Какво се случи през седмицата

"Газпром" обяви, че спира напълно доставките на газ за България и Полша; МВФ не предвижда периодът на висока инфлация да приключи нито тази, нито следващата година; Управляващите предлагат по-ниска лихва за забавени плащания

Путин се е съгласил "по принцип" с участието на ООН в евакуацията на цивилни от завода "Азовстал" в украинския Мариупол, се казва в изявление след срещата на руския президент с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш
Путин се е съгласил "по принцип" с участието на ООН в евакуацията на цивилни от завода "Азовстал" в украинския Мариупол, се казва в изявление след срещата на руския президент с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш
Путин се е съгласил "по принцип" с участието на ООН в евакуацията на цивилни от завода "Азовстал" в украинския Мариупол, се казва в изявление след срещата на руския президент с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш    ©  Reuters
Путин се е съгласил "по принцип" с участието на ООН в евакуацията на цивилни от завода "Азовстал" в украинския Мариупол, се казва в изявление след срещата на руския президент с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш    ©  Reuters

"Газпром" обяви във вторник, че спира напълно доставките на газ за българската компания "Булгаргаз" и полската PGNiG, защото не получава навреме плащане в рубли. В сряда обаче газовите доставки за Полша се подновиха. Това стана повод за президента Румен Радев да разкритикува кабинета, че не се е заявил категорично против военната помощ за Украйна, и да поиска бърз отговор на въпроса защо само на България и Полша са спрени доставките на газ.

От началото на годината 47-ото Народно събрание е приело 34 закона, 42 решения и една декларация, сочи справка на парламента. Постъпили са 73 законопроекта, като 41 от тях са внесени от народни представители, което означава, че се запазва тенденцията по-голямата част от законопроектите да се внасят през депутати, включително и от управляващите.

Консултативният съвет за Европейската зелена сделка ще бъде възкресен в нов състав към вицепремиера Борислав Сандов, става ясно от проект за решение, публикуван за обществено обсъждане. Съветът ще подпомага изпълнението на целите на правителството по зелената сделка и за реализиране на националните приоритети в областта на енергийната и климатичната сигурност.

Легализиране на преработката на индустриалния коноп у нас предлагат девет депутати от четири партии - "Има такъв народ", "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Възраждане".

Свят

Международният валутен фонд (МВФ) не предвижда периодът на висока инфлация да приключи нито тази, нито следващата година. Това обяви на специална среща с български журналисти директорът на МВФ Кристалина Георгиева, която отговори на въпроси за икономическата ситуация в региона, в света и припокрилите се кризи - военна и пандемична. Георгиева отбеляза, че България показва устойчивост при поредица от сътресения. "Икономиката се възстанови въпреки пандемията и продължителната политическа несигурност", посочи тя, но предупреди, че има опасност от забавяне. Ревизираната прогноза на фонда за икономиката за тази година е 3% ръст.

С приближаването на 4 май, когато изтича гратисният период, в който Русия може да изплати падежиралите преди месец близо 650 млн. долара външен дълг, инвеститорите се приготвят страната да изпадне в неплатежоспособност. Те вече обмислят възможностите си, а те не изглеждат обнадеждаващи - евентуални съдебни или арбитражни искове срещу Русия ще бъдат скъпи и продължителни. От своя страна Москва обвинява наложените от Запада санкции за невъзможността да изпълни ангажиментите си.

Екипажът на първата изцяло частна космическа мисия се приземи успешно в Атлантическия океан, след като експедицията на американския стартъп Axiom Space продължи със седмица повече от очакваното. Това е исторически момент, след като досега на Международната космическа станция никога не беше стъпвал екипаж, който не е там като част от правителствена кампания.

Икономика

66.9 млрд. лв. достигат депозитите на домакинствата към март 2022 г., като растат с 6.5% на годишна база, показват данните на БНБ.

Прогнозите за все по-висока инфлация и по-нисък растеж в България се увеличават. Най-песимистична обаче засега е прогнозата на Виенския икономически институт (wiiw). Техните експерти очакват средногодишната инфлация в България през тази година да достигне 14%, а ръстът на икономиката да е едва 2%. През март статистиката отчете 12.4% ръст на индекса на потребителските цени на годишна база. В своята априлска прогноза KBC (собственикът на ОББ) също понижи очакванията си за ръст на БВП до 2.5% през тази година (очаквания 2.8% само месец по-рано) и увеличи тези за инфлация с 3 пункта до 11.1%

Управляващите предлагат по-ниска лихва за забавени плащания. Тя се дължи при просрочени плащания към НАП за данъци и осигуровки, комунални услуги, по някои банкови заеми и т.н. Депутати от четирите управляващи партии са внесли предложения за промени в Закона за задълженията и договорите, които предвиждат лихвата да се определя на база основния лихвен процент (ОЛП) плюс надбавка от 4 процентни пункта за физически лица и ОЛП+8 процентни пункта за фирми. В момента тя е ОЛП +10.

Бизнес

Приходите на Българската телекомуникационна компания за 2021 г. са нараснали с 6% до 1.08 млрд. лв., показват резултатите на компанията майка United Group. Печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) е скочила още по-силно - 12% до 452 млн. лв. Миналата година е силна за телекомите, но в България United Group има и корпоративна рокада - за първи път от 15 години Българска телекомуникационна компания отстъпва първото място по оборот на българския пазар - за 2021 г. приходите на "А1 България" достигнаха 1.12 млрд. лв.

"Бианор холдинг" ще изплати близо 3 млн. лв. на акционерите си, след като решението бе взето на общо събрание на акционерите, проведено на 26 април. Инвеститорите в дружеството, чийто капитал е разпределен в 675 хил. акции, ще получат около 4.30 лв. на акция бруто, или 4.08 лв. нето за физически лица.

Сделки и проекти

Гинка Върбакова вече има най-големия действащ соларен парк в България. Нейната лицензирана за работа инсталирана мощност към момента е 58 мВт, с което изпреварва досегашния първенец - парка край Караджалово, с 50 мегавата мощност (реално панелите са 60 мВт, но лицензията за работа е само за 50). По план соларната централа на Върбакова, която се развива от дружеството й "Риал стейтс", трябва да достигне капацитет 150 мВт. Това вероятно ще се случи още в началото на следващата година, с което проектът ще стане един от най-големите действащи на Балканите.

"Иса 2000" подписа договор с Пловдив за пробива под Водната палата срещу 7.7 млн. лв. Така след многократни забавяния, отлагания и неясни послания в общественото пространство започва изпълнението на един от най-спорните договори на Пловдив. Изпълнителят ще трябва да изработи инвестиционен проект (поръчката е на инженеринг) и след като проектът бъде одобрен - да извърши строителството до края на следващата година. Заложената печалба за дружеството, което е собственост на Юлиян Инджов, е 10%.

Българската млада компания Rush привлече инвестиция от 2.5 млн. евро. Голяма част от свежия капитал се осигурява от фондовете LAUNCHub Ventures и Eleven Ventures, които вземат участие в сделката с по 1 млн. евро. Останалите средства са осигурени от бизнес ангели. Екипът на Rush разработва приложение, което позволява на собствениците на онлайн магазини, базирани в платформата Shopify, да получават информация къде се намират поръчките на техните клиенти, направени през повече от 600 доставчици.

Американската компания за финансови услуги Robinhood обяви, че е постигнала сделка за придобиването на британската крипто компания Ziglu. Финансовите параметри по сделката не са обявени, като тя е обект на одобрение от регулаторите от двете страни. Придобиването ще даде платформа на Robinhood, която позволява на клиентите й да купуват и продават 11 криптовалути, както и да превеждат и да харчат пари в чужбина.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня