Какво се случи през седмицата

България гони 70 руски дипломати наведнъж; Икономисти са все по-убедени, че Европа и САЩ ще навлязат в период на рецесия най-късно през 2023 г.; Бизнес климатът в България се подобрява през юни

Спасителни екипи претърсват развалините на ударения от руска ракета мол в украинския град Кременчук, при което бяха убити най-малко 18 души, а 36 са в неизвестност
Спасителни екипи претърсват развалините на ударения от руска ракета мол в украинския град Кременчук, при което бяха убити най-малко 18 души, а 36 са в неизвестност
Спасителни екипи претърсват развалините на ударения от руска ракета мол в украинския град Кременчук, при което бяха убити най-малко 18 души, а 36 са в неизвестност    ©  Reuters
Спасителни екипи претърсват развалините на ударения от руска ракета мол в украинския град Кременчук, при което бяха убити най-малко 18 души, а 36 са в неизвестност    ©  Reuters

България гони 70 руски дипломати наведнъж. Според премиера в оставка Кирил Петков, който обяви новината във вторник, това е рекорден брой изгонени руски дипломати от България, което ще свие руската мисия с 2/3.

Съветът на електронни медии не избра директор на БНТ, тъй като нито един от осемте кандидати не събра необходимия минимум от три гласа в петчленния орган. Това означава, че сегашният директор Емил Кошлуков остава на поста до провеждането на нова процедура.

Министерството на правосъдието предлага изграждането на електронна информационна система - единна входна точка за запорите в страната, което ще събере на едно място информацията за движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителни дела. Към момента в законодателството ни съществува празнота по въпроса за информиране на купувачите за наложени запори, преди да сключат сделка за моторни превозни средства, селскостопанска и пътностроителна техника и др.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е поискала от НАП принудително събиране на вземания от бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, който беше кмет на ГЕРБ в продължение на 7 години до 2019 г., а после се присъедини към Цветан Цветанов. Той трябва да плати 97 877, 18 лв. след като съдът потвърди решение за конфликт на интереси.

Свят

Икономисти по света са все по-убедени, че Европа и САЩ ще навлязат в период на рецесия най-късно през 2023 г. Експерти от двете страни на Атлантическия океан казват, че са станали все по-песимистични след решението на Федералния резерв да ускори ръста на лихвите. Повод за притеснение за Европа са нарастващите опасения за доставките на газ, което вещае трудна зима.

Германия планира да гори повече въглища през лятото, да плаща на индустрията да не използва газ и да осигури заеми за милиарди евро на търговците за купуването на газ. "Ситуацията е сериозна. Затова допълнително подсилваме предпазните мерки и предприемаме още действия за намаляване на газовото потребление. То трябва да продължи да спада, но също така повече газ трябва да бъде пренасочен към хранилищата. Иначе през зимата ще бъде тежко", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Лидерите на Г-7 обявиха по време на среща в Германия планове за набирането на 600 млрд. долара за развиващите се страни в отговор на инициативата на Китай "Един пояс, един път". Планът надгражда намеренията, обявени миналата година на среща на Г-7 в Англия, и по думите на американския президент Джо Байдън ще позволи на държавите "да видят конкретни ползи от партньорството си с демокрациите". Китайската инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път" е критикувана, че натоварва страните с прекалено голям дълг.

Икономика

11.7 хил. книги и брошури с годишен тираж почти 5 млн. са били издадени през 2021 г. по данни на НСИ. В сравнение с предходната година броят им се увеличава с 8%, а средният тираж намалява с 25%

Бизнес климатът в България се подобрява през юни след лек спад миналия месец. Общата оценка на мениджърите за икономическата среда се повишава с 1.4 пункта, показват бизнес анкетите на НСИ. Най-позитивно настроени са в строителния бранш, а този месец нагласите в нито един от секторите не се влошават. Общата оценка достига 19.2 пункта и е най-висока от началото на годината. Основен проблем за бизнесите остава несигурната икономическа среда, като тежестта ѝ приблизително се запазва през последните месеци.

Даренията на храни в срок на годност от големите вериги може да се увеличат, след като депутатите гласуваха промени в Закона за ДДС, с които позволиха това. В момента са освободени от ДДС дарения към хранителни банки в размер до 0.5% от облагаемия оборот на търговци и производители. След промяната те ще могат да даряват до 1%. Отпада и изискването тези храни да бъдат обозначени със стикери, че са дарение и не са предназначени за продажба. Вместо това операторът на хранителна банка ще трябва да предостави на НАП справка за дарените храни.

В Агенция "Митници" ще се води публичен регистър за наличие или липса на свободни капацитети в лицензираните данъчни складове, приеха депутатите при второ четене на Закона за бюджета. Складодържателите ще са задължени да подават към митниците до 19.00 часа всеки ден информация за свободния складов капацитет, а агенцията от своя страна трябва да публикува на сайта си тази информация до 9.00 часа на следващия ден.

Бизнес

Министърът на икономиката Корнелия Нинова е обявила конкурси за смяна на част от ръководствата на три държавни компании под неин контрол. Това се вижда от съобщения в специалната секция на сайта на ведомството. Става дума за Държавната консолидационна компания (ДКК), Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ) и Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), в чиито бордове вече бяха направени временни промени без състезание. Сега обаче е открит конкурс, който ще бетонира избраните за следващите няколко години.

Офис площите продължават да са най-интересни за инвеститорите в Централна и Източна Европа. От общия обем сделки за първото тримесечие в региона 44% са за офис активи. На второ място са търговските площи с 36%, следвани от индустриалните и логистичните с 13% от общия дял. Това показват данни на Cushman&Wakefield Forton. Те оценяват инвестиционните придобивания през първото тримесечие в региона на 2.8 млрд. евро.

Сделки и проекти

Румънската инвестиционна платформа SeedBlink отваря офис в България след успешно затворения през нея рунд за финансиране на българската компания Dronamics през декември 2021 г., който набра над 900 хил. евро. На 23 юни стартира нов инвестиционен процес за втора българска компания - Agriniser, воден от Vitosha Venture Partners, който цели да набере 500 хил. евро. От създаването й през 2020 г. до днес платформата е инвестирала в 59 стартъпа и е набрала над 70 млн. евро.

Компаниите вече ще могат да набират до 8 млн. евро капитал от борсовия сегмент BEAM вместо досегашните 3 млн. евро. Парламентът прие поправката в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, с което се увеличават възможностите на борсовия сегмент, който е предвиден за малки и средни стартиращи компании, макар там вече да излязоха и дружества в по-напреднала бизнес фаза.

Американският гигант Ford обяви, че е избрал завода си в испанския град Валенсия за бъдещ център за производство на електрически автомобили. Компанията най-вероятно ще спре сглобяването на превозни средства в конкурентен обект в Германия, тъй като преструктурира своите европейски заводи, преди да премине изцяло на електричество на Стария континент.

Американската компания за храни и напитки Mondelez обяви, че ще купи производителя на енергийни барове Clif Bar & Company за 2.9 млрд. долара, за да разшири своя глобален бизнес за снек барове. Производителят на известната марка шоколади Toblerone също така ще плаща допълнителни суми на продавачите в зависимост от печалбите си от Clif Bar, обявиха от компанията.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО