Мистер(ия) "Икономика"

Изборът на Цветан Василев предизвика брожения сред журито на конкурса

Наградите "Мистър Икономика", които съществуват от началото на прехода, по модел на западните такива рядко са предизвиквали недоволства. Но тази година конкурсът нашумя с изненадващия си избор и начина, по който се случи. Той се организира от списание "Новата икономика", част от пресгрупата на вестник "Стандарт", който от есента има и нови съсобственици. Съмненията са, че те  имат общо с тандема Цветан Василев (Корпоративна банка) – Делян Пеевски (депутат от ДПС). Последният е собственик на редица медии, купени през последните 3-4 години с парите на Корпоративна банка.

Та списанието обяви банкера Цветан Василев за "Мистър Икономика" за цялостен принос към икономиката, а не например към финансите. Наградата беше връчена от вицепремиера Цветан Цветанов на бляскава церемония в Националния исторически музей, на която част от журито отсъстваше в знак на протест срещу избора.

"Цветан Василев с икономическия "Оскар". Шефът на КТБ с най-престижната награда за цялостен принос към българския бизнес", радва се "Монитор" от първата си страница и цитира Василев, който е поласкан "от високата чест, особено като отчитам момента, че по света вече са готови да обезглавяват банкери".

Самият "Стандарт" обещава да разкаже в броя си на следващия ден всичко за церемонията и наградите.

В същото време обаче "24 часа" се съмнява в достоверността на избора и продължава да пита колко са парите на държавата в Корпоративна банка, като допълва, че според негово проучване "държавните фирми пак държат най-много пари само в една банка - Корпоративна търговска. Тези пари се равняват на 80% от пазарната капитализация на банката". В същото време "168 часа" отбелязва, че  "Съдружници в Корпоративна банка в международна схема за криене на данъци" и разказва, че оманските съдружници на Цветан Василев в Корпоративна търговска банка са били засечени да получават траншове по милиони евро по договори за заем от свързани с тях чуждестранни юридически лица и разказва за "замразената днес мечта "Супер Боровец".

"Труд" довършва картината на проблемно получената награда, като отбелязва, че членът на журито Петър Кънев е споделил, че  "в моите предложения Цветан Василев не фигурираше, изборът ми беше Цоло Вутов, а в останалите категории - Момчил Андреев, Зоров и Стефан Шарлопов, после неизвестно каква комисия беше подбрала Цветан Василев и Данчо Данчев от "Виктория", където член на надзорния съвет също е Цветан Василев".  Вестникът допълва, че организаторите са обещали да огласят резултатите от гласуването. Само че с уточнението, ако разреши журито.

"Труд" допълва погледа си върху Василев със статия под заглавие "Най-богатият българин е Цветан Василев" с изчисление за размера на богатството му.

Иво Инджев коментира в блога си прякото предаване на церемонията, от която "се видя в националния ефир как вицепремиерът Цветан Цветанов изигра ролята на конферансието. Рекламираният от него бос се оказа най-близкият до властта банков медиен властелин Цветан Василев, чиято Корпоративна търговска банка стои зад масовото изкупуване на вестници, телевизионни канали и сайтове, за да ги превърне в послушен инструмент на властовата пропаганда в България".

Останалите наградени като че ли останаха в сянката на това дали и кой точно е номинирал Василев и какъв е приносът му към икономиката. Толкова в сянката, че като че ли на никой не направи впечатление, че наградата за финансовия сектор взе председателят на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев в конкуренция с банкери. Разбираемо е, че членовете на журито може и да са гласували за него, защото регулира търговията с акциите им, но, отвсякъде погледнато, той не управлява активи. А за развитието на търговията на борсата трудно би могло в момента да се даде награда.

Още от Капитал