При тях е весело

Волен Сидеров и Николай Бареков заедно срещу Лили Маринкова

Животът понякога ни прожектира напълно необясними събития. Например как така се случва, че когато Волен Сидеров и Николай Бареков са в едно помещение, то не се взривява от свръхконцентрацията нa его? Невероятно, но факт - двамата тази седмица не само бяха в една стая, но и сключиха нещо като временна коалиция срещу журналистката от БНР Лили Маринкова. Тя, горката, беше поканила Волен Сидеров в студиото на "Неделя 150". Там, както можеше и да се очаква, двамата влязоха в люта схватка. Маринкова го попита какво мисли за взрива пред редакцията на близкия до Алексей Петров в. "Галерия", което включи Волен Сидеров на агресивна вълна. Лидерът на "Атака" обясни как главната редакторка на вестника Кристина Патрашкова едва ли не го е обвинила за поставянето на бомбата. В този момент Лили Маринкова реши да включи самата Патрашкова по телефона, след което Сидеров вече наистина се ядоса. Той заяви, че "Галерия" се прави от "поръчкови лъжци", че, давайки ефир на главната редакторка на "Галерия", националното радио дава трибуна на "поръчкови лъжци" и че самата Лили Маринкова е "поръчков журналист", който работи за Алексей Петров и трябва да си го признае, "за да са наясно хората".

За да бъде циркът пълен, към този сюжет се включи и водещият по ТВ7 Николай Бареков. Лили Маринкова спомена в предаването си, че телевизията, в която той работи, е на депутата от ДПС Делян Пеевски. В интерес на истината това не е точно така. Телевизията е собственост на кипърска офшорка и близка до собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Той финансира и сделката за придобиване на медии от Нова българска медийна група, която се притежава формално от майката на депутата – Ирена Кръстева. Прочее Бареков се възмути от репликата на Маринкова и още на следващия ден покани във воденото от него предаване Волен Сидеров да си говорят, според анонса, за "флашки и патрашки". Този странен дует произведе няколко хита, но те в случая не са интересни. (Само в скоби ще споменем историята за това как Бареков видял "с личните си очи" sms от неназована журналистка до Бойко Борисов с неприлично предложение и щял да каже коя е, ако бъде "предизвикан с още една идея").

Контраатаката на телевизионния водещ не спря само с поканата към Волен Сидеров. Бареков още и изпрати жалба до Съвета за електронни медии и писмо до шефа на БНР, в които се оплака от поведението на Лили Маринкова. В. "Труд" на следващия ден публикува оригинала на едно от писмата, след като правописът му е проверен от коректорите на вестника. Излизаше, че в текста от половин страница има 27 правописни грешки. Повечето от тях бяха пропуснати кавички и главни букви, изключение беше само думата кФалификации и един пропуснат пълен член. На следващия ден в собственото си предаване Бареков се почувства длъжен да се защити. Той увери зрителите си, че е грамотен и че може да напише "седем страници под диктовка без нито една правописна грешка". Вината за грешките  Бареков джентълменски прехвърли на секретарката си, на която диктувал по телефона какво да напише "в момент на афект".

Този детайл, разбира се, не е важен за нищо, освен за нивото на разговора и времето, което се хаби за, простете, глупости. С риск да бъдем обвинени, че и ние влизаме в тази пародия, пишем този текст, за да обърнем внимание, че това е ненормално, и с плахата надежда, че няма да се случва мнoго често.

Още от Капитал