Важните новини през седмицата

Ново ляво обединение без БСП ще правят бивши и настоящи социалисти; Инфлацията в еврозоната се понижи за първи път от 17 месеца; S&P понижи очакванията си за растеж на българската икономика през 2023, но запази рейтинга

Проливни дъждове на италианския остров Иския, край бреговете на Неапол, доведоха до свлачище, което отне живота на четирима души, включително и една българка.
Проливни дъждове на италианския остров Иския, край бреговете на Неапол, доведоха до свлачище, което отне живота на четирима души, включително и една българка.
Проливни дъждове на италианския остров Иския, край бреговете на Неапол, доведоха до свлачище, което отне живота на четирима души, включително и една българка.    ©  Reuters
Проливни дъждове на италианския остров Иския, край бреговете на Неапол, доведоха до свлачище, което отне живота на четирима души, включително и една българка.    ©  Reuters

Ново ляво обединение без БСП ще правят бивши и настоящи социалисти с намерението да участва още на следващите избори. Това става след няколко неуспешни опита на вътрешната опозиция в БСП да предизвика конгрес, който да смени Корнелия Нинова. В инициативата участват Георги Пирински, Емилия Масларова, Георги Божинов, Мая Манолова, Румен Петков, Татяна Дончева Калоян Паргов, Нешка Робева и др., а идеолог на кампанията е бившият президент Георги Първанов.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Ново ляво обединение без БСП ще правят бивши и настоящи социалисти с намерението да участва още на следващите избори. Това става след няколко неуспешни опита на вътрешната опозиция в БСП да предизвика конгрес, който да смени Корнелия Нинова. В инициативата участват Георги Пирински, Емилия Масларова, Георги Божинов, Мая Манолова, Румен Петков, Татяна Дончева Калоян Паргов, Нешка Робева и др., а идеолог на кампанията е бившият президент Георги Първанов.

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на 47-ото Народно събрание от април т.г., с което парламентът разпореди на АПИ да плати половината от парите по договорите за пътно поддържане с пътностроителните фирми, а останалото - след негово следващо решение. Според КС парламентът е превишил компетентността си, като е иззел правомощия на Министерския съвет. Решението на практика отвързва ръцете на МРРБ да разплати между 1 и 2 млрд. лева на пътните фирми, ако поиска, а на самите фирми - да си търсят правата в съда.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е оспорил в Окръжен съд - Пловдив, увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" на бизнесмена Георги Гергов. Това става в изпълнение на решението на Общинския съвет на Пловдив да бъде активирана т.нар. блокираща квота по Закона за общинската собственост.

Свят

Инфлацията в еврозоната се понижи за първи път от 17 месеца, подхранвайки надежди, че ценовият ръст може би е преминал своя пик и предстои да забавяне. Според експресната оценка на Евростат средната инфлация през ноември е 10% на годишна база спрямо 10.6% през октомври. Възможно е данните да показват повратна точка, но оптимизмът би бил прибързан, тъй като очакванията са инфлацията да не си отиде бързо, а да остане над нормалните си нива чак до 2025 г.

Под 30% от мерките за облекчаване на енергийната криза в еврозоната са правилно насочени, заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис при представянето на оценката на ЕК за фискалните политики на страните от еврозоната. Комисията препоръча на правителствата да не раздуват повече разходите и да не влизат в сблъсък с политиката на ЕЦБ.

Пентагонът сериозно обмисля да изпрати на Украйна нов тип прецизно управляеми боеприпаси за реактивните артилерийски установки HIMARS и M270, които имат много по-голяма далекобойност в сравнение с използваните в момента муниции, твърди агенция Reuters в свой материал, който се позовава на няколко независими източници. Става въпрос за системата Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), която е с обсег 150 км и още преди няколко години е разработена от Boeing и SAAB. Основното предимство на тази технология е, че преработва съществуващи стари и свалени от въоръжение неуправляеми ракетни боеприпаси и им дава нов живот, превръщайки ги в "умни".

Икономика

41.7% е производствената инфлация през октомври на годишна база. Спрямо предходния месец НСИ отчита спад 6.2%.

Бизнес климатът в страната през ноември изненадващо се подобрява, показват резултатите от месечното допитване на НСИ сред фирмите. Общата оценка за бизнес средата се покачва средно с 3.6 пункта спрямо предходния месец, а положителната тенденция обхваща всички сектори. Най-силно нагоре дърпат нагласите сред търговците в навечерието на традиционно силния празничен сезон. Преобладават прогнозите, че покачващите се разходи за материали и труд ще продължат да се отразяват и в по-високи крайни цени.

S&P понижи очакванията си за растеж на българската икономика през 2023, но запази рейтинга. Според обосновката зад решението в краткосрочен план България е изправена пред политическа нестабилност и слаб растеж, които обаче се компенсират от ниска задлъжнялост и съответно по-слаб натиск за покачване на лихвените разходи. Друга тяхна ключова забележка е, че високата инфлация (прогнозно 15% тази и 9.8% следващата година), както и липсата на редовно правителство поставят под въпрос дали страната ще успее да приеме еврото от 2024 г. Рейтинговата агенция очаква 0.8% ръст на БВП догодина.

Назначените от служебното правителство временни директори на няколко държавни фирми ще останат на постовете през следващите 5 години. С едно изключение всичките временни членове на бордовете на "Кинтекс" и "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) са преизбрани за редовен мандат от ДКК, която се явява пряк собственик. Преназначени са и част от директорите на Национална компания "Индустриални зони" от министъра на икономиката и индустрията.

Бизнес

Аутсорсинг секторът в България носи почти 6% от БВП на страната. Общите приходи на компаниите за изнесени услуги през 2021 г. са се увеличили с 22.5% до 4.22 млрд. евро, сочат данните от годишния доклад на секторната асоциация AIBEST. Растежът е двойно по-бърз от този, отчетен през 2020 г. Общо през 2021 г. приходите на аутсорсинг компаниите са отговаряли за 5.9% от общия БВП на България. Към 2025 г. този дял по прогноза на асоциацията трябва да достигне до 9%.

Заради манипулации КЕВР глоби с 1.3 млн. лв. НЕК и пет търговеца на ток. Сделките са от началото на 2019 г., когато България имаше най-високата цена на енергията в целия ЕС. Провинилите се според регулатора компании са държавната НЕК, която получава и най-голямата санкция - 635 хил. лв., занимаващата се основно със строителство "Интерпром" на Калоян Теодисиев (с глоба от 336 хил. лв.), както и търговците на ток "Енерджи МТ" на Румяна Георгиева (с глоба от 145 хил. лв.), "Мост енерджи" на Ясен Симидчийски (с глоба от 35 хил. лв.), "Гранд енерджи дистрибюшън" (свързана с Христо Ковачки по онова време) и "Интерелектрик" на Пламен Тенев.

Сделки и проекти

Летищата в София, Варна и Бургас инвестират в собствени соларни системи. Това беше съобщено както от концесионера на морските летища във Варна и Бургас Fraport, така и от оператора на летище София "СОФ кънект". Проектите за слънчеви централи са за собствени нужди и имат за цел да повишат енергийната независимост на аерогарите, както и да намалят въглеродния им отпечатък. Черноморските летища планират да могат да покриват около 24% от нуждите си от електроенергия, докато при софийското целта е да се постигне 100% независимост.

Търговецът на соларни инсталации "АмонРа" успя да набере 3.1 млн. лв. от инвеститорите. Te са заявили малко над 250 хил. акции. По този начин компанията е успяла да набере около 3.1 млн. лв., с което надхвърля минималната си поставена цел за поне 2.5 млн. лв. и предлагането може да се нарече успешно. Реално резултатът не е толкова позитивен, тъй като фирмата имаше планове да набере около 15.6 млн. лв. Благодарение на ниския заложен праг от поне 200 хил. записани акции компанията ще се листне на борсата, като акциите се очаква да се появят на пазара след около две седмици.

Младата козметична компания "Ноезис" набра 285 хил. евро. Тя е собственост на Константин Ангелов, според когото компанията ще разработи продукти за три собствени козметични брандa. Водещ инвеститор в сделката, в която всички вливат средства чрез конвертируем заем в едноличното дружество "Ноезис", е фондът Impetus, който влага 100 хил. евро. Vitosha Venture Partners и New Vision 3 участват с по 50 хил. евро. Останалите 85 хил. идват от ангел инвеститори.

Австрия и германската провинция Бавария обявиха постигането на енергийно-политическо партньорство с Хърватия. Терминалът за газификация на втечнен природен газ (LNG) в северната част на Адриатическо море Krk ще изпълнява поръчки за Виена и Мюнхен, като целта е намаляването на зависимостта от вноса на руски природен газ.