Голям въргал за "Петрол холдинг"

Пипалата на "октопода" се оказаха близко до скандала с "Петрол"

Спорещите страни в скандала за "Петрол холдинг" се хванаха за гушите. Миналата неделя хората на Денис Ершов се опитаха да превземат централата на фирмата на столичния булевард "Черни връх. "Стандарт" съобщава, че "Ершов и Събев си мерят гардовете". "Близо 30 яки мъже в черно се опитват да изглеждат вежливи и дипломатични, докато се карат и чакат да дойдат униформените от ІV РПУ", пише вестникът.

Ако не сте следили, ето накратко историята: преди 9 месеца съдружниците Митко Събев и Денис Ершов се скараха.Според литовеца той е оставил дружеството през 2008 г. със 180 милиона евро, а сега тези пари ги нямало. Той обвинява за липсата им съдружника си Събев. Събев от своя страна заяви, че Ершов трябвало да се лекува. Събев и Ершов имат равни дялове в "Петрол холдинг" - по 47.5 процента. Останалите 5 се държат от Александър Мелник, който взе страната на Ершов. Литовецът подаде жалба във Върховната касационна прокуратура, че Събев е поискал да го ограби и заплашва живота му. "Събитията, които стават в момента, са резултат от съдебна заповед, с която бяха отстранени директорите на "Петрол" АД Светослав Йорданов и Орлин Тодоров", обяснява пред в. "Пари" бившият финансов директор на фирмата Цветан Димитров, който е бил уволнен от Митко Събев, но сега според протокола от спорното УС е назначен за прокурист.

В неделя шефът на охранителната фирма "Авангар секюрити" Богомил Иванов и адвокат Ваня Траянова се опитали да влязат на среща с Денис Ершов, но не били пуснати от охранителите на сградата "Международни услуги за охрана и сигурност" (МУОС), разказва пред "Стандарт" той. Имаме договор с Денис Ершов за охрана, но охранителите от МУОС отказват да изпълнят полицейско разпореждане, твърди охранителят. Сблъсъкът на входа е следствие от решение на Софийския градски съд от 10 март за временно отстраняване на управителното тяло на дружеството по искане на Ершов, обяснява пред вестника и адвокат Ваня Траянова. Меренето на гардове обаче отваря нов пласт на сагата с "Петрол", защото в един момент започват да се чувстват пипалата на "октопода".

Според говорителката на "Петрол" и Митко Събев Албена Ивайлова обаче протоколът, с който е взето решението за отстраняването на членовете на управителния съвет, е нелигитимен. Тя твърди, че компанията се е сдобила с нов акционер, който е изкупил 5-процентовия дял на Александър Мелник, който се казва Давид Леви. (Според Ивайлова обаче това не може да стане, защото Мелник не е представил валидно удостоверени да собственост.)

По важното обаче е кой е Давид Леви - той е съсобственик във фирма "Кроз" АД, издател на близкия до Алексей Петров вестник "Галерия". Фирма "Авангард секюрити" от своя страна е осигурявала охрана на депутата от РЗС и близък до бившата барета Яне Янев. "Имахме договор за един месец с Яне Янев... ако знаех, че това ще е повод да ни свързват с Алексей Петров, нямаше да сключа този договор, заклевам се, казва Богомил Иванов пред "Стандарт". Не знаем колко искрен е бил господинът и дали не е заключил пръсти, докато се кълне, но знаем, че адвокат Ваня Траянова също беше близка до Алексей Петров. Ако тези догадки се окажат верни, ще излезе, че хора на Алексей Петров влизат в "Петрол". Което означава, че сагата в холдинга ще продължи.

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето