Бог високо, държавата близо

Съборът на православната църква заприлича на форум за недвижими имоти

Президентът може, миряните не. Такава е ситуацията на Шестия църковно-народен събор, който, след като бе отлаган в продължение на четири години заради здравето на 94-годишния патриарх Максим, най-после се състоя. Приветственото слово на Георги Първанов и наличието на вицепремиери и други политици само потвърдиха впечатлението, че религията и държавата са по-здраво свързани, отколкото е желателно и полезно. Богатото присъствие на високопоставени персони с агентурни имена и чинове - представители и на светската и на духовната власт, са сигурен знак, че още дълги години ще си останем в лоното на национално-държавническата покорност.

Бурни дебати в интернет пространството предизвика текст от проектоустава на Българската православна църква, според който представителството на светските лица в основния орган за избор на патриарх трябва да се редуцира до двама. "Дори известната с клерикализма си католическа църква ревизира преди десетина години каноничното си право и даде възможност на миряните активно да участват в църковната администрация на постове, които досега са били запазени само за духовници. А при нас човек остава с тягостното впечатление, че клирът не иска много-много миряни да се мотаят при вземането на важни за църквата ни решения, коментира Златина Иванова във форума на сайта dveri.bg. Друг анонимен читател също дебатира предложението: "Мога да кажа, че този член е просто нелеп. Особено в момента, когато църквата се бори да въведе предмета "Религия" и се нуждае от обществена подкрепа, такъв подход е повече от ненавременен."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  moo

  има нещо изключително сбъркано в системата на Българската Православна Църква. Отвратителено бих казал.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-(
  Духовник

  Има нужда от ново покръстванел
  Това от 864 година не донесе кой знае какви успехир защото още от началото бе замислено като политически акт А и тогава за седем години три пъти покръстване от гръцки в латински обряд и пак обратно
  Как няма да се явят не богомилир ами всякакви дори...
  Затова са силни всякакви сектански и езически секти като напр Дъновисти и пр

  Затова без никакво насилие а по пътя на убеждението и доброволното приемане може би народът ни го чака някаква рационална форма на протестантство - там има богат избор поне

  Най-подхожда на българите - в много отношения е подходящо на манталитета ни

  Мухлясалото православие отдавна е архаизъм а растат нови поколения дори не знаят как да се прекръсятт а имат нужда от нова духовност !

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-(
  Владо

  Ако трябва да съдя за Църквата, за нейните проблеми и за правилните начини за решаването им, за достойнствата и недостойнствата на разни мои братя и сестри и т.н. и т.н... предпочитам да се допитам до по-друг тип авторитет. До някой, който сам той (тя) е всяка неделя на църква, който се изповядва всяка седмица, причастява се редовно, труди се самоотвержено за Църквата, участва дейно в нейния живот, търпи много лични несгоди, но пак намира начин да жертва за нея своето удобство (и/или други блага)... Който редовно и сърдечно общува със своите братя и сестри в Христа - в това число, естествено, с не един или двама духовници. Който споделя с ближните си техните (и своите) болки и търпи техните грехове, прощава им и въпреки всичко им помага отново и отново. Който не се дели от народа Божий, не се въздига в елитаризма на някаква изолирана групичка "истински православни"; не осъжда личността на когото и да било.

  Да, такъв човек БИХ послушал! (Всъщност, така и правя.) Но работата е там, че такива хора не говорят като госпожа Кръстева. Не пишат подобни статии, а ако пишат - статиите им никога не са в подобен дух. А тези, които пишат статии като горната - те обикновено изглеждат съвсем иначе и водят много по-различен живот. Може да се лъжа... Но за съжаление, твърде много трънки съм изял; знам какво "дърво" ги ражда и круши по него не търся. Кого да слушам аз, кого да слушате вие? За себе си, аз имам ясен отговор. Не всяка вода е добра за пиене. Някои пият от извор, други - от кални локви. Всеки си избира сам.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Фалшив романс по БНТ

Фалшив романс по БНТ