Топ 5 от "Капитал": Асен Василев за доставките на горива от Русия и инфлацията; Как ще се случва възраждането на пощите

Какво търгуваме със Северна Македония; "Видеолукс" ще има 100 хил. кв.м ритейл паркове до края на 2023 г.; Банките стартират 2022 г. с рекордни 570 млн. лв. печалба до март

Асен Василев    ©  Надежда Чипева

1. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев за доставките на синьо гориво, инфлацията, руския петрол

Тази сряда Европейската комисия предложи всички страни в Европейския съюз да спрат доставките на руски нефт от ноември, а на руски горива - от края на годината. В интервю за "Капитал", взето ден преди това, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че при възможност България би поискала изключение за ембаргото. В разговора той разяснява стъпките на коалицията покрай решението за спирането на руските доставки, как правителството успя да се подготви, кога ще е готова газовата връзка с Гърция и какво количество газ може да се транзитира през България за целия регион.

Във втората част на интервюто финансовият министър говори и за антиинфлационните мерки на правителството, минималната работна заплата и какво ще е увеличението на пенсиите от юли.

2. Проектът за възраждане на "Български пощи" със 100 млн. лв. по плана за възстановяване

Тази седмица революцията в пощите започна по драматичен начин. Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова уволни директорите на дружеството заради "систематично и последователно" водене към фалит и "безхаберие". Това се случи на фона на продължаваща вече трета седмица кибератака (с евентуална руска следа), както и натрупани през годините десетки проблеми, заради които пощите така и не можаха да влязат в XXI век. Амбицията на министерството на ефективното управление обаче е да промени това и да ги направи еталон за дигитална държавна институция. Така "Български пощи" ще има ново управление, което да задвижи трансформацията.

Планът за възстановяване предвижда до 2026 г. пощите да станат гишета за всичко - от общински и банкови услуги до МВР пунктове и телемедицина. Със 122 млн. лв. ще се финансират ремонти, е-услуги, проследяване на пратки, базови медицински услуги, зарядни станции за електромобили. Освен десетки поръчки проблем ще е и обучението на служителите, които обикновено са възрастни или претоварени.

3. Какво търгуваме със Северна Македония. България е вторият по големина експортен пазар за западната ни съседка през миналата година

Блазе ви, сега, като влязохте в Европската уния, много ще дръпнете, казва македонски журналист на свои колеги, посетили страната. Разговорът е отпреди повече от петнадесет години - време, за което като част от ЕС България наистина се промени значително. И това може да се каже за повечето държави от бившия Източен блок - членството в съюза е нещо като преломна точка и в икономически, и в политически план. И затова не е чудно, че в момента споровете между двете държави, с които България минира старта на преговорите с ЕС на Северна Македония, се наблюдават и от Вашингтон, и от Брюксел.

Отношението на България към малката западна съседка като цяло винаги е било леко пренебрежително. За сметка на това Македония следи доста по-изкъсо какво се случва на изток от Струма. Освен чисто политическите отношения има и друга причина - България е в топ 10 на външнотърговските партньори на Северна Македония. През миналата година страната ни е вторият - макар и далеч след Германия - по големина експортен пазар за западната ни съседка с обем на продажбите 335 млн. евро (или около 750 млн. лв.).

4. "Видеолукс" ще има 100 хил. кв.м ритейл паркове до края на 2023 г. Собствениците на Technopolis и Praktiker развиват осем проекта

"Видеолукс холдинг" се е насочил към лидерското място в сегмента на ритейл парковете в България със скорост 100 000 кв.м за година и половина. Холдингът, собственик на веригите Technopolis и Praktiker, развива успоредно осем проекта за ритейл паркове в София и големи градове с регионално значение. Проектите юридически са към една от двете вериги, но в момента се избира общ бранд за тях. Всеки от ритейл парковете ще е със застроена площ над 10 хил. кв.м.

В България по данни Colliers действащите сега ритейл паркове с площ над 10 хил. кв.м са едва осем. Има и други 18 обекта, но с по-малки квадратури - от 3 до 9.5 хил. кв.м. В процес на изграждане са още 12. Застроената площ на всичките 38 парка е 335 хил. кв.м по данни на консултантите. Това означава, че бъдещите планове на "Видеолукс" за ритейл паркове са с малко под една трета от площта на всички съществуващи и започнати проекти в момента. Отделно има и още паркове, чийто старт се подготвя.

5. Банките стартират 2022 г. с рекордни 570 млн. лв. печалба до март

Ако банките в България можеха просто да пренесат числата от първото тримесечие на 2022 г. за остатъка й, те неминуемо щяха да отчетат феноменални резултати. Активите растат с над 10% годишно и за пръв път надхвърлят 140 млрд. лв. А реализираните 569 млн. лв. печалба представляват рекорден старт на година и съпоставени с 1.4 млрд. лв. за цялата 2021 г. и нивата 1.67 млрд. лв. преди пандемията, дават заявка за постигане на нов връх.

Изкачването му обаче може и да се отложи. От една страна, данните до март не могат просто да се екстраполират за останалите девет месеца, тъй като са силно повлияни от приходи от дивиденти. А освен това и предстои да се материализират ефектите от високата инфлация, покачващите се лихви и разбира се, войната в Украйна. Комбинацията от тези негативни развития неминуемо влошава перспективите пред икономиката и съответно поражда нужда усилващите се рискове да се провизират. А също така създава и условия ръстът на кредитирането да се забави. Засега основната неизвестна не е дали ще има удар, а дали той ще се развие в по-мек или в по-екстремен сценарий.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня