Страстите Найденови...
Хлебният стандарт "България" е поредната перла в короната на земеделския министър
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Великден може и да е далече, но за министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов празничните приготовления започнаха по-рано. Той запретна ръкави и мобилизира групи, които ще правят проверки на изделията в търговската мрежа. За по-сигурно Найденов посъветва българите "да се кооперират – да вземат едно агне и да си го разделят". Самият той призна пред в. "Труд": "Вземам директно от производител и прескачам прекупвачите. Така ще е по-вкусно и по-евтино."
Предпразничните му активности съвсем не се изчерпаха с това. Ден след открития урок "как да купим агнешко" Найденов представи новите стандарти за три вида хляб – бял, типов и "Добруджа". Бонусът за потребителите е, че самуните от ново поколение ще дойдат на трапезата на българина точно по Великден. За да бъде празникът истински точно толкова, колкото истински ще е хлябът по стандарта, наречен гордо "България". В случая "истински" означава следното: направен от брашно, вода, сол и мая и с 10 ст. по-скъп.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
16 коментара
Може ли да да има такава некомпетентност или всичко е един сценарий имащ за цел повишаване на цените и облагодетелствуване на определени производители
Бели кахъри.
къде отидоха българските стандарти на хлебното зърно.
Много ми допадна сатиричният анализ на авторката, браво :)
според министъра, истинският хляб се развалял, мухлясвъл за два дни....
това да го каже на баба си, която е месила хляб веднъж седмично, в неделя, а за консерванти не е чувала...
истинският хляб не мухлясва, той първо изсъхва, защото изначало е с по-ниска влажност! мухлясвът хлябовете тъпкани с химия , за да стават по-меки и да втасват по-бързо...
Преди време,работех в една верига супермаркети,като общ работник и най-често бях натоварен със зоната за хляба.Такива неща съм виждал относно качеството на хлебните изделия,че за времето,което работех това,ме беше гнус да ям хляб. о ако хлябът не бъде лансиран,в крайна сметка,те ще бъдат тези,които ще трябва да компенсират загубата.
Ежедневен ляб с годност 15-20 дена от датата на получаване,доставка на,примерно,08.04 с надпис,че хлябът е приготвен на 10.04,бракуван хляб,тоест с изтекла годност,поставен в нова опаковка и върнат обратно в продажба и тн.
Но това не са само трикова на служителите в магазините,това е също така производствена политика,която се следва също и от служителите на хлебопроизводителите,защо
Иначе казано-надпис България на хляба,подплътен с рисунка,не стига,г-н Министър.Трябва да се бръкне надълбоко.
Ех, Найденов, Найденов, просто ме измаря тоя луд ентусиазъм. Също като със Стара планина, с продажбата на пържена риба, киселото мляко ми струва, че не стана както го мислеше, айде, сиренето поне вече е сирене, за това не споря.
Като почне да се разваля на втория ден специалния български хляб още в магазина, или ако не го изядеш целия в къщи, и като почне едно изхвърляне, ще се търси онзи, дето го анатемоса.
И дали ще се разваля след 48мия час? Като печем хляб в къщи, ей така, за удоволствие, изтрайва към 4-5 дни, докато го изядем. Малко съхне, но пък микровълновата му връща живота.
Тогава се замислям от какво брашно е моя хляб, и от какво ще е твоя.
"новият хляб "България" щял да бъде без ГМО и консерванти, сякаш всичкия останал хляб на пазара съдържа такива."
Само малко да поправя авторката.
Ако си даде труд да погледне опаковките на пакетирания хляб, ососбено на тъй. нар. "диетични" видиове ще види разнообразие от Е-та. Всички те са някакъв вид консерванти.
Оставям на нея да си направи справка с чичко Гъгъл, кое какво е. За ГМО-тата изобщо не ми се мисли.
До коментар [#8] от "rapidfire":Не сте схванали иронията на авторката.Освен това твърдението не е нейно, а на dir.bg!
Е, може би следва да се изразява по-ясно тогава. :)
Като за много прости хора ;)
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход