Какво се случи през седмицата

Прехвърляне на акции от Пловдивския панаир в полза на Георги Гергов беше обявено за незаконно; МВФ очаква значителни щети за световната икономика от войната в Украйна; Каримански не оглави БНБ, Илия Лингорски влиза в управителния съвет

В Швеция се стигна до размирици заради митингите на дясноекстремистка групировка, на които се гори Коранът
В Швеция се стигна до размирици заради митингите на дясноекстремистка групировка, на които се гори Коранът
В Швеция се стигна до размирици заради митингите на дясноекстремистка групировка, на които се гори Коранът    ©  Reuters
В Швеция се стигна до размирици заради митингите на дясноекстремистка групировка, на които се гори Коранът    ©  Reuters

Прехвърляне на акции от Пловдивския панаир в полза на Георги Герговбеше обявено за незаконно от Варненския административен съд като първа инстанция. На 10 декември м.г. мнозинството във варненския общински съвет, доминирано от ГЕРБ - СДС, даде съгласието си общинският дял от 29% в дружеството "Международен панаир Пловдив" да бъде апортиран в компанията "Пълдин туринвест". Според съда решението е взето при процедурни нарушения.

Правосъдният министър Надежда Йорданова обжалва пред Върховния административен съд отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа в цялост всички случаи за нарушения на главния прокурор Иван Гешев, които тя излага в своето предложение за предсрочно прекратяване на неговия мандат. Същевременно Йорданова е изпратила в съвета и уточненията, които бяха поискани от нея по предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев. Преди седмица ВСС реши, че ще разгледа двете предложения едновременно, което доведе до ново отлагане на произнасянето по сигнала на Йорданова.

Рязък спад на доверието към правителството, премиера и управляващото мнозинство, който се е задълбочил още повече след публичните раздори между коалиционните партньори - това сочи проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 8 - 14 април сред 1037 пълнолетни граждани. Одобрението на правителството спада от 35% на 19% за дейността му в периода февруари - април, а неодобрението бележи осезаем ръст от 23% на 48%.

Свят

Икономическите щети от войната в Украйна за световната икономика ще са значителни, се посочва в доклада на МВФ. Фондът прогнозира двуцифрен спад за икономиката на Украйна и голямо свиване за тази на Русия. "Повече от вероятни" са трусовете на финансовите и стоковите пазари. Глобално икономическият растеж се очаква да се забави от прогнозираните през миналата година 6.1% до 3.6% през тази и следващата година. За Европа се предвижда той да е едва 1.1%, а за еврозоната - 2.8%.

Икономиката на Китай е нараснала по-бързо от очакваното през първото тримесечие, но официалните данни показват свиване на потребителската активност, тъй като блокадите заради разпространението на ковид-19 помрачават перспективите за растеж на страната. БВП се е покачил с 4.8% в сравнение със същия период година по-рано, след като се увеличи с 4% през последните три месеца на 2021 г. На тримесечна база ръстът на БВП е 1.3%.

Румънското правителство планира да промени сегашните условия за офшорен добив на газ, за да станат по-привлекателни за инвеститорите и така да бъде отблокирана експлоатацията на залежите в Черно море. Управляващите са постигнали съгласие за промени в закона от 2018 г., който се смята за неблагоприятен спрямо новите проекти за дълбоководен добив, тъй като включва рестрикции за износа, лимит върху цените и строг фискален режим. Поради тази причина развитието в сектора е в застой.

Икономика

12.4%

на годишна база e инфлацията за март в България, показаха данните на НСИ. Основната причина са по-скъпите горива, газ, транспорт и храни.

Каримански не оглави БНБ, Лингорски влиза в управителния съвет. След като в петък предложеният от "Има такъв народ" Любомир Каримански не успя да оглави Българската народна банка (БНБ), институцията все пак получи нов член на управителния съвет. Президентът Румен Радев попълни президентската квота в управата на централната банка. С указ от 15 април Илия Лингорски е назначен за член на управителния съвет на институцията. От 18 юни той ще заеме мястото на Елица Николова, когато изтича нейният 6-годишен мандат. В петък останалият единствен номиниран за гуверньор - Каримански, получи подкрепата на 59 депутати. "Против" гласуваха 36 души, а мнозинството от парламентаристите се въздържаха. Това сториха 140 народни представители.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изненадващо обяви нова програма за 120 млн. лв., този път само за тротоари в столицата. По нея ще да бъдат ремонтирани или изградени поне 690 хил. кв.м тротоари в следващите четири години. Това е в пъти повече спрямо предишните години и звучи чудесно на фона на опасната за пешеходци столица. Но проектите и съответно разпределението на парите ще се случат чрез рамковите договори за поддръжка на улиците, които Столичната община ще обяви. Те са аналогични на тези, които АПИ сключва за поддръжка на републиканските пътища, и в момента са гореща тема заради многократно превишените бюджети и непрозрачно плащаните суми.

Тунелът под Шипка все пак ще се строи срещу 358 млн. лв. Решението да се върне за преработка явно е отпаднало, а строителният консорциум "Хидрострой" и "Пътинженерингстрой-Т" са потвърдили цената и са готови да подпишат. Проектът е останал на дневен ред заради опасност да не бъде загубено европейското финансиране, по което е част тунелът заедно с обхода на Габрово. Сега той е влязъл в програмата за обекти на МРРБ от ключово значение със сегашните параметри. "Проектът е необратим", заяви зам.-министърът на регионалното развитие Деляна Иванова в Габрово.

Бизнес

МВФ е поредната институция, която повиши очакванията си за инфлация и понижи прогнозата си за икономиката на България. Фондът очаква БВП да нарасне с 3.2% през 2022 г., докато есенната прогноза беше за 4.4% ръст. Числото за инфлацията през тази година е ревизирано силно нагоре до 11% средногодишно.

Сделки и проекти

Chaos купи германската Cylindo. Българската софтуерна компания Chaos, която наскоро се обедини с Enscape, обяви, че придобива германската Cylindo, платформа за 3D компютърна визуализация на продукти в търговията. Цената на сделката не беше обявена. Чрез нея обединените компании да продължат да надграждат визията си за създаване на водеща екосистема за 3D визуализация от начало до край. Създадената през 2012 г. Cylindo улеснява визуализацията и продажбата на продукти чрез своята уеб базирана услуга, която има над 18 млн. потребители месечно. Cylindo ще продължи да функционира като независима марка като част от Сhaos. Cylindo има екип от 164 души в Бостън, Копенхаген, Битоля и Скопие. С придобиването на Cylindo глобалният екип на Chaos достига почти 700 души, разположени по целия свят.

Blackstone и фамилията Бенетон искат да купят италианската Atlantia за 54 млрд. евро. Фондът и холдинговата компания, която управлява богатството на италианската фамилия Бенетон и е собственик на тяхната модна марка, са направили оферта за придобиване на италианската инфраструктурна група Atlantia. Цената на потенциалната сделка може да бъде 54 млрд. евро, в която влизат и близо 35 млрд. евро дълг на компанията.

Унгарската държава стана акционер в две от водещите телекомуникационни компании в Албания - ALBtelecom и ONE. През миналата седмица унгарската 4iG прехвърли притежаваните от нея дялове в албанските компании на Antenna Hungária, която е с държавно участие. Прехвърлените акции се оценяват на 350 млн. евро, с което 4iG увеличи капитала си в Antenna Hungária до 76.78% и създаде втората най-голяма телеком група в страната с амбиции за регионално лидерство. Останалият дял от около една четвърт принадлежи на унгарската държава и по този начин тя частично става собственик и на съществена част от телеком мрежата в Албания.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня