Топ 5 от "Капитал": България в плена на руския нефт; Пазарът на жилища: Върхът се вижда

София купува скъп газ за автобусите си от посредник, който е бил офицер от СССР; Рисковите и дяловите фондове ще имат над 1.5 млрд. лв. за инвестиции в млади компании; Лихвената примка на Фед около борсите се затяга

1. От началото на войната в Украйна "Лукойл Нефтохим Бургас" ползва все повече руски петрол, защото е по-евтин, а вносът е сведен до минимум

Твърдо зад отсрочката от две години за забраната за внос на руски петрол. Такава е официалната позиция на България. Развръзка в Брюксел по темата ще има близката седмица, като ако страната не получи изключение, пазарният дефицит и скъпите горива ще са тук месеци наред. Стои и политическият въпрос - какво ще прави България, допуснала единствената й голяма рафинерия да е руска, специализираното пристанище също, а за капак - и вносните алтернативи като готов дизел и бензин да са със същия произход.

Санкциите срещу Русия доведоха до изкривявания на пазара. Цената на руския петрол стана най-атрактивната на фона на останалите видове, защото суровината се продава с отстъпка. В държавата има един голям производител и той е пригоден технологично към руската суровина - "Лукойл Нефтохим Бургас", като групата е и силен играч на пазара на едро. Заради ниската цена рафинерията, вместо да разнообразява източниците, реално купува вече само руски петрол.

2. София купува скъп газ за автобусите си от посредник, който е бил офицер от СССР

През февруари кметът на София Йорданка Фандъкова на няколко пъти заплаши, че ще се стигне до разреждане на автобусите на градския транспорт, ако държавата не субсидира общинските дружества с над 170 млн. лв. Една от причините за това по думите й бяха високите сметки за природен газ. Същото припомни и във вторник, когато заяви, че ако това не се случи с актуализацията на бюджета, транспортът дори може да спре. Но се оказва, че докато Фандъкова е давала тези публични обяснения, "Столичен автотранспорт" е сключил спорна сделка за още по-скъп газ, като заедно с това е започнал да плаща и високи комисиони на посредника при доставката.

Или казано по друг начин, вместо да се търсят икономически изгодни алтернативи, общинското предприятие е предпочело да направи ненужна сделка на по-неизгодна цена, като плати и няколко милиона за "услугата" на специално избраната за целта фирмата "Микс газ груп", в чието управление е Андрей Владимирович Кристов. Според биографията му в сайта на Балканско атонско движение, на което е основател, той е бил офицер в Съветската армия, има медали от министъра на отбраната на СССР и е награден с орден "Червена звезда" с указ на президента на СССР. Кристов има и дълга история в българския енергиен сектор, свързана с няколко скандала.

3. Пазарът на жилища: Високото търсене и слабото предлагане вдигат цените. Войната, отслабването на икономиките и ръстът на ипотечните лихви може да охладят сектора

Жилищата продължават да поскъпват, но интересът към покупката им не стихва. От началото на годината ръстът на цените дори се ускорява. През първото тримесечие сделките в страната са с 10% повече, отколкото през същия период на 2021 г., която беше най-силната за пазара за повече от десетилетие. А ръстовете на покупките в големите градове като София, Варна и Бургас надхвърлят по брой дори тези от рекордната 2008 г.

Пазарът е горещ и статистиката го потвърждава. Дали това е температура пред разболяване? Скептиците казват "пазарът расте като за последно". Оптимистите убеждават, че засега няма ясни признаци да започва обръщане на тенденцията. Прочетете тук.

4. През това десетилетие рисковите и дяловите фондове ще имат над 1.5 млрд. лв. на разположение за инвестиции в млади компании

Десет години след като Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) даде начало на редовните инвестиции в стартъпи чрез 21 млн. евро за фондовете Eleven и LAUNCHub, България вече се намира в десетилетие, в което ще бъдат налични над 1.5 млрд. лв. за дялови инвестиции. Тези пари биха могли да променят значително облика на предприемаческата екосистема в страната, при това не само за фондове и стартъпи, но и за по-зрели компании, които също ще имат достъп до значителни суми институционален капитал.

Структурираните инвестиции от фондове в компании започнаха по-скоро като бутикова програма, в която имаше малко на брой фондове с малко пари, насочвани към млади компании. Сега картината се променя. Фондовете и фонд мениджърите в България вече са значително повече и по-добре подготвени, отколкото преди десет години. Предприемаческата екосистема също ражда повече компании на високо ниво и от последващите привлечени финансирания и препродажби могат да дойдат още пари за инвестиции. Ефектът, поне на теория, би трябвало да бъде положителен. Същевременно има и притеснение, че резкият скок на наличния капитал може да разглези екосистемата, която досега работеше чрез лишения, но постигаше резултати.

5. Лихвената примка на Фед около борсите се затяга. Технологичните акции и криптовалутите са най-потърпевши

Пет поредни седмици, в които S&P 500 - широкият борсов индекс в САЩ, реализира спад. Негативната серия не се беше случвала от юни 2011 г. Началото на тази седмица също започна драматично - американските индекси и акции в развития свят бяха подложени на разпродажби, а водещият технологичен индекс Nasdaq 100 е с над 25% под последния си исторически рекорд в края на 2021 г., което го натиска още по-дълбоко в мечия пазар - там, където песимистите са повече от оптимистите. И макар в следващите дни да имаше опит за възстановяване, негативните емоции натежават.

Пазарите в момента са в хватката на централните банки, които поеха курс на повишение на лихвените проценти и слагат край на наливането на пари чрез изкупуване на облигации. Очакванията за високите лихви са основната причина за притесненията на инвеститорите, тъй като те смятат, че това ще подкопае световния растеж. В комбинация с войната в Украйна и нарушените доставки притесненията стават още по-големи.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО