Пернишка трагикомедия

Първанов поиска оставката на Дянков за несъществуващи твърдения

Въпросът какво точно е казал вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в "Шоуто на Иван и Андрей" по Нова ТВ в понеделник: че президентът Георги Първанов е млад милиардер, че не е млад и е милиардер или само, че не е млад, се превърна във въпроса на въпросите и дори беше поставен на челните страници на почти всички централни столични ежедневници. При това със заглавия "Скандал за милиард" (в."Стандарт) и "Шоуизява на министър Дянков разбуни държавата" ("Сега"). А поводът това да се случи беше разпространено от прессекретариата на държавния глава съобщение, с което Първанов поиска Дянков или да докаже твърденията си за него, или да подаде оставка, пише "Труд". В изданията си от сряда вестниците цитират и разпространената стенограма от Министерството на финансите в частта й за президента с точните думи на министър Дянков в шоуто. "На въпрос на водещите дали продължава да твърди, че президентът е млад милиардер, Дянков най-напред заяви, че не си спомня да е правил точно такова изказване. На повторен въпрос дали все пак не смята, че Първанов е млад милиардер, отговори: "Не е млад, определено." На упорството на водещите - "тоест е милиардер?", финансовият министър отвърна с красноречив жест", преразказва разговора "Сега".

Нито стенограмата от шоуто, нито повторението на записа от участието на Дянков в новините на Нова ТВ обаче успяха да убедят държавния глава, че вицепремиерът не е казвал нищо за имотното му състояние. Защото по време на тържественото вдигане на знамето по повод националния празник 3 март, на което присъства и Дянков, президентът демонстративно не се ръкува с министрите от кабинета "Борисов", отбелязва "24 часа". Премиерът Бойко Борисов отказа да се намесва в спора между двамата. "Нека се карат. Така го разбират, така го правят", цитира коментара му "Стандарт". И продължава: "Министър-председателят обаче защити вицепремиера, като припомни участието на Първанов в "Шоуто на Слави" преди няколко месеца. "Ако гледаме предаването на един друг шоумен и участието на президента там, и аз имах повод да се сърдя, но не го правя", казва Борисов.

Спорът около това какво точно е казал вицепремиерът предизвика въпроса откъде екипът на "Шоуто на Иван и Андрей" е взел изявленията на Дянков, че Първанов е млад милиардер и, че има луксозни имоти в САЩ, Европа и Дубай. Пред "24 часа" от сценарния екип обясняват, че въпросът е "заемка от интернет, където циркулират слухове за това". Пред "Сега" пък сценаристите твърдят, че са ги прочели в известен седмичник. Според проверка на изданието обаче там няма такава публикация. Вестникът посочва, че тази информация може да се намери в сайта Клюки.бг, но в публикацията там никъде няма изявление на вицепремиера. Ден по-късно от екипа на шоуто обявиха пред "24 часа", че "онзи цитат" е изчезнал от интернет.     

Постановката "Млад милиардер ли е Георги Първанов" можеше да си остане само комична като в популярната детска игра на развален телефон, ако към искането за оставка на Дянков не се включиха веднага от БСП и ДПС. И всичко започна да прилича на политическа атака към Дянков. "Всеки ден със Симеон Дянков като министър на финансите е вреден", цитира "Труд" лидера на БСП Сергей Станишев. "Дянков е неподходящ за този пост", каза и зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров. От връх Шипка, където беше за честванията на 3 март, вицепрезидентът Ангел Марин нападна друг министър от правителството - Божидар Димитров, като го обвини, че пазел от отстраняване арестувания тази седмица главен секретар на Агенцията за българите в чужбина Стефан Николов. Вестниците припомниха и няколкото конфликтни ситуации между президента и финансовия министър досега. "Отношенията между двамата се обтегнаха, защото Дянков нарече малоумни идеите от годишния икономически доклад на президента", пише "Сега". Беше припомнен и случаят с блокираната сметка на президентството от финансовото министерство.  

В петък вицепремиерът "по негова молба", според прессекратариата на държавния глава отиде на "Дондуков" 2 за среща с президента (тук можете да прочетете стенограмата от разговора).

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 2
  t avatar :-|
  т

  Първанов и двамата му лашатаи нямат един сносен аргумент. Публикацията на стенограмата само показва колко слаб е президентът. Публикувал е стенограмата само за да прочетат бабите на село за "тези безработни, които вече са десетки и стотици хиляди само в рамките на тези 7-8 месеца". Ама бабите нямат интернет!))
  Абсолютен смешник!

 • 3
  Avatar :-|
  -

  Не съм чувал Дянков да е от Перник, а Гоце в прилив на въодушевление се хвали, че бил от Сирищник, което си е преувеличение.

 • 4
  Avatar :-P
  ...

  Селска чест, дрънкане на глупости и параноя. За всичко са склонни да говорят, само не и за разваляне на заменките, за разваляне на големите кражби. Ей така си бръмчат - от скандал на скандал.

 • 5
  desmond avatar :-|
  Desmond

  Цитат от Огнян Минчев: "Първанов е олицетворение на цялата ориенталска изостаналост, безхаберност, болшевишко интригантство и византийски модел на политическо далавераджийство, който тегли България към дъното."

 • 6
  reveal avatar :-|
  Reveal

  Селективност, това е общо взето. Отново просташка селективност от страна на една загниваща итституция. Къде са всички гледни точки, къде са всички стенограми откакто агента на ДС е държавана главо. Аз искам да видя например тази при която се заговори, че Сидеров го е накарал да напусне кабинета си през лятото и да си направя сравнение. Всички разговори в президенството от януари 2002 насам да са на сайта му от утре. Иначе това е поддемокрация, нещо далече от идеите на Левски и Ботев. Това е нещо което се владее от хипотетично наречения ОРДЕН (Обединение за Радикална Дестабилизация на Европейския Напредък).

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  несъществуващи твърдения или напротив, поразяващата уста отиде диван чапраз при президента да цалува ръка и да иска прошко...... та му мислете как ще оправи финасите щото там с целуване на ръка няма да мине.... акъл се иска.....

 • 9
  Avatar :-P
  Poruchik

  Вярно е, че се иска акъл. Затова и Първанов играе с курвенски номера защото го няма. А ти боби се изправи и си вдигни гащите вече. От ДПС им омръзна да те чукат.

 • Наблюдател

  Оставете Дянков намира !
  Не го правете жертва на ченгесарските ритници между ББ и Първанов !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал