wpd бяха в България на срещи в министерствата на енергетиката, на иновациите и на околната среда. Плановете им са да инвестират във вятърни мощности и у нас - за начало с два проекта с общ капацитет 75 - 100 мВт. По различни пазарни оценки инвестиция в такава мощност би била около 90 - 120 млн. евро.

4. Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов за строителството на жилища, цените и ефектите от инфлацията и войната

Георги Шопов е роден през 1972 г. в София. През 1995 г. завършва УАСГ, специалност "Промишлено и гражданско строителство". След това пет години работи като проектант на свободна практика. През 2000 г. основава фирма "Тобо проект". В момента е управляващ собственик на "Тобо груп", която включва около дузина фирми, специализирани в проектирането и строителството. От 2016 г. е председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

"Капитал" разговаря с него за строителството на жилища, цените и ефектите от инфлацията и войната. Интервюто ще откриете тук.

5. Как да говорим с децата за войната. Съветите на специалистите за справяне с тревожността и лавината от въпроси, свързани със събитията в Украйна

На 24 февруари сутринта всички се събудихме в един много по-несигурен и тревожен свят. Бяхме свикнали да мислим за войната като за нещо от миналото, а сега тя е реалност, при това на един хвърлей от нас. В тази ситуация много родители не знаят как да говорят с децата си за агресията, жертвите, бежанците.

Ставаме свидетели на крайности от пълно мълчание и отрицание до показване на видеоклипове на хлапета с бомби и разкъсани трупове. Неизвестността и половинчатата истина са по-плашещи за децата от правилно поднесената информация, дори тя да е за нещо толкова страшно като войната. Съвсем естествено е и родителите да са объркани, стресирани и без отговори на детските въпроси. Въпреки това те не бива да забравят, че децата очакват от тях закрила и сигурност. Тук са събрани основните съвети от специалисти, познаващи детската психика, които да ни помогнат в общуването с децата по тази сложна тема.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО