Какво се случи през седмицата

Правителството предлага на президента да освободи шефа на НСО ген. Емил Тонев; САЩ налагат нови санкции срещу кръга от приближени на руския президент Путин; Правителството понижи прогнозата си за ръста на БВП до 2.6% през тази година

Според последните проучвания на априлските президентски избори във Франция Еманюел Макрон ще бие Марин льо Пен с 26.5% на 21.5% на първи тур и с 54% на 46% на балотажа
Според последните проучвания на априлските президентски избори във Франция Еманюел Макрон ще бие Марин льо Пен с 26.5% на 21.5% на първи тур и с 54% на 46% на балотажа
Според последните проучвания на априлските президентски избори във Франция Еманюел Макрон ще бие Марин льо Пен с 26.5% на 21.5% на първи тур и с 54% на 46% на балотажа    ©  Reuters
Според последните проучвания на априлските президентски избори във Франция Еманюел Макрон ще бие Марин льо Пен с 26.5% на 21.5% на първи тур и с 54% на 46% на балотажа    ©  Reuters

Правителството предлага на президента Румен Радев да освободи шефа на НСО ген. Емил Тонев заради тежки нарушения. Тонев заема поста от 28 август 2020 г. Според говорителя на кабинета Лена Бориславова причината е в предоставените на прокуратурата от служители на НСО записи от камери на входовете на Министерския съвет, поискани в рамките на досъдебно производство. Прокуратурата се интересувала от списък на всички лица, които са влезли в МС в периода 23 февруари - 23 март.

Гражданско сдружение "Изправи се.БГ" става партия "Изправи се, България", обяви лидерът на сдружението Мая Манолова. В понеделник бе приета учредителната декларация на новата партия, а самото учредително събрание ще се състои на 1 май.

Парламентът ще избере двама нови членове на Съвета за електронни медии в началото на май. На извънредно заседание в сряда парламентарната комисия по култура и медии прие правила за избор на членове на регулатора.

На 12 април Висшият съдебен съвет ще разгледа по същество предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно след заседанието в понеделник, когато съветът допусна до разглеждане - изцяло или частично - осем от общо девет изложени основания за предсрочно прекратяване мандата на Гешев. Изцяло отпадна само казусът с фирма "Жоси", чийто бивш съсобственик твърди, че на бащата на Гешев е бил прехвърлен дял от дружеството срещу обещания за подкрепа от прокуратурата.

Свят

САЩ налагат нови санкции срещу кръга от приближени на руския президент Путин, включително срещу дъщерите му. В списъка също така присъстват семейството на външния министър Сергей Лавров и водещи банки. Мерките са заради убийствата в Буча, които бяха потвърдени след изтеглянето на руските войски от северното предградие на Киев. ЕС забранява вноса на въглища от Русия, а Обединеното кралство обяви допълнителни санкции срещу осем олигарси и руски банки, включително Сбербанк и Московска кредитна банка.

Инфлацията в Турция през март продължава да нараства и на годишна база е достигнала нов рекорд от 20 години - 61.5%, показват данни на статистическия институт. Според тях потребителските цени на месечна база са се повишили с 5.46% при очаквания за 5.7%. През март производствените цени са нараснали с 9.19% на месечна база, достигайки годишен ръст 114.97%.

Икономика

Държавата не успя да набере 500 млн. лв. дълг заради слаб интерес и поискана висока доходност. На аукциона за 10.5-годишни ДЦК в понеделник заявеният интерес беше за едва 452 млн. лв., което се случва за пръв път от много години насам. Средната цена на подадените поръчки е била 91.41 на 100 номинал, което означава доходност 2.43%. В резултат от финансовото ведомство са решили да отхвърлят всички поръчки.

В същия ден държавата насрочи нов търг за 11 април. Той отново е за 500 млн. лв., но за дългови книжа с по-къс матуритет - 3.5-годишни. Обявеният купон е 0%. Вероятно тук интересът на инвеститорите ще е по-голям, но и цената, на която държавата ще се финансира, ще е още по-висока в сравнение с преди месец.

13% средногодишна инфлация през тази година очаква Уникредит Булбанк. Предходната прогноза беше за 6%.

Правителството понижи прогнозата си за ръста на БВП до 2.6% през тази година. В пролетната макропрогноза на Министерството на финансите са ревизирани нагоре и очакванията за инфлация до 10.4% средно за годината. За сравнение, предходната прогноза залагаше на 4.8% ръст на БВП през тази година и 5.6% средногодишна инфлация.

От големите проекти до 2026 г. ще е готова само магистралата до Сърбия. Повечето големи проекти - жп връзката София - Бургас, магистрала "Хемус", магистрала "Струма", "Черно море", пътят Русе - Велико Търново, както и изграждането на тунелите под Шипка и Петрохан, трябва да свършат поне до 2030 година. Това твърди регионалното министерство в нова интерактивна карта, която беше пусната в понеделник и съдържа в себе си информация за напредъка по повечето големи инфраструктурни проекти.

Бизнес

Хиляди собственици на магазини в Etsy - сайтът за продажба на ръчно направени и винтидж аксесоари и стоки, излизат на протест. Причината е решението на компанията да повиши таксите за транзакции, като те ще се повишат от 5 на 6.5%. То ще влезе в сила на 11 април и за тази дата е обявен протестът на продавачите в сайта. Те планират да спрат продажбите за срок от поне една седмица, като, ако има нужда, стачката може да продължи и по-дълго.

Служителите на Amazon в логистичния център JFK8 в Стейтън айлънд постигнаха исторически успех за синдикалното движение в САЩ, след като сами организираха първата местна профсъюзна структура в рамките на компанията. Идеята за създаване на синдикат е била подкрепена от 2654 от работниците в склада, а 2131 са гласували против. Резултатът в Стейтън айлънд е първият успешен опит за организиране на служителите в историята на Amazon, която е работодател на 1 млн. американци.

Сделки и проекти

Сливанията и придобиванията паднаха до най-ниското ниво от началото на пандемията. Това се случва след две години на невиждан темп на сключване на сделки. Данните на Refinitiv показват, че M&A сделките са се понижили с 23% през първата четвърт на годината. Общата им стойност за периода е малко над 1 трлн. долара, като спадът е глобален. Стойността на анулираните сделки нарасна през първото тримесечие на 2022 г. до 215 млрд. долара, най-високото ниво от 2018 г.

Фондът SAV търси няколко компании за изкуствен интелект, в които да инвестира по 600 хил. евро. Прозорецът за кандидатстване е отворен до края на май, като финансирането ще бъде предоставено под формата на конвертируем заем, който се превръща в част от капитала на компанията на по-късен етап. Търсят се млади компании в ранен етап от развитието им, които имат създаден minimum viable product - т.нар. прототип на продукта, ясен бизнес план и потенциал за разрастване на чужди пазари.

Сметната палата засекрети данните за корупция в ДКК. Докладът на институцията е предаден на прокуратурата за извършени престъпления. По тази причина той не е предоставен на министъра на икономиката, който е принципал и едноличен собственик на ДКК. Това съобщи Корнелия Нинова в специално изявление в парламента. По думите й по този начин се "затварят устите" на тези, които искат да огласят данните за корупция в холдинга, тъй като до приключване на наказателното производство никой няма право да ги разкрива.

Германският енергиен регулатор временно поема управлението на местното подразделение на "Газпром" - "Газпром Германия", съобщи икономическият министър на страната Роберт Хабек. Решението цели подсигуряване на енергийните доставки, след като руската държавна компания обяви, че изтегля бизнеса си от Германия. Местното дъщерно дружество е било прехвърлено на компания със съмнителна собственост и е било поискано неговото заличаване. Сделката обаче не отговаря на правилата и не е била одобрена от съответните органи.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО