Какво се случи през седмицата

Извънредната епидемична обстановка пада от 1 април; Испанското правителство прие план за 16 млрд. евро за справяне с щетите от войната в Украйна; Държавата готви трета емисия ДЦК за 500 млн. лв.

Бившият премиер Бойко Борисов се яви в понеделник в Софийската градска прокуратура за показания по разследването за изнудване на Васил Божков. На излизане той не коментира разпита, а вместо това говори за разходите на настоящото правителство.
Бившият премиер Бойко Борисов се яви в понеделник в Софийската градска прокуратура за показания по разследването за изнудване на Васил Божков. На излизане той не коментира разпита, а вместо това говори за разходите на настоящото правителство.
Бившият премиер Бойко Борисов се яви в понеделник в Софийската градска прокуратура за показания по разследването за изнудване на Васил Божков. На излизане той не коментира разпита, а вместо това говори за разходите на настоящото правителство.    ©  Георги Кожухаров
Бившият премиер Бойко Борисов се яви в понеделник в Софийската градска прокуратура за показания по разследването за изнудване на Васил Божков. На излизане той не коментира разпита, а вместо това говори за разходите на настоящото правителство.    ©  Георги Кожухаров

Извънредната епидемична обстановка пада от 1 април, а заедно с това и въведените до момента противоепидемични мерки, обяви здравният министър Асена Сербезова. Очаква се приемането на законови промени, които ще позволят въвеждане на нови мерки според ситуацията. Според главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев би било прибързано да се каже, че пандемията е свършила, но България е сред 4-те страни с най-ниски стойности на заболяемост в Европа.

Eвропейската прокуратура разследва 9 български дружества за измами с евросредства. На 22 март са извършени 25 претърсвания в офиси, складове и превозни средства на обекти в областите София, Перник и Монтана, се казва в официално съобщение на европрокуратурата от петък. Наличните до момента данни сочат, че вероятно става дума за фирми, които са купили техника с евросредства и след това, в противоречие с договорите си са използвали въпросната техника при строителството на газопровода "Турски поток".

Дългогодишният председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов е назначен за изпълнителен директор на Национална компания "Индустриални зони" със заповед на икономическия министър Корнелия Нинова. Сменен е и почти целият борд на компанията, която управлява парка в Божурище. Николов оглавяваше КЗК от 2003 до 2016 г., преди това е бил председател на надзорния съвет на Агенцията по приватизация, а след 2016 г. до момента бе начело на Патентното ведомство.

Свят

Румъния одобри въвеждането на таван на цените на електроенергията и природния газ за домакинствата и за малките предприятия за още една година след изтичането на сегашната програма за подпомагане в края на март. Същевременно Сърбия реши да запази ограничението на цените на дребно на бензина и дизеловото гориво за още 30 дни и да намали временно акциза върху тях. А Гърция предложи план от шест точки за справяне с поскъпването на природния газ.

Испанското правителство прие план за 16 млрд. евро за справяне с щетите от войната в Украйна. Мерките ще влязат в сила от 1 април за период от три месеца и включват намаляване на цените на горивата, с което управляващите се надяват да успокоят напрежението, прераснало този месец в транспортна стачка. Целта на премиера Педро Санчес е да предотврати допълнително влошаване на пострадалата от коронавируса икономика на страната.

Унгарската управляваща партия "Фидес" на Виктор Орбан запазва преднината си в навечерието на изборите на 3 април. Според последните социологически изследвания подкрепата за нея е нараснала на 40% спрямо 39% през февруари. За шестпартийната опозиционна коалиция ще гласуват 32%, а около 20% все още не са решили за кого да пуснат бюлетина. Орбан е изправен пред обединена опозиция, оглавена от опонента му Петер-Марки Зай, за първи път, откакто зае премиерския пост през 2010 г.

Икономика

32.3% е промишлената инфлация на годишна база през февруари по данни на НСИ. Най-голямо е увеличението в сектор енергетика.

Държавата готви трета емисия ДЦК за 500 млн. лв. Новият аукцион, който е обявен за 6 април, е с 10.5-годишен матуритет. Купонът по него е 1.5%, но съдейки по предходния аукцион за 7.5-годишни книжа, вероятно доходността ще е по-висока. На него тя достигна 1.33% при 0.49% през ноември миналата година. Заложеният в бюджета дълг за 2022 г. е 7.3 млрд. лв., като досега държавата е набрала 1 млрд. лв. от вътрешния пазар. През седмицата държавата изплати падежираща еврова емисия в размер на 1.275 млрд. евро.

България остава на последно място по БВП на глава от населението сред страните от ЕС и през 2021 г., показва прогнозна оценка на НСИ и Евростат. Миналата година показателят за страната, измерен през паритета на покупателната способност, което по замисъл изчиства ценовите различия и дава по точна оценка за стандарта на живот, достига 17 900 евро. Той расте с 9% спрямо 2020 г., но остава с 45% под средното ниво за ЕС. С най-висок БВП на човек са Люксембург и Ирландия - над два пъти по-голям от този на средния европеец.

МРРБ предлага камионите да плащат и за второкласни пътища, а тол таксите да се вдигнат. Това стана ясно по време на втората работна среща за обсъждане на промените в Закона за пътищата и тол системата. Регионалният министър Гроздан Караджов обяви, че от 1 юли камиони и автобуси ще плащат за още 3 хил. км второстепенни пътища, които в момента са с 0 ст. такса на километър. Екипът на МРРБ също така предлага вдигане на досегашните такси по първокласни пътища и магистрали. Предложенията на министерството трябва да бъдат гласувани от Министерския съвет, за да влязат в сила.

Бизнес

Войната влоши очакванията на индустриалните и търговските компании. След три поредни месеца на подобрение през март общият показател за бизнес климата се понижава с 4.8 пункта, показват резултатите от месечните анкети на НСИ. Така оценката на бизнеса за икономическата конюнктура спада до 14.3 пункта поради по-негативни нагласи в промишлеността, търговията и услугите. В строителството показателят остава приблизително на нивото от февруари. Продължават да се засилват и проинфлационните нагласи на мениджърите от всички сектори освен услугите.

Медийната платформа The Recursive привлече 450 хил. евро инвестиция. Сумата е осигурена от общо шестима частни инвеститори, като целта на екипа е да засили отразяването на стартъп и технологичната екосистема в Гърция и Западните Балкани. По-голямата част от средствата са осигурени от фонда Hellen's Rock и инвестиционната компания на Христо Христов HR Capital.

Сделки и проекти

Дървопреработвателната компания "Кастамону" ще инвестира 60 млн. лв. тази година. Това стана ясно по време на среща на министъра на иновации и растежа Даниел Лорер с ръководството на компанията. Средствата са част от по-мащабен проект за 100 млн. евро, който започна през преди няколко години. Компанията е собственост на турската Kastamonu Entegre, която е един от големите дървопреработватели в Европа.

Заради скъпия ток за два месеца приходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" са колкото за година. На 25 март бяха извършени три нови търга на българската енергийна борса при средна минимална цена между 417 и 425 лв. Два от търговете за количествата ток бяха за третото и четвъртото тримесечие, а само един - конкретно за месец май. Общата сума, за която държавният ТЕЦ продаде ток, е над 180 млн. лв., което означава, че сделките за март и февруари са на стойност около 620 млн. лв.

Elliott и Brookfield Asset Management купуват Nielsen за 16 млрд. долара. Цената е с 2 млрд. повече от първата оферта. Сделката ще бъда платена в брой - 5.7 млрд. долара, и банкови заеми за 10.3 млрд. долара. Като част от сделката в 45-дневен срок Nielsen може да приеме по-висока оферта. Най-сериозни апетити за сделка преди време имаха Blackstone и Carlyle, но цената отказа потенциалните купувачи.

Круизната Celestyal Cruises официално влиза на българския пазар. Компанията е специализирана в пътувания в Гърция и до други локации в Източното Средиземноморие, като предлага основно 3-4-дневни круизи, както и пътувания от седмица. Celestyal Cruises е част от Louis Group, туристическа група, която освен плавания с круизни кораби управлява и хотели в Кипър и в Гърция.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня