No

Самият Стив Джобс удостои фен на Apple с честта да му изпрати една дума по мейла

Хората, които се вълнуват от различни технологични джаджи, чакат началото на април с особен трепет. Тогава те ще могат да си купят толкова обсъждания таблет на Apple, наречен iPad. Месеците преди обявяването на новия продукт бяха достатъчно наситени с различни спекулации как ще изглежда той и какви функционалности ще има, но наддаванията продължават и сега.

През седмицата един шведски dj (или по-точно автор и продуцент на електронна музика) предизвика нова вълна на предположения и усмивки. Джаспър Сьодерлунд, дългогодишен фен на Apple (сигурно знаете, че хората, които харесват продуктите на тази компания, го правят особено яростно), решил да напише лично мейл на Стив Джобс с въпрос за очаквания iPad. Шведът любезно започва писмото си с това колко и какви продукти на Apple има (iMac i7, MacBook и iPhone), преди да попита онова, което го вълнува...

Тук е нужно малко отклонение за онези от вас, които не са следили цялата истерия около новия таблет. Той ще се предлага в два основни варианти – единият ще има само wi-fi интернет, а другият - и възможност за 3G свързаност през мрежата на мобилен оператор (в комплект със съответния договор и месечна такса). Но ако вече имаш iPhone, ти може би вече плащаш месечна такса за интернет достъп... Та въпросът на Джаспър към Стив Джобс е дали ще може да сподели интернета от iPhone-a си с таблета. За огромна изненада на всички гуруто на Apple отговаря на мейла. Писмото му има следния текст: No. Sent from my iPhone.

Това беше достатъчно, за да завърти на пълни обороти машината на всички технологични медии. Блогът Gizmodo първо се усъмни, че Стив Джобс е благоволил да удостои някого с честта да му отговори лично. "Представям си го как седи в тоалетната и разглежда iPhonа-a си и накрая решава да отвори онзи огромен фолдър в пощата, където се пренасочват мейлите от плебса, и си казва: "А! Какво е това?" Разбира се, цар Стив не може да се тормози да напише повече от една дума, преди да се изправи от трона си", пише с ирония Gizmodo.

За да разсее подозренията, че мейлът е фалшив, Джаспър Сьодерлунд препрати мейла на заинтересуваните сайтове и всичко се оказа истина. И понеже случаят е наистина необичаен, яростните Apple фенове се опитаха да изцедят всякаква възможна информация от едната дума на своя гуру. Така се оказа, че той наистина е изпратил мейла от телефона си, който на всичкото отгоре не е бил ъпдейтнат с последната версия на операционната система за iPhone.

Мненията из мрежата се разделиха на два лагера за тази постъпка на Стив Джобс. Едните, разбира се, смятат, че отговорът му е груб и рязък. И наистина мейлът звучи малко като "Гледай си работата, купи си по-скъпия iPad и още един абонаментен план". Другата част смятат, че Джаспър Сьодерлунд трябва да е изключително горд, че е получил мейл лично от Стив Джобс, който е намерил малко време да напише две букви и натисне send на телефона си.

Шведът при всички положения е изключително доволен от популярността, която получи. По-интересното в случая е друго – как е възможно една кратка дума да предизвика толкова голяма реакция. Явно истерията около идващия iPad въобще не е затихнала и този сюжет опровергава песимистите, които след представянето таблета предвиждаха, че той няма да има голям успех. Ако две букви от Стив Джобс са достатъчни да накарат хиляди хора да се занимават с него, представете си какво ще стане, когато продуктът му излезе на пазара след няколко седмици.

Още от Капитал