Топ 5 от "Капитал": Властта рязко вдига пенсиите; Жилищните проекти в София през 2021

"А1 България" купува IT компанията "Стемо"; Експертът по пътна безопасност Димитър Илиев за промените в Закона за движение по пътищата; Как и кога да говорим с децата за пари

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Властта рязко вдига пенсиите с фокус върху минималната и промените изкривяват още повече пенсионната система

Още когато през 2020 г. правителството на ГЕРБ обяви, че ще изплаща по 50 лв. на месец на всеки пенсионер като временна ковид мярка, беше ясно, че тя ще се превърне в постоянна. Причините - нека бъдем откровени - са чисто политически. Пенсионерите са значителен електорален блок и едва ли би се намерил политик, който би обявил, че изведнъж тази група от 2 милиона ще вземат по-малко.

Така на няколко пъти в последната година и половина т.нар. пенсионни добавки бяха първо продължени, след това увеличени, част от тях "вкарани" в основната пенсия, а друга се изплаща и в момента. Правителството вече даде заявка, че от 1 юли предстои ново увеличение на пенсиите, което на практика цели да узакони сега изплащаните 60 лв. и да компенсира част от растящата инфлация. В резултат - по думите на социалния министър Георги Гьоков, минималната пенсия ще е нараснала с 55% само за последните 12 месеца. Проблемът е, че тези промени изкривяват още повече пенсионната система, защото не отчитат индивидуалния принос, т.е. внесените осигуровки от всеки.

2. Жилищните проекти в София през 2021: Инвеститори с южно изложение

Еуфорията на пазара на жилища и ръстът в цените им закономерно доведоха до размах на строителната инициатива в София. Според данните на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) през 2021 г. е разрешено строителството на почти два милиона квадратни метра жилищна квадратура, което е с почти 34% повече в сравнение с 2020 г. Данните на същия сайт към края на май 2022 г. отразяват най-вече картината през първото тримесечие. Те показват, че ако тази година продължи с темпа на разрешени обеми, с който започва, по най-груби изчисления тя би била малко по-слаба от 2021 г., но по-добра от 2020 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове