Какво се случи през седмицата

Управляващите представиха пакет от мерки заради продължаващия ръст на инфлацията; Икономическият ръст на ЕС през първото тримесечие се забавя в сравнение с предходното; През първото тримесечие българската икономика е пораснала с 4.5% на годишна база

Интензивна гореща вълна е обхванала Северна Индия, като температурата в столицата Делхи достига 49.2 градуса по Целзий
Интензивна гореща вълна е обхванала Северна Индия, като температурата в столицата Делхи достига 49.2 градуса по Целзий
Интензивна гореща вълна е обхванала Северна Индия, като температурата в столицата Делхи достига 49.2 градуса по Целзий    ©  Reuters
Интензивна гореща вълна е обхванала Северна Индия, като температурата в столицата Делхи достига 49.2 градуса по Целзий    ©  Reuters

Управляващите представиха пакет от мерки заради продължаващия ръст на инфлацията, около които са се обединили четирите партии в коалицията. Сред тях са по-високи пенсии, облекчения за горивата, нулев ДДС за хляба и др.

Висшият съдебен съвет за пореден път отложи разглеждането по същество на предложенията за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, внесени от двама правосъдни министри - бившия проф. Янаки Стоилов и настоящия Надежда Йорданова. Отлагането е до окончателното произнасяне на Върховния административен съд по жалбата на Надежда Йорданова срещу отказа на ВСС да разгледа изцяло някои от основанията за искането й за отстраняване на Гешев.

Властите започнаха преместването на украинските бежанци в държавни, общински и ведомствени бази, тъй като след 31 май те не могат да останат в хотелите, където бяха настанени. Това обяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова в понеделник. Директорът на агенцията за бежанците Мариана Тошева обяви, че по-ниската категория хотели могат да запазят настанените в тях украинци или да приемат нови бежанци, но срещу 15 лв. на ден на човек от държавата вместо по 40 лв. за пълен пансион както досега.

Ако изборите бяха сега, ГЕРБ би била първа политическа сила с 22.9% от гласовете, следвана от "Продължаваме промяната" с 16.9%, БСП (11%), ДПС (9.3%), "Възраждане" (8.6%), "Демократична България" (7.4%), ИТН (5.8%). Това сочат данните от национално проучване на агенция "Маркет линкс", финансирано от бТВ.

Свят

Икономическият ръст на ЕС през първото тримесечие се забавя в сравнение с предходното, а този в еврозоната остава без промяна, показват предварителните данни на Евростат. До голяма степен това беше очаквано на фона на започналата в края на февруари война на Русия в Украйна, която се отрази на бизнес активността в съюза. БВП в 19-те страни във валутния блок се е увеличил с 0.3% на тримесечна и 5.1% на годишна база, а в ЕС покачването е съответно 0.4% и 5.2%.

ЕС представи план за 300 млрд. евро за премахване на енергийната зависимост от Русия възможно най-бързо, въпреки че призна, че това ще изисква краткосрочни инвестиции в изкопаеми горива, които ще заместят вноса на руски нефт и газ. В комбинация със зеленото законодателство, което вече е на масата, новият план, наречен REPowerEU, ще помогне на Европа да спести 100 млрд. евро всяка година от внос на газ, петрол и въглища, обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Цената на зърното отбеляза скок на световните пазари, след като Индия забрани износа. Водещият борсов индекс на пшеницата на Чикагската стокова борса се повиши с 5.9%, което е най-високата стойност от два месеца. Забраната за износ идва, след като гореща вълна порази индийската реколта, водейки до рекордно увеличение на цените на вътрешния пазар. Преди да въведе рестрикциите, страната планираше да изнесе 10 млн. тона зърно тази година.

Икономика

14.4% е инфлацията към април на годишна база, показват данните на НСИ. Спрямо март потребителските цени растат с 2.1%.

През първото тримесечие българската икономика е пораснала с 4.5% на годишна база. Това става ясно от експресната оценка на НСИ. Данните към момента чертаят по-оптимистична картина от повечето предварителни очаквания за ефектите от войната и ускоряващата се инфлация. Въпреки това годишният ръст на страната остава под средния за Европейския съюз (5.2%). В номинално изражение БВП за първото тримесечие е 30.4 млрд. лв., което е с около 3.4 млрд. лв., или 12.5%, над нивото от 2021 г.

Средната брутна работна заплата в страната достига 1668 лв. (1294 лв. нето) през март и расте с 11.2% спрямо същия месец на предходната година, показват данните на НСИ. За сравнение, годишната инфлация през март беше 12.4%, т.е. темпът на увеличение на доходите вече започва да се забавя в сравнение с този на потребителските цени. На тримесечна база обаче средната заплата расте с 9%, докато инфлацията е 5.2%. Броят на наетите също се увеличава, но с малко - с 11.2 хил. спрямо март 2021 г., или с 0.5%.

Европейската комисия очаква по-бавен ръст на заплатите от този на инфлацията в България през тази година, по-малко потребление и предпазливи откъм инвестиции и наемане на нови хора компании. Пролетната прогноза на ЕК залага на ръст 2.1% на БВП вместо 3.7%. Значително са повишени очакванията за инфлация - 11.9% средногодишно вместо заложените в зимната прогноза 6.3% на институцията.

Бизнес

Отчетите на държавните компании масово липсват седмици след крайния срок за публикуването им в системата на Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК). Тя трябваше да осигури прозрачност на финансите им. Няма яснота дали забавянето идва от самите фирми, които трябва да качат информацията, или от АППК, която трябва да провери документите и да ги направи видими. От агенцията уверяват, че всичко подадено към тях вече е публикувано, т.е. проблемът е в компаниите. В миналото имаше случаи на странно забавяне от самата АППК.

"Нестле България" очаква оборотът й през 2022 г. да надхвърли 300 млн. лв., повлиян и от инфлацията. Това е около 10 млн. лв. над приходите за миналата година, а през предходните са от порядъка на 260 млн. лв. За първото тримесечие на тази година компанията отчита 11.4% ръст на приходите, които достигат 80.6 млн. лв. Реалният вътрешен ръст, който мери продажбите в обем по миналогодишни цени, е 9.3%.

Сделки и проекти

Втората най-голяма въглищна централа в България - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", ще има нов собственик. Досегашният - американската компания ContourGlobal, се е договорила да продаде бизнеса си на фонда Kohlberg Kravis Roberts (KKR) за малко над 2 млрд. евро. Очаква се сделката да бъде завършена до края на годината. За 2021 г. ContourGlobal е постигнала рекордни финансови резултати с ръст на приходите над 50% - до 2.15 млрд. долара. Около една трета от тази сума идва именно от българската ТЕЦ "КонтурГлобал Марица 3".

Американската верига заведения за бързо хранене McDonald's обяви, че продава бизнеса си в Русия. Купувачът е местен и се ангажира да запази работещите около 63 хил. души. McDonald's очаква финансови щети 1.2 - 1.4 млрд. долара заради напускането на Русия, но смята решението за обосновано. След затварянето на ресторантите през март разходите на компанията са около 55 млн. долара на месец за заплати на служителите, лизингови плащания и доставки.

Material Bank, която придоби свързаната с България платформа за продажба на дизайнерски мебели и осветление Clippings.com, стана еднорог. Американската компания получи инвестиция 175 млн. долара и оценката й достигна 1.9 млн. долара. Част от свежия капитал ще бъде насочен към разрастване на инженерния екип на Clippings в София.

Заводът за рециклиране на батерии за електрически автомобили на Hydrovolt в норвежкия град Фредрикстад вече работи. Компанията е съвместно дружество на шведския стартъп Northvolt и норвежкия производител на алуминий Norsk Hydro. Капацитетът на фабриката е около 25 хил. батерии годишно, което е еквивалентно на целия брой клетки, достигащи края на живота си в Норвегия годишно. Компанията планира подобен завод и в Германия.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО