Топ 5 от "Капитал": Властта рязко вдига пенсиите; Жилищните проекти в София през 2021

"А1 България" купува IT компанията "Стемо"; Експертът по пътна безопасност Димитър Илиев за промените в Закона за движение по пътищата; Как и кога да говорим с децата за пари

1. Властта рязко вдига пенсиите с фокус върху минималната и промените изкривяват още повече пенсионната система

Още когато през 2020 г. правителството на ГЕРБ обяви, че ще изплаща по 50 лв. на месец на всеки пенсионер като временна ковид мярка, беше ясно, че тя ще се превърне в постоянна. Причините - нека бъдем откровени - са чисто политически. Пенсионерите са значителен електорален блок и едва ли би се намерил политик, който би обявил, че изведнъж тази група от 2 милиона ще вземат по-малко.

Така на няколко пъти в последната година и половина т.нар. пенсионни добавки бяха първо продължени, след това увеличени, част от тях "вкарани" в основната пенсия, а друга се изплаща и в момента. Правителството вече даде заявка, че от 1 юли предстои ново увеличение на пенсиите, което на практика цели да узакони сега изплащаните 60 лв. и да компенсира част от растящата инфлация. В резултат - по думите на социалния министър Георги Гьоков, минималната пенсия ще е нараснала с 55% само за последните 12 месеца. Проблемът е, че тези промени изкривяват още повече пенсионната система, защото не отчитат индивидуалния принос, т.е. внесените осигуровки от всеки.

2. Жилищните проекти в София през 2021: Инвеститори с южно изложение

Еуфорията на пазара на жилища и ръстът в цените им закономерно доведоха до размах на строителната инициатива в София. Според данните на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) през 2021 г. е разрешено строителството на почти два милиона квадратни метра жилищна квадратура, което е с почти 34% повече в сравнение с 2020 г. Данните на същия сайт към края на май 2022 г. отразяват най-вече картината през първото тримесечие. Те показват, че ако тази година продължи с темпа на разрешени обеми, с който започва, по най-груби изчисления тя би била малко по-слаба от 2021 г., но по-добра от 2020 г.

Силното начало не е гаранция за силен край, тъй като инфлацията, войната в Украйна и поскъпването на материалите объркаха плановете на предприемачите. Към това скоро ще се добавят и покачващите се лихви, които може едновременно да затруднят достъпа до кредит от предприемачите и да посвият търсенето на ипотечно финансиране от купувачите. Строителните разрешения обаче са ясна индикация за посоката на предприемаческия интерес към града.

3. "А1 България" купува "Стемо" и става лидер на IT пазара. Цената на сделката не беше обявена, но според източници от бранша е около 50 млн. лв.

През последните години на българския пазар на IT услуги нямаше особени катаклизми - играчите от години са едни и същи, много от тях с български собственици, а бизнесът от държавата и корпоративни клиенти беше стабилен. Единствената промяна беше активното навлизане на "А1 България" в този сектор, като телекомът все повече увеличаваше присъствието си, за да се превърне в един от най-големите доставчици на IT услуги. Сега, с нова сделка за една от най-значителните компании в индустрията, А1 става лидер на пазара.

Телекомът обяви, че купува 100% от основаната преди 31 години в Габрово "Стемо", която е една от най-големите български IT компании. Цената на сделката не беше официално обявена, като единствено се казва, че "A1 България" ще я финансира чрез наличния си капитал. Но според източници от пазара транзакцията е около 50 млн. лв.

4. Заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Димитър Илиев: "Хулиганите" ще са най-засегнати от промените в Закона за движение по пътищата

От април 2022 г. Димитър Илиев е назначен за заместник-председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Той е експерт по пътна безопасност. Основател на първата в България академия по безопасно шофиране. Обучението на младите шофьори се превръща в негова кауза, която смята да превърне в приоритет и на държавната агенция. Димитър Илиев е осемкратен рали шампион на България. Трикратен победител в престижното рали "България". През 2002 г. става първият български пилот в Световния рали шампионат (WRC) в клас PWRC и първият българин, стъпвал на почетната стълбичка, спечелвайки 2-ро място на рали "Корсика". През 2013 г. се отказва от активната си спортна кариера.

"Капитал" разговаря с него за предлаганите промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и очакваните ефекти върху трафика и катастрофите. Интервюто можете да прочетете тук.

5. Как и кога да говорим с децата за пари? Съвети за развиване на финансова грамотност, както и полезни курсове, приложения, игри

В България съществува разбирането, че не трябва да се говори на децата за пари, и дори се смята, че ако се занимават с материални битовизми, ще им се ограби детството. За някои хора "пари" е мръсна дума и тема табу. Получава се обратният ефект: когато не са подготвени за реалния свят и неговите ограничени ресурси, както и стойността на нещата, подрастващите често попадат в капани и не могат да се справят адекватно.

В проучването на PISA, публикувано през 2020 г., но проведено през 2018 г., България се нарежда на едно от последните места - 16 място от 20 страни участнички по финансова грамотност. Дори да са убедени, че е хубаво децата да научат повече за света на парите, често родителите не знаят кога точно да започнат, коя възраст е най-подходяща, как да подходят, има ли добри практики и обратно - неработещи и вредни такива. Говорим с експерти, които да споделят своя опит и съвети как да се образоват не само учениците, но дори и най-малките, които все още посещават детска градина.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО