🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Кои строители получиха 5 млрд. лв. от ГЕРБ; Какво свързва Слави Трифонов и Орлин Алексиев

"Инса ойл" и нейният американски PR партньор; Българско семейство строи ваканционно селище в Бали; Къде да запишем децата през лятото

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Седемте пътни строителя, към които ГЕРБ насочиха 5 млрд. лв.: "Хидрострой", "Грома холд", "Автомагистрали Хемус", "ПСТ груп", "Нивел", "Пътинженерингстрой - Т" и ГБС

Парите за пътища са един от основните препъникамъни пред това правителство. Регионалният министър Гроздан Караджов обяви, че се оттегля заради липсата на милиарди в актуализацията на бюджета, които да бъдат дадени на пътните фирми. Кирил Петков и Асен Василев пък контрираха, че не може още пари да бъдат давани на същите няколко компании, които формират картел в строителството, хранен от ГЕРБ.

"Капитал" сравни всички договори за инхаус по "Хемус", за свлачища и за пътя Ботевград - Видин, по които парите са давани абсолютно на тъмно и безконтролно. Както и прословутите "златни" договори за пътна поддръжка на 28-те области, които са спечелени с обществени поръчки, но бюджетите им са надвишени многократно. Така вместо ремонти е правено основно строителство на обекти, но по по-високите цени за поддръжка.Това е на практика всичко, което Агенция "Пътна инфраструктура" е договорила в последната година и половина от управлението на Бойко Борисов. Това са, също така, последните големи договори, възлагани от държавата оттогава насам. Общата сума на договореното по тези проекти само за най-големите 7 групи от фирми, е 4.9 млрд. лв. За всички останали фирми има още около 650 млн. лева. Прочетете тук.

2. Едно ферари в "Делта хил" или какво свързва Слави Трифонов и Орлин Алексиев

"Той е само мой приятел. С него се познаваме от 20 години. Той е един от хората, които дадоха ферарито, което не запали. Една от причините да сме приятели е, че не си говорим за политика." Така Слави Трифонов отговори по време на интервюто си за "Дарик радио" на въпроса дали се познава с Орлин Алексиев - една от фигурите, за които се смята, че стоят зад политическия проект "Има такъв народ", и реално управлява икономическите интереси на партията.

Самият Трифонов за първи път публично не отрича, че познава Алексиев, но казва, че двамата са само приятели от дълги години. И твърди, че не знае с какво се занимава той. Алексиев дълги години отговаряше за финансите на Столичната община и се смяташе за много близък до Бойко Борисов. Признатото от Трифонов 20-годишно приятелство между него и Алексиев има и бизнес лъч, който минава през строителната фирма ДЛВ. Прочетете тук.

3. "Инса ойл" и нейният американски PR партньор

"Нова българо-американска компания влиза на българския и на Балканския енергиен пазар". Така озаглавено прессъобщение (главното Б е запазено от оригинала - бел. ред.) беше разпространено от един от големите играчи в петролния бранш в страната - "Инса ойл" на Георги Самуилов. От текста се разбира, че тя е създала съвместно дружество с "американската компания за развитие на стратегически енергийни инвестиции Focal Point Energy (FPE)", което се казва INSA OIL INC SA и в чийто капитал двете ще участват поравно.

Новината за презокеанското сътрудничество и привличането на чужди инвестиции на напоследък бумтящия енергиен пазар няма как да не събуди позитивни чувства. Единственият проблем е, че малко по-задълбочен поглед към американския партньор по никакъв начин не показва нито съществен опит, нито значими капитали, които да обосноват някакви ползи от новото начинание.

4. Българско семейство строи ваканционно селище в Бали

Очакваната доходност от дървена вила за туристи в Бали, Индонезия, е около 20-25% годишно. Зависи от локацията, стила и мениджмънта, но и сезонът на тропическия остров е целогодишен. За сравнение - средната доходност от апартамент в София, Варна или Бургас по данни на ocenime.bg в момента е около 4%. Това вижда от опита си Стефан Данаилов, професионален брокер на недвижими имоти, който от седем години живее със семейството си на острова. Със съпругата му, също брокер, отиват там не за да се занимават с имоти, а защото искали да се оттеглят от активния бизнес и да имат време за трите си деца.

Нещата обаче се завъртели така, че те построили със собствени средства и сили две бунгала, които отдават под наем. После купили 2.1 дка в съседство. И в момента строят още пет бунгала за себе си и пет са продали на приятели и техни приятели - всички те българи. Сега в жилищната част на индонезийския курорт Нуса Дуа се оформя малко българско селище с 12 бунгала - четири с железобетонни основи и тухли и осем дървени. Има рецепция, малък бар и два басейна и се нарича Bali Wow! Bungalows. Общата инвестиция в него е 450 хил. евро и се осъществява без банкови кредити - със собствени средства и капаро от приятели. Вижте тук.

5. Къде да запишем децата през лятото: летни лагери, курсове и академии

Докато за децата ваканцията е голяма радост, за родителите настава тревожно време, защото вече почти не останаха баби и дядовци, готови да посветят цялото си лято на варденето на внуци. Въпросът е кой ще гледа децата, докато родителите им работят. В отговор през последните години се появиха всевъзможни летни лагери, занимални, горски пътешествия, езикови училища, спортни занимания. Но също така именно през лятото е времето за интензивно усвояване на езици или нови интересни умения, като кодиране например. Събрахме разнообразни предложения, за които все още има свободни места: от програмиране в планината, бивакуване на палатки до маунтинбайк, сърф, английски език и дори лагер без телефони и таблети.