Какво се случи през седмицата

ВСС отложи темата за освобождавенето на главния прокурор за след месец; Президентът на САЩ Джо Байдън обвини руските сили в извършването на геноцид в Украйна; Данъчно-осигурителната политика ще остане без промяна до 2025 г.

Британският премиер Борис Джонсън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и обеща допълнителна военна подкрепа
Британският премиер Борис Джонсън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и обеща допълнителна военна подкрепа
Британският премиер Борис Джонсън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и обеща допълнителна военна подкрепа    ©  Reuters
Британският премиер Борис Джонсън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и обеща допълнителна военна подкрепа    ©  Reuters

Висшият съдебен съвет реши, че ще разгледа едновременно и двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор - внесеното от настоящия правосъден министър Надежда Йорданова в началото на март и това на предшественика й Янаки Стоилов от юли м.г. С този мотив във вторник ВСС за пореден път отложи дискусията по същество на предложението на Йорданова, като разчетите показват, че най-вероятно обсъждането и на двете предложения ще се проведе на 11 май или непосредствено след тази дата.

Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Досегашният изпълнителен директор на БАИ Стамен Янев става съветник към политическия кабинет на министър Лорер с ресор "Инвестиции". Наскоро Янев бе разпитван като свидетел по сигнала на ДПС за издаването на т.нар. златни паспорти - дали са извършвани реално проверки на хората и инвестициите, срещу които е придобивано гражданство.

Украинските бежанци в България ще бъдат здравно осигурени. В сряда парламентът окончателно прие промени в Закона за здравното осигуряване, с които се регулира предоставянето на медицинска помощ на лицата, получили временна закрила, какъвто статут имат бежанците от Украйна. Те ще имат същите права като здравно осигурените български граждани.

Свят

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини руските сили в извършването на геноцид в Украйна. Той посочи, че държавният глава Владимир Путин опитва да "изтрие дори идеята" за украинска идентичност. По-късно френският президент Еманюел Макрон заяви, че не е склонен да използва тази дума. Кремъл нарече недопустимо изказването на Байдън.

Германия ще отпусне помощи на стойност над 100 млрд. евро за компании, които са засегнати от последиците от войната в Украйна. В своя план правителството в Берлин определя помощите като "предпазен щит" за бизнеси, чийто основен проблем е краткосрочната ликвидност. Финансовият министър Кристиан Линднер смята, че благодарение на мерките икономическият шок ще бъде овладян.

Търговията на Китай с Русия е отбелязала скок миналия месец. В доларово изражение общата търговия с Москва се е увеличила с 12.76% през март, достигайки 11.67 млрд. долара, сочат китайските митнически данни. Покачването през първото тримесечие спрямо същия период през миналата година е с 30.45%. Русия е основен доставчик на петрол, газ и въглища за Китай. С разрастването на западните санкции срещу Кремъл Пекин може частично да компенсира някои от загубите на Москва чрез закупуването на повече стоки. Преди Русия да нападне Украйна, Пекин и Москва договориха стратегическо партньорство "без граници". До този момент Китай отказва да нарече руските действия "инвазия".

Икономика

31% е ръстът на износа през февруари спрямо същия месец на 2021 г., показват данните на НСИ.

Данъчно-осигурителната политика ще остане без промяна до 2025 г., минималната заплата се замразява на 710 лв., а максималният осигурителен праг - на 3400 лв. Това става ясно от новата тригодишна бюджетна прогноза на Министерството на финансите. Документът предвижда още бюджетът на държавата да продължи да е на минус през всяка от следващите 3 години с по около 5 млрд. лв. Като съотношение спрямо БВП обаче дефицитът ще се свива заради по-висок номинален размер на икономиката. Документът трябва да се чете с едно наум, защото вероятно ще претърпи промени, докато бъде приет Бюджет 2023.

БНБ понижи прогнозата си за ръст на икономиката до 2.1% заради войната. Централната очаква по-ниско потребление и инвестиции и по-висока инфлация, която към края на годината може да достигне 9.6%. Прогнозата на институцията е малко по-песимистична от тази на правителството, което миналата седмица сви наполовина очакванията си за ръст до 2.6%. В актуалната си прогноза Уникредит Булбанк пък залага на ръст от едва 1.4%.

Ангел Стоянов ще е новият изпълнителен директор на "Холдинг Български държавни железници". Това обяви министърът на транспорта Николай Събев. Досегашният директор на холдинга - 81-годишният Йордан Мирчев, е освободен, като той изкара на поста около три месеца. Той също беше назначен от Събев. Няколко дни по-късно стана ясно, че е сменен и директорът на държавното търговско дружество "Транспортно строителство и възстановяване" Божидар Джелебов. Компанията получи от държавата над 400 млн. лв. без обществена поръчка по договор за удълбочаването на плавателните канали в пристанище Варна.

Бизнес

Световната търговия е спаднала с 2.8% между февруари и март главно заради войната в Украйна. Това показва проучване на Института за световна икономика в германския град Кил. Руската инвазия е довела до рязък спад на трафика от товарни кораби от двете страни на конфликта. Най-силно през последния месец е била засегната Русия, където вносът е намалял с 9.7% през март спрямо предходния месец, докато износът се е понижил с 5%.

АПИ пусна нови поръчки за 2.4 млрд. лв. по стария модел, който храни пътния картел. Те включват поддръжка на автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Струма" и "Марица", както и за пътната мрежа в шестте района за планиране - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен. Oбщaтa пpoгнoзнa cтoйнocт нa 7-тe e 2.37 млpд. лв. бeз ДДC. Отделно от тях също на 5 април АПИ обяви и поръчка за ремонти и поддръжка на мантинели за малко над 253 млн. лв. без ДДС, също за следващите три години. Всички средства са предвидени в бюджета на пътната агенция.

Сделки и проекти

Започна изграждането на център за чисти технологии за 23 млн. лв. в София. Проектът е финансиран по програма "Наука" и трябва да се превърне в инкубатор за иновативни бизнеси в сферата на водите, енергията и отпадъците. От парите 3.5 млн. лв. са национално финансиране, а в проекта си партнират Софийският университет "Св. Климент Охридски" и "Софийска вода".

Българският фонд SAV инвестира 300 хил. евро в шведската Hoting Innovations. Компанията произвежда екологични опаковки от инженерна целулоза. Инвестицията е част от по-голям рунд финансиране от общо 3.5 млн. евро, осигурени още от шведския фонд Almi invest и бизнес ангели.

Nokia се оттегля от Русия, Ericsson замразява бизнеса си. Няколко сектора, включително телекомуникациите, бяха освободени от някои санкции поради хуманитарни съображения, но Nokia заяви, че е решила, че напускането на Русия е единствената възможност. От своя страна Ericsson обяви, че спира бизнеса си в Русия за неопределено време и пуска служителите си в платен отпуск.

Epic Games си осигури 2 млрд. долара от Sony и Kirkbi за изграждане на метавселена. Всяка от двете компании ще я финансира с по 1 млрд. долара. След тази операция Kirkbi ще притежава 3% от компанията, а Sony - 4.9%, съобщава Financial Times. Lego и Epic обявиха миналата седмица, че двете компании са сключили "дългосрочно партньорство", за да създадат т.нар. метавселена, специално насочена към деца, но предоставиха малко детайли относно финансирането на този план.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня