🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Бюджет 2023: Какво ще се случи след 10 юни; Втора млечна сделка създава новия №2 в сектора

Самоковският бизнесмен Петър Георгиев: военно начало и голям имотен проект в съседство; Страхотната седмица на "Витоша" (Бистрица): купа, стадион без пари и добри приятели; Деветашкото плато за напреднали

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Бюджет 2023: Какво ще се случи след 10 юни. Тогава изтича действието на удължителния закон за бюджета и ако не се гласува ново, държавата може да се окаже с вързани ръце

Ако сега държавата работи с удължителен бюджет, скоро ще й се наложи да премине в още по-екзотична територия и да поиска да се приеме удължаване на удължителния закон от миналата година. Звучи като скоропоговорка, която обаче е отражение на състоянието на страната след двегодишна политическа криза - подобно на останалите системи и финансовата започва да се заплита все повече заради липсата на редовен кабинет.

Такъв се задава на хоризонта, но той вече е доста притиснат от времето, тъй като срокът на годност на даденото удължение и разпоредбите на Закона за публичните финанси заплашват след две седмици правителството буквално да се окаже с вързани ръце, що се отнася до възможностите си да харчи. На 10 юни ще спре действието на вече споменатия удължителен закон, който позволява на държавата да функционира нормално, докато няма приет финансов план за годината. Ако след тази дата няма приет бюджет обаче, правителството ще може да разходва само толкова, колкото събира. Това на практика означава да се плащат само пенсии и заплати, а всички останали пари към публичните системи да спрат, както и да не може да се поема нов дълг. Тоест държавата ще изпадне и в бюджетна криза.

2. Втора млечна сделка създава новия №2 в сектора: Ливанецът с българско гражданство Джозеф Джабра, който има мандра в Карлово, купува и бившата "Сердика" - София

На българския млечен пазар рядко има размествания. Тази година обаче е различна. Първо гръцкият собственик на сливенската мандра "Тирбул" купи ОМК и така създаде местен гигант с оборот 200 млн. лв. Сега е в ход ново сливане на два производителя с общи продажби 100 млн. лв.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.