Какво се случи през седмицата

"Продължаваме промяната" обмисля дали да се присъедини към европейското политическо семейство; EK предприема мерки срещу руските олигарси, които се опитват да избегнат санкциите; Брюксел съветва българското правителство да внимава с текущите разходи

"Корупцията е болест. Поздравявам вашето правителство, че изтръгването на тази болест е ваша основна цел." Това са били думите на папа Франциск към премиера Кирил Петков, които Петков цитира след като излезе от аудиенцията, на която журналистите нямаха достъп заради епидемията от COVID-19. В навечерието на 24 май премиерът направи традиционното посещение на Рим и Ватикана
"Корупцията е болест. Поздравявам вашето правителство, че изтръгването на тази болест е ваша основна цел." Това са били думите на папа Франциск към премиера Кирил Петков, които Петков цитира след като излезе от аудиенцията, на която журналистите нямаха достъп заради епидемията от COVID-19. В навечерието на 24 май премиерът направи традиционното посещение на Рим и Ватикана
"Корупцията е болест. Поздравявам вашето правителство, че изтръгването на тази болест е ваша основна цел." Това са били думите на папа Франциск към премиера Кирил Петков, които Петков цитира след като излезе от аудиенцията, на която журналистите нямаха достъп заради епидемията от COVID-19. В навечерието на 24 май премиерът направи традиционното посещение на Рим и Ватикана    ©  Министерски съвет
"Корупцията е болест. Поздравявам вашето правителство, че изтръгването на тази болест е ваша основна цел." Това са били думите на папа Франциск към премиера Кирил Петков, които Петков цитира след като излезе от аудиенцията, на която журналистите нямаха достъп заради епидемията от COVID-19. В навечерието на 24 май премиерът направи традиционното посещение на Рим и Ватикана    ©  Министерски съвет

Българският премиер Кирил Петков ще участва идния понеделник, 30 май, в среща на ръководителите на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, в която членуват либералните партии в ЕС, съобщи американското електронно издание "Политико", което е базирано в Брюксел. Според източници на изданието това е силен знак, че партия "Продължаваме промяната" се готви да се присъедини към либералното политическо семейство. В сряда Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме Промяната", каза, че партията все още не е взела решение.

Заплатите на служителите в МВР ще бъдат увеличени. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, направено в понеделник в контекста на заявеното намерение на синдикатите в МВР и на надзирателите да организират национален протест на 12 юни. Според Темелакиев увеличените заплати могат да станат факт още през юли, но с уговорката, че увеличението на бюджета на МВР става с решение на правителството.

Промени в Закона за насърчаване на заетостта целят да се осигурят повече възможности за включване в пазара на труда на неактивните на възраст от 16 до 65 години, които по последни данни са над 1 млн. души. Измененията предвиждат към Агенцията по заетостта да бъде създаден електронен регистър, който да поддържа данните за тези граждани, като регистърът няма да е публичен, а ще служи за обмен на информация между институциите.

Свят

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му губи между 50 и 100 военнослужещи всеки ден в Донбас. Това означава, че Киев признава да е загубил между 2300 и 4500 бойци през последния месец и половина, откакто Москва фокусира офанзивата си на изток. Британското министерство на отбраната пък обяви, че за три месеца в Украйна Русия е загубила повече войници, отколкото за девет години в Афганистан.

EK предприема мерки срещу руските олигарси, които се опитват да избегнат наложените санкции от ЕС. Идеята е да се създаде обща правна рамка за това как да се работи със замразени активи във връзка с престъпления от значение за ЕС, включително войната в Украйна, както и за установяване на нови основания за конфискацията им. Предложенията са две - от една страна, да се криминализира нарушението на санкциите и, от друга, да се въведат нови засилени правила за конфискация. ЕС обяви в началото на април, че работна група е замразила активи на стойност 29.5 млрд. евро.

Заради руската война в Украйна броят на принудително разселените хора надхвърля 100 млн. души в световен мащаб. Това заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Според службата на ООН за бежанците в края на 2021 г. броят на принудително разселените хора по света е бил около 90 млн. души. Войната в Украйна е довела до 8 млн. вътрешни бежанци и до над 6 млн. напуснали страната.

Икономика

18.1% е ръстът при жилищните кредити към април спрямо година по-рано, показват данните на БНБ. Така те достигат общо 14.684 млрд. лв.

Брюксел съветва българското правителство да внимава с текущите разходи. Бюджетният дефицит на България надхвърля заложения праг от 3% от БВП, а за него значително допринасят текущи разходи като разнообразни антикризисни мерки, казва ЕК в най-новия си документ със специфични препоръки за държавите от съюза. Засега обаче по-големите разходи остават допустими предвид кризите. Критиките на Брюксел са, че България не контролира достатъчно добре нарастването на текущите си разходи. Те ще допринесат с 1.4 пр. пункта за дефицита, а основна част от тях са увеличението на пенсиите (0.6% от БВП) и на заплатите (0.3%).

Държавата отпуска 500 млн. лв. на общините за ВиК и пътни проекти. До края на май всички желаещи общини и областни администрации трябва да подготвят и подадат своите предложения, ако искат да получат финансиране. Реалното отпускане на средствата ще започне от началото на юни. От поканата на МРРБ обаче не става ясно как точно ще се оценяват постъпилите проекти - дали "първи по време - първи по право" или по някакви критерии.

"Автомагистрали" е с нови членове на съвета на директорите. Заявлението за назначаване на новите шефове - Людмила Василева, Димитър Пенев и Георги Попов (бивш депутат от ИТН), вече е подадено за вписване в Търговския регистър и изчаква обработване. Ако няма обжалване, вероятно рокадите ще са факт в началото на следващата седмица. Конкурсът за избор на членовете на съвета на директорите беше обявен от министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов на 4 февруари. В надпреварата се явиха общо 24 кандидати.

Бизнес

Печалбата на НЕК расте с почти 1500% през 2021 г. и достига 688.6 млн. лв. на фона на едва 43.3 млн. лв. година по-рано. Основната причина са високите цени на тока свободния пазар, тъй като компанията е един от големите производители на електроенергия със своите ВЕЦ-ове. Въпреки това обаче задълженията на НЕК продължават да бъдат на високи нива - пасивите все още са около 4 млрд. лв.

София ще продава общински жилища. Решението е на комисията по устройство на територията на Столичния общински съвет. Предложението е на кмета Йорданка Фандъкова. Повечето имоти - 1464 от 1492 общо, ще бъдат предложени на наемателите им, тъй като те са пребивавали най-малко 5 години в тях. Базовата стойност за монолитно общинско жилище е 1182.52 лв. за кв.м, а за панелно общинско жилище - 843.42 лв. за кв.м.

Сделки и проекти

Милиардна компания от САЩ прави завод за медицинска техника в Първомай. Това е базираната в Калифорния Intuitive Surgical, която произвежда роботизираните хирургични системи da Vinci и има близо 6 млрд. долара оборот. Компанията ще инвестира 80 млн. лв. в производството на 3D ендоскопи (мобилни камери), като очакванията са предприятието да заработи през 2025 г. С проекта Intuitive ще разшири капацитета си за този тип изделия, а регионът ще спечели над 100 нови работни места във високотехнологично производство с потенциал броят им да надвиши 300.

Broadcom води преговори за придобиване на VMware за до 50 млрд. долара, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Ако стане факт, покупката на бизнеса за облачни изчислителни услуги ще диверсифицира портфолиото на компанията за полупроводници. Двете страни все още не са правили официални изявления по темата. Сделката ще генерира голяма печалба за основния акционер във VMware Майкъл Дел, основател и изпълнителен директор на Dell Technologies, пише Financial Times.

Българският фонд за рискови инвестиции BrightCap Ventures вложи 200 хил. евро в чешки стартъп - компанията за мониторинг на сърдечното здраве Kardi-AI. Паралелно с BrightCap и чешкият фонд DEPO Ventures е вложил 75 хил. евро, а останалите 75 хил. евро в сделката са набрани от физически лица. Това е първи инвестиционен рунд за развиващата се Kardi-AI. За да инвестира в компанията, от BrightCap Ventures са изисквали 50% от R&D дейността на дружеството да се осъществява в България.

Агенциите Isobar Commerce и Live Area се обединяват под бранда Merkle в България. Така услугите на новото обединение се разрастват, а с тях и портфолиото на агенцията. Целта на екипа в София е да порасне до над 400 души до края на годината от 350 в момента и офисът да се превърне в централа на Merkle в областта на електронната търговия.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО