Какво се случи през седмицата

Премиерът Кирил Петков бе на работно посещение в САЩ; Годишната инфлация в Турция достигна 69.97% през април; ЕБВР понижи прогнозата си за ръст на българската икономика до 2.5% заради войната в Украйна

Протестиращи осветиха в синьо и жълто посолството на Русия в София на 9 май, когато протестното шествие срещу нахлуването на Русия в Украйна стигна от центъра на столицата до посолството в кв. "Изток"
Протестиращи осветиха в синьо и жълто посолството на Русия в София на 9 май, когато протестното шествие срещу нахлуването на Русия в Украйна стигна от центъра на столицата до посолството в кв. "Изток"
Протестиращи осветиха в синьо и жълто посолството на Русия в София на 9 май, когато протестното шествие срещу нахлуването на Русия в Украйна стигна от центъра на столицата до посолството в кв. "Изток"    ©  Велко Ангелов
Протестиращи осветиха в синьо и жълто посолството на Русия в София на 9 май, когато протестното шествие срещу нахлуването на Русия в Украйна стигна от центъра на столицата до посолството в кв. "Изток"    ©  Велко Ангелов

Премиерът Кирил Петков бе на работно посещение в САЩ на 9 и 10 май заедно с министрите на енергетиката Александър Николов, на отбраната Драгомир Заков и зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова. Посещението бе анонсирано като част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газа и инфлацията чрез по-тясно взаимодействие с международните партньори. Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис в Белия дом, а от МС съобщиха, че са били договорени "реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на "Газпром", които да започнат от месец юни".

Съветът за електронни медии (СЕМ) бе попълнен с нови трима членове. Парламентът избра Пролет Велкова (номинирана от "Демократична България") и Симона Велева ("Продължаваме промяната") на мястото на Розита Еленова и София Владимирова, чиито мандати изтекоха. Президентът назначи журналистката от Би Ти Ви Габриела Наплатанова-Русева. Първата задача на новия състав на СЕМ, в който влизат и Соня Момчилова и Галина Георгиева, ще бъде изборът на нов генерален директор на БНТ. Още по темата вижте тук.

Само седем области в страната остават в жълтата ковид зона, където официално регистрираните заразени за период от две седмици на 100 хил. население са между 100 и 250 души. Останалите две трети от страната е в зелената зона със заразени до 100 души по данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Свят

Годишната инфлация в Турция се повиши до нов връх от 20 години и достигна 69.97% през април, подхранвана от войната на Русия в Украйна и нарастващите цени на енергията и суровините след срива на лирата миналата година. Скокът на цените затруднява значително домакинствата малко повече от година преди президентските и парламентарните избори, които биха могли да свалят от власт президента Ердоган.

Ръстът на китайския износ през април се забавя до едва 3.9% на годишна база заради ковид ограниченията в страната, които блокират производствата и затрудняват логистиката. Резултатът леко надхвърля очакванията на анализаторите, но е най-нисък от юни 2020 г. насам. За сравнение - през март Китай регистрира ръст на износа с 14.7%. Данните от април отразяват въздействието на COVID рестрикциите върху търговския и производствен център Шанхай, където е разположено и най-голямото пристанище в света.

Шансът глобалното затопляне да надхвърли 1.5 градуса по Целзий в годините до 2026 г. е 48%, показва ново проучване на Световната метеорологична организация. Освен това според организацията тази вероятност само ще нараства през следващите години. Изследването идва малко след като Междуправителствената група на ООН по изменението на климата предупреди, че борбата за поддържане на глобалното затопляне под 1.5 градуса по Целзий вече е въпрос на "сега или никога".

Икономика

19% е ръстът на индекса на промишленото производство в страната през март спрямо същия месец на 2021 г. според данните на НСИ.

Месечни добавки за пенсионери и хората с деца, 50 литра гориво месечно да е на по-ниска цена, 9% ДДС за парно и природен газ, без акциз за електроенергията и метана. Това са част от антиинфлационните мерки, които са били обсъдени от управляващата коалиция в понеделник вечерта. Те са общо за между 1.5 и 2 млрд. лв. и повечето от тях ще действат за около шест месеца - от средата до края на годината. Все още всички идеи са на етап обсъждане, като за пенсионерите се обмисля добавката от 60 лв. да продължи до края на годината, а тази за деца да е 50 лв. на родител на месец за второто полугодие. Повечето мерки обаче са проинфлационни.

Правителството продаде облигации за 300 млн. лв., като доходността продължава да се повишава. Тя достига 1.33% при 0.88% месец по-рано и 0.55% през март. Това не е изненада - тенденцията е от няколко месеца не само в България и върви в синхрон с по-високите лихви, налагани глобално от централните банки, и засилващите се рискове вследствие на войната в Украйна. Спредовете спрямо германските бенчмарк книжа остават сравнителни стабилни, макар и с минимално разширяване.

ЕБВР понижи прогнозата си за ръст на българската икономика до 2.5% заради войната в Украйна. Тя залага на реален ръст на българския БВП с 2.5% тази година вместо с 2.8%, каквато беше мартенската ѝ прогноза. По-рязка е ревизията за следващата година - с 0.6 пункта надолу до 3%.

Бизнес

Банки ще предоставят още 240 млн. лв. облекчени кредити за малки и средни фирми. Това ще стане с 96 млн. лв., които Фондът на фондовете ще предостави на седем търговски банки като гаранции за кредитите. Средствата са по линия на REACT-EU и с тях на практика се продължава започналата миналата година програма "Възстановяване". Затова и кандидатстването започва веднага, а банките обещават разглеждането на документите да става само за пет дни.

Coface: Фалитите в България растат с 5.74% през 2021 г. Така, ако в първата година на пандемията броят на обявените в несъстоятелност дружества в страната е нараснал с 20.5% на годишна база до 488, през 2021 г. ръстът е с 5.74% до общо 516. Това показват данните на компанията за застраховане и управление на кредитен риск Coface. Повишаване се наблюдава и общо за региона на Централна и Източна Европа, като средният темп е с внушителните на пръв поглед 34.7%.

Сделки и проекти

"Булгартрансгаз" избра ГБС за строежа на газовата връзка със Сърбия за 136 млн. лв. Общият проект между България и Сърбия предвижда изграждането на нов газопровод от съществуващо вече съоръжение на "Булгартрансгаз" при Нови Искър към Ниш, като по този начин ще се разширят още повече възможностите за доставяне на природен газ в България по алтернативни трасета и от алтернативни източници.

Българският доставчик на интернет в Индия Excitel набра 10.6 млн. евро инвестиция при оценка 100 млн. евро. Рундът идва изцяло от ангелски инвестиции на известни имена от българската предприемаческа екосистема, сред които Светозар Георгиев, Стефан Иванов, Христо Тенчев, Светлин Наков, Филип Угринов и Тенко Николов. Мажоритарната собственост на компанията остава у тримата български основатели Николай Горчилов, Виктор Франсес и Пламен Петков.

Български компании могат да получат до 7.5 млн. евро за проекти за нисковъглеродни технологии. Средствата са от Европейският иновационен фонд, който отвори втората - "малка" (small-scale), покана за кандидатстване за финансиране. Това е един от най-мащабните инструменти за финансиране на нисковъглеродни технологии в европейски план. По тази процедура ще бъдат подкрепени проекти с висока степен на зрялост (техническа и финансова), насочени към внедряването на иновативни технологични решения и практики с цел засилване на декарбонизацията в ЕС.

IKEA ще инвестира 3 млрд. евро в онлайн търговия. Средствата ще бъдат влагани до края на 2023 г., като целта е магазините на компанията да се пренастроят, за да обслужват онлайн поръчки по-ефективно. IKEA до момента залага главно на огромни магазини, които се намират в покрайнините на градовете, но до момента от тях не е имало възможност да се изпращат поръчки, които са били направени онлайн.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО