Топ 5 от "Капитал": Бюджет "За всеки по нещо"; Кой иска да печели от транспорта в София

Credit Suisse беше осъдена заради пране на наркопарите на Брендо; Йордан Дъбов, който търси най-доброто кафе в света; За Албания отвъд клишетата

Актуализацията на бюджета: който не си поиска повече, той не получи
Актуализацията на бюджета: който не си поиска повече, той не получи
Актуализацията на бюджета: който не си поиска повече, той не получи    ©  Цветелина Белутова
Актуализацията на бюджета: който не си поиска повече, той не получи    ©  Цветелина Белутова

1. Актуализацията на бюджета се превърна в популистко замеряне с пари. Но този път на фона на икономическа и политическа несигурност

Лятото на 2021 г. Пореден парламент без ясно мнозинство и с мирис на предстоящи избори гласува актуализация на бюджета. Логично всичко това се превръща в популистко и безотговорно надцакване за пенсиите. Е, нищо - еднократно разпускане на колана трудно ще събори финансовата стабилност на държавата. Година по-късно обаче се оказа, че гледаме втори сезон на същия сериал. Както подобава на добре замислено продължение, сценарият е изпълнен с нови герои и още по-екстравагантни сюжетни обрати.

Правителството предложи промени в бюджет 2022, които започнаха да се гласуват в парламента, след като то падна. Така новата неформална коалиция, която свали кабинетa на Кирил Петков преди дни, започна да пренаписва и идеите му за рамка на държавните финанси. С общи усилия ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" първо гласуваха в ресорната бюджетна комисия нови 760 млн. лв. приходи от ДДС, а след това и раздадоха допълнителни над 900 млн. лв. - за увеличение на заплатите в куп администрации, за земеделски субсидии, за общините, за няколко университета. Парадоксалното е, че този рог на изобилието се изля, след като същите тези партии поискаха вот на недоверие заради лошо финансово и икономическо управление на държавата. Подробности тук.

2. Credit Suisse бе осъдена, че не е предотвратила пране на пари от осъдения за трафик на кокаин Евелин Банев-Брендо, и стана първата голяма швейцарска банка, призната за виновна за подобно престъпление

През декември 1978 г. Guardian съобщава, че швейцарските власти са обвинили 38-годишния българин Ганчо Ганчев, че заедно с полски съучастник е поискал над половин милион долара откуп от семейството на Чарли Чаплин, за да върнат ковчега с тялото на починалия година по-рано комик. В съответствие с етичните норми на журналистиката от изданието по-късно уточняват, че Ганев е получил условна присъда.

До края на юни 2022 г. това вероятно беше най-популярният сблъсък на българин с швейцарската съдебна система. В понеделник пресслужбата на Федералния наказателен съд на Швейцария съобщи, че е произнесъл осъдителни присъди по делото срещу "българска престъпна организация, замесена в международен трафик на наркотици и пране на пари". За международните медии това дело беше известно като Credit Suisse. Една от най-големите швейцарски банки беше обвинена за това, че не е положила достатъчно грижи и така е улеснила изпирането на над 100 млн. евро, придобити от трафик на кокаин от Южна Америка до Западна Европа. В България това просто беше "швейцарското" дело на Брендо, или Евелин Банев. Прочетете тук.

3. С новата тарифна политика на София всички билети и карти ще се издават само от новата тикет система. Зад промяната стоят скрити интереси и връзки с общината

През 2019 г. София започна да изплаща 100 млн. лв. с ДДС на консорциум от няколко фирми за изграждането на модерна тикет система за градския транспорт. За хората в града харченето на тези пари доведе до два ефекта: нови сини валидатори и възможност, макар и закъсняла, за плащане на билети с банкова карта. Сега се обсъждат и нови промени като билет за време и по-високи цени.

Това, което не се вижда обаче, са интересите, които стоят зад цялата тази реформа и зад някои от фирмите в консорциума и връзките им с общината. А те са свързани с печеленето на контрол и, разбира се, милиони от продажбата на билетчета и карти, подсигурени за години напред. "Капитал" разговаря с всички замесени страни и всички те твърдят, че "схема" има - макар и да сочат различни виновници за нейните причинители. Но е показателно, че никой не желае да бъде цитиран публично.

4. Йордан Дъбов, който търси най-доброто кафе в света

Йордан Дъбов е особена порода - в последните близо 15 години той е абсолютно и безкомпромисно посветен на един продукт - кафето. Но не на кое да е кафе, а на т.нар. specialty coffee - най-добрите и качествени в света. В последните години културата на специалните кафета - като противотежест на индустриалното производство, расте и добива все повече последователи. Тя е задвижвана от същите процеси, които стоят зад културата на "крафт" храните и напитките - желанието да се консумират изключителни продукти, създавани в малки обеми от посветени производители, които се отличават с най-високо качество и ясен произход на съставките.

В магазините и кафетериите на Дъбов в София и в чужбина под марката Dabov Spеcialty Coffee има единствено и само специално кафе, а гаранцията за това е той самият. За партньорите и клиентите си Дъбов е познат като изключителен професионалист и експерт в нишата. От старта на бизнеса си през 2008 г. досега той не е спирал да обикаля света в търсене на най-добрите продукти.

5. Тирана гледа към бъдещето. За Албания отвъд клишетата

За Албания сякаш най-лесно от всички балкански страни се разпространяват клишета и стереотипи и обикновено наистина е така - за онова, което не познаваш, си най-склонен да фантазираш. Няма да сгрешим обаче, като кажем, че тук се сблъскват митологичното и реалното както в историята, така и в настоящето. Как едно място, наситено с толкова много противоречия, успява да се освободи от оковите на миналото и да гледа към бъдещето?

За миналото и настоящето на тази близка до нас страна знаем твърде малко, а никак не сме далеч от момента, в който може би ще бъдем заедно в един политически съюз.За Албания и за нейната столица Тирана, противоречиво на общите нагласи у нас, може със сигурност да се твърди, че гледат в бъдещето.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня