Топ 5 от "Капитал": Коалиционен дуел за БНБ; Колко важен е природният газ за България

Войната за олио и българските маслобойни; Русенската "Инаут трейд", която организира доставките на електронни търговци, получава до 7.5 млн. евро от BlackPeak Capital; Офисите: повече, по-нови и по-празни

Андрей Гюров    ©  Георги Кожухаров

1. Изборът на гуверньор на БНБ изправя управляващата коалиция пред първия по-сериозен случай на разногласие

По замисъл и по закон Българска народна банка би трябвало да е политически и институционално независима. Това малко или повече явно няма да се случи при избирането на новия й управител. Въпреки опитите да бъде намерена изцяло експертна кандидатура, включително и "внесена" от чужбина, това не се случи в рамките на дадените 20 дни и първата задействана от парламента през февруари процедура се провали. А при втората, която предвиждаше едва седмица за номинации, единствените такива, подадени до крайната дата 23 март, са партийни.

За ключовия пост, особено в светлината на амбициите на България да приеме еврото от 2024 г., ще се състезават председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански, който е от "Има такъв народ". А залогът освен контрола над самата БНБ се покачва и до здравината на самата управляваща коалиция.

2. Колко важен е природният газ за България и какви са алтернативите на Русия (инфографика)

За разлика от повечето европейски държави България не е силно зависима от природния газ. Населението е изключително слабо газифицирано (общо около 120 хил. домакинства), индустрията също (с изключение на торовите и стъкларски заводи), а основни потребители на газа са топлофикациите. Само столичното парно консумира близо 40% от природния газ. Две трети от потреблението е през зимния период, като именно тогава се използва съхраненият през лятото газ в "Чирен" (хранилището може да покрива до 30% от дневната консумация в страната). Поради това България сравнително лесно може да се откъсне от руската газова зависимост. Годишното потребление е 3.2 млрд. куб.м (за 2021 г.), като капацитетът на газовата връзка с Гърция (когато бъде пусната) е напълно достатъчен да осигури такова количество. Което означава, че въобще не е нужно България да има договор с "Газпром" и да ползва руски газ.

3. Войната за олио и българските маслобойни: бизнесът е за милиарди, основно за износ, а големите играчи са около 15

Паника, опашки, презапасяване, битка в магазини. Месецът е март 2022 г. и полуделият пазар е на олио. Причината - войната в Украйна и страхът, че отсъствието на ключов играч от пазара ще доведе до дефицити. И наистина за кратко светът получи шокови цени на слънчогледа и олиото. Тази паника стигна и България. На първа линия бяха магазините, в които познатата отпреди години цена на олиото от 2-3 лева е заменена от етикети с по 4-5, на някои места до 8 лева за бутилка. Но към момента не изглежда да има място за устойчива тревога. Пазарът е добре захранен - зад търговците стоят около 15 големи местни фабрики за слънчогледово масло и още няколко силни вносителя от Румъния, готови бързо да доставят при добър марж и тук.

"Няма начин да има дефицит, не сме в картел, българското олио е евтино спрямо други държави" - това са твърденията на представители на сектора в ситуацията. Държавата пък излъчва сигнали, че ще удря спекулата, през министри и контролни комисии. Но поне засега гласно не произнася вредната фраза "забрана на износа". Опасна за бизнеса, който само миналата година е изнесъл слънчогледово масло и рафинирано олио за над 1 млрд. лв., а вътрешният пазар е равен на половината от тази сума.

4. Русенската компания "Инаут трейд", която организира доставките на електронни търговци, получава финансиране до 7.5 млн. евро от BlackPeak Capital

Да пазаруваш от вкъщи е бързо, лесно и удобно - поне за потребителите. За онлайн търговците обаче стои въпросът как продуктите им да стигнат до домовете на клиентите, и то на приемлива цена. Задачата се усложнява допълнително, когато става дума за доставки зад граница. Тъкмо този въпрос решава русенската компания "Инаут трейд", която предоставя логистични услуги за онлайн магазини под бранда eushipments.com.

С мрежата си от над 30 партниращи куриерски дружества тя предлага обработване и доставяне на поръчки от интернет търговци до страните от Европейския съюз и Великобритания. През последните години бизнесът й трайно расте с дву- и трицифрени темпове, като за 2021 г. приходите достигат 8 млн. лв. А амбициите й са с новопривлечения инвеститор BlackPeak Capital да подсили органичния растеж и с придобивания в региона. Фондът ще вложи до 7.5 млн. евро, като над половината от сумата вече е внесена - срещу миноритарен дял в собственика на "Инаут трейд" "ЕУшипмънтс.ком".

5. 2021: Наетите офис площи растат, свободните са на исторически връх. Новите сгради на пазара са много, започнатите - малко. Сделките са основно премествания

Пазарът на офис площи, след като дълго боледува от ковид, в средата на 2021 г. започна да дава признаци на възстановяване. Показателите му обаче все още са доста объркани. Растат както наетите площи, така и вакантните. Първите - с повече от 2020 г., но с по-малко отпреди пандемията. Вторите - до безпрецедентни нива за новата история. На пръв поглед е нелогично, но си има обяснение. През годината ударно бяха завършени множество нови офис сгради от най-висок клас - почти половината от всички проекти. Освен това повечето нови наемни договори са свързани точно с местене на съществуващи офиси в тях без особено разширяване. Добрата новина е, че имунитетът на офис пазара е силен и той започва да се саморегулира - строителната активност на нови площи пада до най-ниските си нива за последните пет години. Офертните наеми все още се задържат, но за някои сегменти и райони това става все по трудно. Такава офис ситуация в края на 2021 г. очертават анализите на пет водещи консултантски компании.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • borodino

  Как не ви е неудобно да пишете глупостите, че България няма нужда от газ!?
  Обяснте го на ТЕЦ-овете, на цеминтовите заводи, на торовите, на металургията колкото е останала. Печатницата на брат ми се отоплява с газ, както и целия промишлен район наоколо.
  Налудни твърдения!

  Нередност?
 • 2
  umv30573526 avatar :-|
  Светлоносец

  Излиза грозната истина, че законите в България са врата в полето, в независима институция назначени от политическо зависими хора. Така е във всички комисии, министерства, агенции и т.н. до последния началнически пост в държавната администрация. Резултата за България, е последно място във всички класации. И малките деца знаят, че ако искаш да израстнеш в йерархията трябва да имаш политически гръб. Сега маските паднаха, всичко е законово и целесъобразно решение с едно изключение, НЯМА И НЕ Е ИМАЛО РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ. ТОВА Е НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА, ВЪРХУ КОЯТО ВСЕКИ Е ПОЛОЖИЛ КЛЕТВА, но това не се разбира по същество, камо ли да се санкционира от никой.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО